Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
İleri Gıda Kimyası
Ders Kodu: GMP513
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Bu derste gıdayı oluşturan makro ve mikro bileşenlerin kimyasal yapıları detaylı olarak incelenecektir.

Özet İçerik

Besin proteinlerinin strüktür ve fonksiyonel özellikleri; Besinlerin işlenmesi ve depolanması sırasında proteinlerde, lipidlerde, karbohidratlarda ve vitaminlerde meydana gelen değişmeler; Olgulaşma ve hasat sonrası besinlerde meydana gelen enzimatik değişmeler ve oluşan maddeler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Aslı YORULMAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Enzimlerin yapısını ve kinetiği hakkında fikir sahibidir
2.Gıdaların dayandırma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur
3.Gıdaların bileşimindeki karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin yapı ve fonksiyonlarını bilir
4.Gıdalardaki doğal renk maddeleri ve doğal olarak bulunan aroma maddeleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur
5.Gıda katkı maddeleri, gıdalardaki toksik maddeler ve kontaminantlar hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Saldamlı İ., Gıda Kimyası, 1998, Ankara
2.Fennema, O., Food Chemistry, 1996
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Serbest enerji ve kimyasal reaksiyonlar, aktivasyon enerjisi
2. Hafta - Teorik
Aminoasitler ve proteinlerin primer ve sekonder yapıları
3. Hafta - Teorik
Proteinlerin tersiyer yapıları
4. Hafta - Teorik
Denaturasyon, proteinlerin fonksiyonel özellikleri
5. Hafta - Teorik
Polifenoloksidazlar, enzimatik reaksiyonlar
6. Hafta - Teorik
Karbonhidratların yapı ve reaksiyonları
7. Hafta - Teorik
Karbonhidratların yapı ve reaksiyonları
8. Hafta - Teorik
Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları, Strecker degradasyonlar
9. Hafta - Teorik
Tatlandırıcılar, polisakkaritler, nişasta, pektinler, gamlar
10. Hafta - Teorik
Lipitlerin yapı ve adlandırmaları
11. Hafta - Teorik
Lipit oksidasyonu: mekanizma, serbest radikaller başlatıcı mekanizmalar
12. Hafta - Teorik
Lipit oksidasyonu-kızartma yağları, antioksidanlar
13. Hafta - Teorik
Hidrojenasyon, interesterifikasyon ve polimorfizm
14. Hafta - Teorik
Hidrojenasyon, interesterifikasyon ve polimorfizm
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%20
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
Ödev2%20
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders143384
Ödev216236
Bireysel Çalışma2228
Ara Sınav129231
Dönem Sonu Sınavı139241
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)200
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
3
3
3
3
3
OÇ-2
3
3
2
3
4
OÇ-3
3
3
2
3
3
OÇ-4
3
3
4
3
3
OÇ-5
1
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026