
| Ders Kodu | : GMP527 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Yüksek Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 8 |
Bu dersin amacı, Gıda Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencilerinin, fermente süt ürünleri işleme teknolojisi ve farklı ürünlerin üretiminde önemli noktalar ile fermente süt ürünleriyle ilgili karşılaşılabileceği problemlere çözüm önerileri sağlamaktır.
Süt endüstrisinde fermentasyonlar, Yoğurt, kefir, kımız, labneh vb diğer fermente süt ürünlerinin üretim teknolojileri
| Dr. Öğr. Üyesi Selda BULCA |
| 1. | 1. Süt ürünlerindeki fermentasyonları ve bunlara sebep olan mikroorganizmaları tanır. |
| 2. | 2. Yoğurt yapımındaki temel işlemler hakkında bilgi sahibi olur |
| 3. | 3. Yoğurt saf kültürü, çalışma mekanizması ve çeşitlerini öğrenir |
| 4. | 4. Yoğurt üretimindeki kalite kriterlerini ve yoğurt çeşitlerini kavrar. Yoğurt üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları hakkında fikir üretir |
| 5. | 5. Kefir üretimini öğrenir |
| 1. | 1. Yaygın, H., “Yoğurt Teknolojisi”. Akdeniz Üniversitesi Yayınları No: 75 (1999), Özer, B. (2006). Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi. Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir. s. 488 |
| 2. | 2. Yoghurt Science and Technology, Eds R K Robinson and A Y Tamime (respectively Reading University and Scottish Agricultural College, U.K.), 2000 |
| 3. | 3. Fermented Milk Edited by Dr Adnan Tamime Dairy Science and Technology Consultant Ayr, UK Blackwell science, 2006 |
| 4. | 4. Tamime and Robinson's Yoghurt, Science and technology Third edition A. Y. Tamime and R. K. Robinson, 2007 |
| 5. | 5. Dairy Processing Handbook, Tetra Pak Processing Systems AB, Second, revised edition, 2003 |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %25 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %55 |
| Kısa Sınav (Quiz) | 2 | %20 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 9 | 2 | 154 |
| Kısa Sınav | 2 | 6 | 1 | 14 |
| Ara Sınav | 1 | 15 | 1 | 16 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 15 | 1 | 16 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 200 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | |
OÇ-1 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 |
OÇ-2 | 4 | 2 | 4 | 5 | 4 |
OÇ-3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 |
OÇ-4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 |
OÇ-5 | 3 | 5 | 2 | 4 | 3 |