Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Antimikrobiyal Maddeleri Araştırma Yöntemleri
Ders Kodu: BİO514
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Bu ders, öğrencilere gıdaların mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesinde ve korunmasında, tarımda, biyolojik mücadelede, klinik olarak enfeksiyon hastalıklarını oluşturan mikroorganizmaların gelişiminin durdurulmasında ve biyofilm oluşumlarının engellenmesinde kullanılabilecek doğal ve sentetik antimikrobiyal maddeleri ve bunların araştırılma yöntemleri hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.

Özet İçerik

Antibakteriyal, antimikobakteriyal, antiviral, antifungal, antiparazitik olan sentetik ve doğal maddelerin araştırılma yöntemleri ve uygulama alanları

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Esin POYRAZOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.Antimikrobiyal madde tanımı ve temel kavramları öğrenebilme
2.Hayvansal, bitkisel ve mikrobiyal kökenli doğal antimikrobiyal maddeleri öğrenebilme
3.Sentetik antimikrobiyal maddeleri öğrenebilme
4.Antimikrobiyal maddelerin etki mekanizmalarını öğrenebilme
5.Antimikrobiyal maddelerin etki mekanizmalarını artırabilme yöntemlerini öğrenebilme
6.Antimikrobiyal madde olarak farklı bitki özütlerinin ekstraksiyon ve saflaştırma işlemlerini öğrenebilme
7.Antimikrobiyal madde olarak bakterilerden bakteriyosin elde etme ve saflaştırma yöntemlerini öğrenebilme
8.Ulusal mikrobiyoloji standartları (UMS) ve Avrupa mikrobiyoloji standartlarını (EUCAST) öğrenebilme
9.Antimikrobiyal maddelerin duyarlılık testlerini öğrenebilme
10.Antimikrobiyal maddelerin endüstriyel alanda uygulanabilirliğini öğrenebilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Malcolm Woodbine – 2016. “Antimicrobials and Agriculture”, 8th Edition
2.Dharumadurai Dhanasekaran, Nooruddin Thajuddin, A. Panneerselvam- 2015. “Antimicrobials: Synthetic and Natural Compounds”, 1st Edition.
3.M Taylor – 2014. “Handbook of Natural Antimicrobials for Food Safety and Quality”, 1st Edition.
4.Daryl S. Paulson – 2014. “Topical Antimicrobials Testing and Evaluation”, 2nd Edition.
5.Q. Ashton Acton- 2013. “Antimicrobials—Advances in Research and Application”, 1st Edition.
6.Clinical & Laboratory Standards Institute- 2013. “Performance Standards for Antimicrobial Susceptibility Testing”, Twenty-Third Informational Supplement.
7.Flavia Marinelli, ‎Olga Genilloud – 2013. “Antimicrobials: New and Old Molecules in the Fight Against Multi-resistant Bacteria”, 1st Edition.
8.Mahendra Rai – 2011. “Natural Antimicrobials in Food Safety and Quality”, 1st Edition.
9.Arch G. Mainous III, ‎Claire Pomeroy – 2010. “Management of Antimicrobials in Infectious Diseases: Impact of Antibiotic Resistance”, 2nd Edition.
10.Richard Schwalbe, ‎Lynn Steele-Moore, ‎Avery C. Goodwin – 2007. “Antimicrobial Susceptibility Testing Protocols”, 1st Edition.
11.Richard G. Wax, ‎Kim Lewis, ‎Abigail A. Salyers – 2007. “Bacterial Resistance to Antimicrobials”, 2nd Edition
12.Daryl S. Paulson – 2002. “Handbook of Topical Antimicrobials: Industrial Applications in Consumer”, 2nd Edition.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Antimikrobiyal madde tanımı, sınıflandırılması, temel kavramlar ve konuya genel yaklaşım
1. Hafta - Laboratuvar
Laboratuvarda çalışma prensipleri, kimyasal maddelerin kullanımı ve besiortamı hazırlama teknikleri
2. Hafta - Teorik
Hayvansal kökenli antimikrobiyal maddelerin özellikleri ve uygulama alanları
2. Hafta - Laboratuvar
Farklı bitki çeşitlerinden antimikrobiyal maddelerin ekstraksiyonu ve saflaştırılması
3. Hafta - Teorik
Bitkisel kökenli antimikrobiyal maddelerin özellikleri ve uygulama alanları
3. Hafta - Laboratuvar
Farklı bitki çeşitlerinden antimikrobiyal maddelerin ekstraksiyonu ve saflaştırılması
4. Hafta - Teorik
Mikroorganizma kökenli antimikrobiyal maddelerin özellikleri ve uygulama alanları
4. Hafta - Laboratuvar
Farklı bakterilerden antimikrobiyal maddelerin (bakteriyosin) eldesi ve saflaştırılması
5. Hafta - Teorik
Gıda ve kozmetik endüstrisinde yaygın olarak kullanılan antimikrobiyal maddeler ve özellikleri
5. Hafta - Laboratuvar
Farklı bakterilerden antimikrobiyal maddelerin (bakteriyosin) eldesi ve saflaştırılması
6. Hafta - Teorik
Tarım, tekstil ve medikal alanda yaygın olarak kullanılan antimikrobiyal maddeler ve özellikleri
6. Hafta - Laboratuvar
Antimikrobiyal maddelerin etki mekanizmalarını artırıcı farklı maddelerin denenmesi
7. Hafta - Teorik
Doğal ve sentetik antibiyotiklerin sınıflandırılması, izolasyonu ve saflaştırılması
7. Hafta - Laboratuvar
Elde edilen antimikrobiyallere agar disk difüzyon yöntemi uygulanması
8. Hafta - Teorik
Antimikrobiyal maddelerin etki mekanizmaları (Ara Sınav)
8. Hafta - Laboratuvar
Elde edilen antimikrobiyallere agar disk difüzyon yöntemi uygulanması (Ara Sınav)
9. Hafta - Teorik
Antimikrobiyal maddelerin etki mekanizmaları
9. Hafta - Laboratuvar
Elde edilen antimikrobiyallere E testi uygulanması
10. Hafta - Teorik
Farklı bitki özütlerinden antimikrobiyal maddelerin ekstraksiyon ve saflaştırma işlemleri
10. Hafta - Laboratuvar
Elde edilen antimikrobiyallere makro dilüsyon yönteminin uygulanması
11. Hafta - Teorik
Doğal antimikrobiyal madde olarak bakterilerden bakteriyosin elde etme yöntemleri
11. Hafta - Laboratuvar
Elde edilen antimikrobiyallere mikro dlüsyon yönteminin uygulanması
12. Hafta - Teorik
Antimikrobiyal maddelerin duyarlılık testleri (Difüzyon testleri-Agar Disk Difüzyon Testi-E Testi)
12. Hafta - Laboratuvar
Elde edilen antimikrobiyallere mikro dlüsyon yönteminin uygulanması
13. Hafta - Teorik
Dilüsyon testleri-Sıvı Mikro Dilüsyon –Sıvı Makro Dilüsyon Testleri
13. Hafta - Laboratuvar
Elde edilen antimikrobiyallere doğruluk testlerinin uygulanması
14. Hafta - Teorik
Ulusal Mikrobiyoloji Standartları (UMS) ve Avrupa Mikrobiyoloji Standartları (EUCAST)
14. Hafta - Laboratuvar
Sonuçların Ulusal ve Avrupa mikrobiyolojik standart verileri ile karşılaştırılması ve yorumlanması
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders143270
Okuma142256
Bireysel Çalışma142370
Ara Sınav1224
Dönem Sonu Sınavı1224
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)204
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
OÇ-1
3
3
3
4
4
OÇ-2
3
3
4
4
OÇ-3
OÇ-4
5
5
5
5
5
5
OÇ-5
OÇ-6
4
4
4
4
4
OÇ-7
OÇ-8
OÇ-9
OÇ-10
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026