Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Fermentasyon Teknolojisinin Temelleri
Ders Kodu: BİO569
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Mikrobiyal biyomas, enzim,metabolit üretimi, fermentasyon tipleri, fermentör dizaynı, fermentörlerin çalışma prensibi ve temel unsurları, fermentör teknolojisinin endüstride kullanımı ve işlevi hakkında bilgi vermeyi amaçlar.

Özet İçerik

Mikrobial biyomas, enzim, metabolit üretiminde fermentasyon tekniklerinin kullanılması, mikrobiyal kültür için fermentörün temel fonksiyonları ve unsurları, ürün çeşidine göre fermentör tipleri ve çalışma prensipleri

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Esin POYRAZOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.Mikrobiyal gelişim kinetiklerini öğrenebilme
2.Mikrobiyal ürünler ve sentezini öğrenebilme
3.Fermentasyon işleminde optimum şartların sağlanmasını öğrenebilme
4.Fermentörün endüstriyel üretimde önemini öğrenebilme
5.Fermentörün temel kısımlarını öğrenebilme
6.Fermentör tipleri ve çalışma prensiplerini öğrenebilme
7.Fermentör teknolojisinin endüstride kullanılımı geliştirilmesini öğrenebilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.H. J. Peppler, ‎D Perlman “Microbial Technology: Fermentation Technology”, 2nd Edition, 2014.
2.Brian McNeil, ‎Linda Harvey “Practical Fermentation Technology”, 2nd Edition, 2008.
3.Y. H. Hui, ‎Lisbeth Meunier-Goddik, ‎Jytte Josephsen “Handbook of Food and Beverage Fermentation Technology”, 2nd Edition, 2004.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Mikroorganizmaların biyomass, enzim, metabolitleri sentezlemesi
1. Hafta - Laboratuvar
Laboratuvarda çalışma prensipleri, kimyasal maddelerin kullanımı ve besiortamı hazırlama teknikleri
2. Hafta - Teorik
Fermentasyon çeşitleri ve ürün eldesi
2. Hafta - Laboratuvar
Fermente gıdalardan mikroorganizmaların izolasyonu, tanılanması, geliştirilmesi ve saklanması
3. Hafta - Teorik
Endüstriyel önemi olan mikroorganizmaların izolasyonu, saklanması ve geliştirilmesi
3. Hafta - Laboratuvar
Fermente gıdalardan mikroorganizmaların izolasyonu, tanılanması, geliştirilmesi ve saklanması
4. Hafta - Teorik
Endüstriyel fermentasyonda organik ve inorganik maddelerin etkisi ve önemi
4. Hafta - Laboratuvar
İzole edilen mikroorganizmaların farklı organik ve inorganik kaynaklar kullanılarak, besiyeri formulasyonları ve geliştirilmeleri
5. Hafta - Teorik
Sterilizasyon ve teknikleri
5. Hafta - Laboratuvar
Formulasyonları yapılan besiyerlerinin farklı teknikler kullanılarak sterilizasyonu
6. Hafta - Teorik
Aseptik tekniklerin sürdürülebilirliği
6. Hafta - Laboratuvar
Fermente alkollü içeceklerin fermentasyonla üretimi (şarap, bira, malt)
7. Hafta - Teorik
Havalandırmalı fermentörler
7. Hafta - Laboratuvar
Fermente alkollü içeceklerin fermentasyonla üretimi (şarap, bira, malt)
8. Hafta - Teorik
Çalkalamalı fermentörler (Ara Sınav)
8. Hafta - Laboratuvar
Fermente alkollü içeceklerin fermentasyonla üretimi (şarap, bira, malt) (Ara Sınav)
9. Hafta - Teorik
Fermentörde ölçüm ve kontrol
9. Hafta - Laboratuvar
Farklı fermentasyon yöntemleri kullanılarak sirke üretimi
10. Hafta - Teorik
Fermentasyon ürünlerinin saflaştırılması ve geri dönüşümü
10. Hafta - Laboratuvar
Farklı fermentasyon yöntemleri kullanılarak sirke üretimi
11. Hafta - Teorik
Ayırma, çöktürme ve filtre işlemleri
11. Hafta - Laboratuvar
Fermentasyon teknikleri kullanılarak ekmek mayasının eldesi
12. Hafta - Teorik
Fermentörde oksijen, besin, sıcaklık,pH kontrolü
12. Hafta - Laboratuvar
Fermentasyon teknikleri kullanılarak ekmek mayasının eldesi
13. Hafta - Teorik
Fermentörün endüstriyel uygulamaları
13. Hafta - Laboratuvar
Fermentasyon teknikleri kullanılarak kefir mayasının eldesi
14. Hafta - Teorik
Fermentör teknolojisinde son gelişmeler
14. Hafta - Laboratuvar
Fermentasyon teknikleri kullanılarak kefir mayasının eldesi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders143270
Okuma142256
Bireysel Çalışma142370
Ara Sınav1224
Dönem Sonu Sınavı1224
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)204
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
OÇ-1
3
5
3
3
3
3
3
3
3
2
OÇ-2
2
3
2
5
3
2
3
4
5
3
OÇ-3
OÇ-4
OÇ-5
OÇ-6
2
3
5
4
3
4
3
4
3
5
OÇ-7
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026