Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Mikrobiyolojide Sayım Teknikleri
Ders Kodu: BİO517
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Bu ders mikrobiyolojideki temel sayım yöntemlerini öğrenmeye ihtiyaç duyan yüksek lisans öğrencileri için düzenlenmiştir. Bu dersin amacı öğrencilerimize mikrobiyolojik sayımın teorik ve pratik temellerini öğetmektir. Mikroorganizmaların önemini ve çeşitli ortamlardaki sayılarını öğrenme.Örnek alma, kültüre etme ve sayım konularında laboratuvar pratiği elde etme.Mikroorganizma grupları arasındaki ayırdedici özellikleri öğrenme

Özet İçerik

Mikrobiyolojik sayımın nasıl yapıldığı,sayımda etkili faktörler, sayımın hangi alanlarda kullanıldığı, sayım gerektiren, koşullar, kültürel sayım teknikleri, mikroskobik sayım teknikleri,standarda dayalı sayım teknikleri

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Hacı Halil BIYIK
Öğrenme Çıktıları
1.Mikrobiyolojik sayım tekniklerini öğrenilmesi
2.Kültürel ve mikroskobik sayım tekniklerinin öğrenilmesi ve bunlarla ilgili uygulamalar yapabilmesi
3.Mikrobiyolojik sayımın doğru olarak belirlenmesi ve sonuçların uygun standartlarla karşılaştırılması
4.Mikrobiyolojik analiz sonuçlarını doğru yorumlama ve raporunu yazma yeteneğini kazanabilme
5.Öğrenilen sayım yöntemlerinin pratikte kullanım olanaklarının öğrenebilmesi
6.Öğrenilen teknikler ve tüketici şikayetlerinin değerlendirilebilmesinin sağlanması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Velittin GÜRGÜN, A.Kadir HALKMAN, Gıda Teknolojisi Derneği, yayın no:7, San Matbaası, Ankara, 1988
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Mikroorganizmalarla ilgili genel bilgi, kültürel sayım teknikleri
1. Hafta - Laboratuvar
Mikrobiyolojik Ortamlar ve Sterlarizasyon
2. Hafta - Teorik
Dilüsyonlar, koloni sayımı ve değerlendirilmesi, EMS yöntemi, mikroskobik sayım teknikleri
2. Hafta - Laboratuvar
Katı besiyerinde kültürel sayım
3. Hafta - Teorik
Özel lamlarla sayım, ışık mikroskobu ile spor sayımı
3. Hafta - Laboratuvar
Sıvı besiyerinde kültürel sayım
4. Hafta - Teorik
Standarda dayalı sayım yöntemleri
4. Hafta - Laboratuvar
Spor sayımı, maya küf sayımı
5. Hafta - Teorik
Bulanıklığa dayalı sayım yöntemleri
5. Hafta - Laboratuvar
Genel Canlı Sayımı
6. Hafta - Teorik
McFarland skalası, Metabolizmaya dayalı sayım
6. Hafta - Laboratuvar
Thoma lamı ile sayım
7. Hafta - Teorik
Metilen mavisi indirgenmesi testi
7. Hafta - Laboratuvar
Howard lamı ile sayım
8. Hafta - Teorik
Redüktaz testi (Ara sınav)
8. Hafta - Laboratuvar
Redüktaz Testi
9. Hafta - Teorik
Analizler için örnek alma
9. Hafta - Laboratuvar
Dilüsyon Testleri
10. Hafta - Teorik
Direkt mikroskobik sayım
10. Hafta - Laboratuvar
Mikroskopik Sayım Teknikleri
11. Hafta - Teorik
İndikatör mikroorganizmalar
11. Hafta - Laboratuvar
McFarland Skalası Hazırlanması
12. Hafta - Teorik
Metabolizmaya dayalı sayımlar
12. Hafta - Laboratuvar
Toplam Koloni sayımı
13. Hafta - Teorik
Anaerobik sayım teknikleri
13. Hafta - Laboratuvar
Bulanıklığa Dayalı Sayım
14. Hafta - Teorik
Mikrobiyolojik ortamlar ve sterilizasyon
14. Hafta - Laboratuvar
Dökme Plaka Yöntemi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders72228
Ödev2228
Dönem Ödevi38642
Laboratuvar70749
Bireysel Çalışma55550
Ara Sınav110212
Dönem Sonu Sınavı114216
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)205
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
2
OÇ-2
2
OÇ-3
2
OÇ-4
2
OÇ-5
2
OÇ-6
2
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026