
| Ders Kodu | : GMP540 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Yüksek Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 8 |
Bu dersin amacı; gıdaların duyusal özelliklerini ve tüketicilerin gıda algısını anlamak için uygulanan yeni ve daha gelişmiş duyusal test yöntemlerini öğrenmektir.
Eğitimli paneller ve tüketici panelleri kullanılarak duyusal analiz, tanımlayıcı duyusal analiz teknikleri, gelişmiş duyusal test yöntemlerinin tasarımı ve uygulanması ve farklı gelişmiş duyusal test yöntemlerinin göreli güçlü ve zayıf yönlerinin incelenmesi
| Dr. Öğr. Üyesi Edibe Seda ERTEN |
| 1. | Gıdaların ileri duyusal testlerinde kullanılan yöntemleri değerlendirebilir |
| 2. | Bir gıda ürünü için en uygun olanı seçmek için farklı duyusal değerlendirme yöntemlerini karşılaştırır. |
| 3. | Duyusal analizlerde kullanılan çeşitli istatistiksel yöntemler hakkında bilgi sahibi olur. |
| 4. | Gıdaların gelişmiş duyusal testlerindeki son trendler hakkındaki literatürü eleştirel bir şekilde değerlendirebilir. |
| 5. | Seçilen bir gıdanın tanımlayıcı bir duyusal analizini dizayn eder. |
| 6. | Seçilen bir gıdanın tanımlayıcı bir duyusal analizini dizayn eder. |
| 1. | Lawless, Harry T., and Hildegarde Heymann. Sensory evaluation of food: principles and practices. Springer Science & Business Media, 2010. |
| 2. | Moskowitz, Howard R., Jacqueline H. Beckley, and Anna VA Resurreccion. Sensory and consumer research in food product design and development. John Wiley & Sons, 2012. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %20 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Ödev | 1 | %20 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 8 | 3 | 154 |
| Ödev | 1 | 13 | 1 | 14 |
| Ara Sınav | 1 | 15 | 1 | 16 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 15 | 1 | 16 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 200 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | |
OÇ-1 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 |
OÇ-2 | 4 | 3 | 2 | 4 | 3 |
OÇ-3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 |
OÇ-4 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 |
OÇ-5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 |
OÇ-6 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 |