
| Ders Kodu | : BİO514 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Yüksek Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 2 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 8 |
Bu ders, öğrencilere gıdaların mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesinde ve korunmasında, tarımda, biyolojik mücadelede, klinik olarak enfeksiyon hastalıklarını oluşturan mikroorganizmaların gelişiminin durdurulmasında ve biyofilm oluşumlarının engellenmesinde kullanılabilecek doğal ve sentetik antimikrobiyal maddeleri ve bunların araştırılma yöntemleri hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.
Antibakteriyal, antimikobakteriyal, antiviral, antifungal, antiparazitik olan sentetik ve doğal maddelerin araştırılma yöntemleri ve uygulama alanları
| Prof. Dr. Esin POYRAZOĞLU |
| 1. | Antimikrobiyal madde tanımı ve temel kavramları öğrenebilme |
| 2. | Hayvansal, bitkisel ve mikrobiyal kökenli doğal antimikrobiyal maddeleri öğrenebilme |
| 3. | Sentetik antimikrobiyal maddeleri öğrenebilme |
| 4. | Antimikrobiyal maddelerin etki mekanizmalarını öğrenebilme |
| 5. | Antimikrobiyal maddelerin etki mekanizmalarını artırabilme yöntemlerini öğrenebilme |
| 6. | Antimikrobiyal madde olarak farklı bitki özütlerinin ekstraksiyon ve saflaştırma işlemlerini öğrenebilme |
| 7. | Antimikrobiyal madde olarak bakterilerden bakteriyosin elde etme ve saflaştırma yöntemlerini öğrenebilme |
| 8. | Ulusal mikrobiyoloji standartları (UMS) ve Avrupa mikrobiyoloji standartlarını (EUCAST) öğrenebilme |
| 9. | Antimikrobiyal maddelerin duyarlılık testlerini öğrenebilme |
| 10. | Antimikrobiyal maddelerin endüstriyel alanda uygulanabilirliğini öğrenebilme |
| 1. | Malcolm Woodbine – 2016. “Antimicrobials and Agriculture”, 8th Edition |
| 2. | Dharumadurai Dhanasekaran, Nooruddin Thajuddin, A. Panneerselvam- 2015. “Antimicrobials: Synthetic and Natural Compounds”, 1st Edition. |
| 3. | M Taylor – 2014. “Handbook of Natural Antimicrobials for Food Safety and Quality”, 1st Edition. |
| 4. | Daryl S. Paulson – 2014. “Topical Antimicrobials Testing and Evaluation”, 2nd Edition. |
| 5. | Q. Ashton Acton- 2013. “Antimicrobials—Advances in Research and Application”, 1st Edition. |
| 6. | Clinical & Laboratory Standards Institute- 2013. “Performance Standards for Antimicrobial Susceptibility Testing”, Twenty-Third Informational Supplement. |
| 7. | Flavia Marinelli, Olga Genilloud – 2013. “Antimicrobials: New and Old Molecules in the Fight Against Multi-resistant Bacteria”, 1st Edition. |
| 8. | Mahendra Rai – 2011. “Natural Antimicrobials in Food Safety and Quality”, 1st Edition. |
| 9. | Arch G. Mainous III, Claire Pomeroy – 2010. “Management of Antimicrobials in Infectious Diseases: Impact of Antibiotic Resistance”, 2nd Edition. |
| 10. | Richard Schwalbe, Lynn Steele-Moore, Avery C. Goodwin – 2007. “Antimicrobial Susceptibility Testing Protocols”, 1st Edition. |
| 11. | Richard G. Wax, Kim Lewis, Abigail A. Salyers – 2007. “Bacterial Resistance to Antimicrobials”, 2nd Edition |
| 12. | Daryl S. Paulson – 2002. “Handbook of Topical Antimicrobials: Industrial Applications in Consumer”, 2nd Edition. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %30 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %70 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 3 | 2 | 70 |
| Okuma | 14 | 2 | 2 | 56 |
| Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 3 | 70 |
| Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | 4 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 2 | 2 | 4 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 204 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | |
OÇ-1 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | |||||
OÇ-2 | 3 | 3 | 4 | 4 | ||||||
OÇ-3 | ||||||||||
OÇ-4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||
OÇ-5 | ||||||||||
OÇ-6 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||||
OÇ-7 | ||||||||||
OÇ-8 | ||||||||||
OÇ-9 | ||||||||||
OÇ-10 | ||||||||||