
| Ders Kodu | : ZBY538 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Yüksek Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 2 |
| AKTS | : 8 |
Protein saflaştırması, ilgilenilen proteinin fonksiyonunun, yapısının ve etkileşimlerinin karakterizasyonu için hayati öneme sahiptir. Bu ders kapsamında hayvan, bitki veya mikrobiyal bir kaynaktan proteinlerin eldesi, tayini ve saflaştırma yöntemlerinin öğrenilmesi amaçlanmıştır.
Hayvan, bitki veya mikrobiyal bir kaynaktan proteinlerin eldesi, miktar tayini, çeşitli yöntemlerle saflaştırması ve proteinin görüntülenmesi gerçekleştirilir.
| Dr. Öğr. Üyesi Zehra Burcu BAKIR |
| 1. | Homojenizasyon ilkelerini bilir |
| 2. | Proteinlerin çöktürülmesi ilkelerini bilir |
| 3. | Diyaliz ve jel filtrasyonunu bilir |
| 4. | Proteinlerin yapısını ve saflaştırma yöntemlerini bilir |
| 5. | PAGE ve SDS-PAGE elektroforezini bilir |
| 1. | Modern Deneysel Biyokimya, Boyer R.; Benjamin Cummings, 2002 |
| 2. | Biyokimyasal Teknikler, Teori ve Pratik, Robyt J.F., White B.J., Waveland Press, 1990 |
| 3. | Protein Saflaştırma El Kitabı; amersaham pharmacia biotech |
| 4. | Lehninger Biyokimyanın İlkeleri, Nelson, D.L., Cox, M.M., Palme Yayıncılık, 2013 |
| 5. | Analitik Biyokimya, Holme D.J., Peck H., Prentice Hall, 1998 |
| 6. | Moleküler Biyoloji, protein sentezi ve yıkımı, Editörler, Yıldırım A., Bardakçı F., Karataş M., Tanyolaç B., Nobel Yayın Dağıtım, 2007 |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %30 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %70 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 4 | 2 | 84 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 5 | 2 | 98 |
| Ara Sınav | 1 | 4 | 2 | 6 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 4 | 2 | 6 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 194 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | |
OÇ-1 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 |
OÇ-2 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 |
OÇ-3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 |
OÇ-4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
OÇ-5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 |