
| Ders Kodu | : GMP513 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Yüksek Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 8 |
Bu derste gıdayı oluşturan makro ve mikro bileşenlerin kimyasal yapıları detaylı olarak incelenecektir.
Besin proteinlerinin strüktür ve fonksiyonel özellikleri; Besinlerin işlenmesi ve depolanması sırasında proteinlerde, lipidlerde, karbohidratlarda ve vitaminlerde meydana gelen değişmeler; Olgulaşma ve hasat sonrası besinlerde meydana gelen enzimatik değişmeler ve oluşan maddeler.
| Prof. Dr. Aslı YORULMAZ |
| 1. | Enzimlerin yapısını ve kinetiği hakkında fikir sahibidir |
| 2. | Gıdaların dayandırma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur |
| 3. | Gıdaların bileşimindeki karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin yapı ve fonksiyonlarını bilir |
| 4. | Gıdalardaki doğal renk maddeleri ve doğal olarak bulunan aroma maddeleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur |
| 5. | Gıda katkı maddeleri, gıdalardaki toksik maddeler ve kontaminantlar hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur |
| 1. | Saldamlı İ., Gıda Kimyası, 1998, Ankara |
| 2. | Fennema, O., Food Chemistry, 1996 |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %20 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Ödev | 2 | %20 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 3 | 3 | 84 |
| Ödev | 2 | 16 | 2 | 36 |
| Bireysel Çalışma | 2 | 2 | 2 | 8 |
| Ara Sınav | 1 | 29 | 2 | 31 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 39 | 2 | 41 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 200 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | |
OÇ-1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
OÇ-2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 4 |
OÇ-3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 |
OÇ-4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 |
OÇ-5 | 1 | ||||