Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Fermente Süt Ürünleri Teknolojisi
Ders Kodu: GMP527
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Bu dersin amacı, Gıda Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencilerinin, fermente süt ürünleri işleme teknolojisi ve farklı ürünlerin üretiminde önemli noktalar ile fermente süt ürünleriyle ilgili karşılaşılabileceği problemlere çözüm önerileri sağlamaktır.

Özet İçerik

Süt endüstrisinde fermentasyonlar, Yoğurt, kefir, kımız, labneh vb diğer fermente süt ürünlerinin üretim teknolojileri

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Selda BULCA
Öğrenme Çıktıları
1.1. Süt ürünlerindeki fermentasyonları ve bunlara sebep olan mikroorganizmaları tanır.
2.2. Yoğurt yapımındaki temel işlemler hakkında bilgi sahibi olur
3.3. Yoğurt saf kültürü, çalışma mekanizması ve çeşitlerini öğrenir
4.4. Yoğurt üretimindeki kalite kriterlerini ve yoğurt çeşitlerini kavrar. Yoğurt üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları hakkında fikir üretir
5.5. Kefir üretimini öğrenir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.1. Yaygın, H., “Yoğurt Teknolojisi”. Akdeniz Üniversitesi Yayınları No: 75 (1999), Özer, B. (2006). Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi. Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir. s. 488
2.2. Yoghurt Science and Technology, Eds R K Robinson and A Y Tamime (respectively Reading University and Scottish Agricultural College, U.K.), 2000
3.3. Fermented Milk Edited by Dr Adnan Tamime Dairy Science and Technology Consultant Ayr, UK Blackwell science, 2006
4.4. Tamime and Robinson's Yoghurt, Science and technology Third edition A. Y. Tamime and R. K. Robinson, 2007
5.5. Dairy Processing Handbook, Tetra Pak Processing Systems AB, Second, revised edition, 2003
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Fermentasyon teknolojisine giriş
2. Hafta - Teorik
Fermentasyonlar
3. Hafta - Teorik
Fermente süt ürünlerinde kullanılan mikroorganizmalar
4. Hafta - Teorik
Yoğurt üretiminde temel İşlemler
5. Hafta - Teorik
Yoğurt saf kültürü
6. Hafta - Teorik
Yoğurt teknolojisi ve Yoğurt çeşitleri
7. Hafta - Teorik
Yoğurt teknolojisi ve Yoğurt çeşitleri
8. Hafta - Teorik
Yoğurt teknolojisi ve Yoğurt çeşitleri
9. Hafta - Teorik
Yoğurt üretiminde karşılaşılan sorunlar (bakteriyofaj, exc.)
10. Hafta - Teorik
Yoğurt üretiminde karşılaşılan sorunlar
11. Hafta - Teorik
Kefir Üretimi
12. Hafta - Teorik
Kımız Üretimi
13. Hafta - Teorik
Diğer Fermente Süt Ürünleri
14. Hafta - Teorik
Diğer Fermente Süt Ürünleri
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%25
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%55
Kısa Sınav (Quiz)2%20
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders1492154
Kısa Sınav26114
Ara Sınav115116
Dönem Sonu Sınavı115116
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)200
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
3
3
3
4
4
OÇ-2
4
2
4
5
4
OÇ-3
3
2
3
3
4
OÇ-4
4
4
4
5
5
OÇ-5
3
5
2
4
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026