Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
İleri Ambalaj Malzemeleri ve Teknolojileri
Ders Kodu: GMP541
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Bu dersin amacı sanayide kullanılan gıda paketleme metotlarını öğrenciye tanıtmak, ambalaj malzemelerinin mühendislik özellikleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmalarını sağlamaktır.

Özet İçerik

Paketleme teknolojileri, paketleme yöntemlerindeki transport mekanizmaları, ambalajların mühendislik özellikleri, gıdaların ambalaj içindeki kalite kriterleri, inovatif/ akıllı ambalajlar, ambalaj sanayisinde sürdürülebilirlik.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Özgün GÜZDEMİR
Öğrenme Çıktıları
1.Ambalaj üretim teknolojilerini öğrenmek
2.Üretim teknolojilerini temel mühendislik bilgisiyle birleştirebilmek
3.Ambalaj malzemesinin yapısını analiz edebilme, mekanik ozelliklerini ortalama tahmin edip matematiksel olarak hesaplayabilme becerisini kazanma
4.Kullanılacak uygulamaya gore ambalaj türü seçebiliyor olmak
5.İnnovatif ambalajlar hakkında bilgi sahibi olmak ve inovatif ambalaj geliştirebilmek
6.Sürdürülebilirlik ve çevresel bilinç konusunda mühendislik çerçevesinde bilgi sahibi olmak
7.Proje hazırlama ve sunum teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Materials Science and Engineering, W. D. Callister, Jr. and D. G. Rethwisch, 9th, Wiley
2.Emerging Food Packaging Technologies, K.L Yam
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda paketleme teknolojilerine giriş. tanımlama ve sınıflandırma
2. Hafta - Teorik
Eriyik ektrüzüsyon teknolojisi / ekstrüzüsyonda akışkanın momentum transferi
3. Hafta - Teorik
Isıl kalıplama teknolojileri/ kalıplama esnasında ısı transferi
4. Hafta - Teorik
Elektro-eğirme teknolojisi
5. Hafta - Teorik
Ambalaj malzemelerinin mühendislik özellikleri
6. Hafta - Teorik
Sıvı ve gaz geçirgenliği
7. Hafta - Teorik
UV geçirgenliği/ optik özellikler
8. Hafta - Teorik
Mekanik özellikler
9. Hafta - Teorik
Termal özellikler/ mikro yapısal özellikler
10. Hafta - Teorik
Et, süt ve süt ürünleri, sebze-meyve paketleri/ ürünlerin kalite kriterleri
11. Hafta - Teorik
Şeker-çikolata/ pastane ürünler/ toz gıdaların paketleri ve ürünlerin kalite kriterleri
12. Hafta - Teorik
İnovatif ambalajlar
13. Hafta - Teorik
Akıllı ve aktif ambalajlar
14. Hafta - Teorik
Ambalaj sektöründe sürdürülebilirlik
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%50
Ödev1%20
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders1483154
Ödev114115
Ara Sınav115116
Dönem Sonu Sınavı115116
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)201
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
4
5
1
1
OÇ-2
5
3
4
4
2
OÇ-3
4
5
4
3
5
OÇ-4
5
5
5
3
5
OÇ-5
5
5
4
1
5
OÇ-6
2
OÇ-7
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026