Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
İleri Duyusal Analiz
Ders Kodu: GMP540
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Bu dersin amacı; gıdaların duyusal özelliklerini ve tüketicilerin gıda algısını anlamak için uygulanan yeni ve daha gelişmiş duyusal test yöntemlerini öğrenmektir.

Özet İçerik

Eğitimli paneller ve tüketici panelleri kullanılarak duyusal analiz, tanımlayıcı duyusal analiz teknikleri, gelişmiş duyusal test yöntemlerinin tasarımı ve uygulanması ve farklı gelişmiş duyusal test yöntemlerinin göreli güçlü ve zayıf yönlerinin incelenmesi

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Edibe Seda ERTEN
Öğrenme Çıktıları
1.Gıdaların ileri duyusal testlerinde kullanılan yöntemleri değerlendirebilir
2.Bir gıda ürünü için en uygun olanı seçmek için farklı duyusal değerlendirme yöntemlerini karşılaştırır.
3.Duyusal analizlerde kullanılan çeşitli istatistiksel yöntemler hakkında bilgi sahibi olur.
4.Gıdaların gelişmiş duyusal testlerindeki son trendler hakkındaki literatürü eleştirel bir şekilde değerlendirebilir.
5.Seçilen bir gıdanın tanımlayıcı bir duyusal analizini dizayn eder.
6.Seçilen bir gıdanın tanımlayıcı bir duyusal analizini dizayn eder.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Lawless, Harry T., and Hildegarde Heymann. Sensory evaluation of food: principles and practices. Springer Science & Business Media, 2010.
2.Moskowitz, Howard R., Jacqueline H. Beckley, and Anna VA Resurreccion. Sensory and consumer research in food product design and development. John Wiley & Sons, 2012.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
İnsanda duyusal işlevlerin fizyolojik ve psikolojik esasları
2. Hafta - Teorik
Duyusal değerlendirmelerde kullanılan istatistiksel yöntemler
3. Hafta - Teorik
Duyusal değerlendirmelerde kullanılan skalalar
4. Hafta - Teorik
Duyusal Metotlar: Farklılık Testleri- Genel İlkeler
5. Hafta - Teorik
Gelişmiş farklılık testleri- Thurstonian modeli
6. Hafta - Teorik
Gelişmiş farklılık testleri- Sinyal algılama teorisi
7. Hafta - Teorik
Gelişmiş farklılık testleri- R-indeks yöntemi
8. Hafta - Teorik
Gelişmiş farklılık testleri- Sıralı duyarlılık analizi
9. Hafta - Teorik
Tanımlayıcı Analiz ve Tek Değişkenli Analiz
10. Hafta - Teorik
Tanımlayıcı Analiz -Çok değişkenli uygulamalar
11. Hafta - Teorik
Tanımlayıcı Analiz- Korelasyon, regresyon ve PCA
12. Hafta - Teorik
Tüketici Testleri : Kabul edilirlik testleri
13. Hafta - Teorik
Tüketici Testleri : Tercih etme testleri
14. Hafta - Teorik
Tüketici Testleri- Örnek olaylar ve veri analizi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%20
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
Ödev1%20
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders1483154
Ödev113114
Ara Sınav115116
Dönem Sonu Sınavı115116
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)200
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
4
3
2
3
3
OÇ-2
4
3
2
4
3
OÇ-3
4
3
3
4
4
OÇ-4
4
3
2
3
3
OÇ-5
4
3
3
4
3
OÇ-6
4
3
3
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026