Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Bahçe Bitkilerinde Kalite Kriterleri ve Duyusal Analizler
Ders Kodu: ZBB514
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Bu dersin amacı pazarlamada satandardizasyon, kalite, sınıflandırma, boylama, toleranslar, özel marka ve işaretler ile dış kalite ile tat, lezzet ve aroma gibi iç kalite özelliklerini öğretmektir.

Özet İçerik

Genel kalite özellikleri ve belirleme yöntemleri, önemli türlere özgü kalite özellikleri ve belirleme yöntemleri, kalitenin belirlenmesinde kullanılan yeni yöntem ve teknolojiler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Burak Erdem ALGÜL
Öğrenme Çıktıları
1.Bahçe ürünlerinin temel kalite kriterlerini ve belirleme yöntemlerini bilmek.
2.Kalite analizlerinde kullanılan yeni yöntem ve teknolojileri öğrenmek.
3.Edinilen yeni yöntem ve teknolojileri kullanabilme becerisine sahibi olmak.
4.Kalite kavramı ve bahçe bitkilerinde önemi
5.Standardizasyon ve sınıflandırmalar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Pearson, D., 1976. The chemical analysis of foods/ David Pearson. New York: Churchill Livingstone.
2.Aurand, L. W., 1987. Food composition and analysis / Leonard William Aurand, A. Edwin Woods, Marion R. Wells. New York: Van Nostrand Reinhold
3.Paré, J.R.J.; J.M.R. Bélanger, 1997. Instrumental methods in food analysis. Amsterdam ; New York : Elsevier.
4.Official methods of analysis of AOAC International, 2007. Gaithersburg, MD : AOAC International.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik & Uygulama
Dış kalite özelliklerinin belirlenmesi ve ölçülmesiTanım ve amaç.
2. Hafta - Teorik & Uygulama
Dış kalite özelliklerinin belirlenmesi ve ölçülmesi.Standartların kapsamı
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Titrimetrik yöntemlerin uygulanması.Kalite ve sınıflama
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Spektrofotometrik yöntemlerin uygulanması.Boylama, toleranslar.
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Kuru Madde Tayini.Özel marka ve işaretler.
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Kuru madde Tayini.Meyve zemin renginin saptanması.
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Değişik ürünlerde kalitenin belirlenmesi.Nişasta testi. (Ara sınav)
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Nişasta testi
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Değişik ürünlerde kalitenin belirlenmesi.Meve suyu ve meyve eti sertliği tayini.
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Değişik ürünlerde kalitenin belirlenmesi.Suda erir kuru madde tayini.
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Değişik ürünlerde kalitenin belirlenmesi.Meyve suyunda titreedilebilir asit tayini.
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Değişik ürünlerde kalitenin belirlenmesi.Ağızda saptanan organoleptik özellikler.
13. Hafta - Teorik & Uygulama
Labaoratuarda renk tayini.Renk tayini.
14. Hafta - Teorik & Uygulama
ÖUygulama sınavı.dev raporlarının sunulması.
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders143270
Uygulamalı Ders143270
Laboratuvar64448
Ara Sınav1426
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)194
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
OÇ-2
OÇ-3
3
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026