Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Tarımsal Ürünleri Kurutma Esasları
Ders Kodu: ZTM604
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 7
Amaç

Dersin amacı kurutma işleminin tarihçesi, üründe denge nemi ve kurutma olgusu, kurutma ortamı ve hava gereksinimi, kurutma teorisi, taneli ürünlerin kurutulma esasları, kurutucular ve kurutma yöntemleri, çiftlik kurutucuları, güneş enerjisinden yararlanılarak yapılan kurutmanın esasları ve sebze-meyvelerin kurutulması konusunda öğrenciyi bilgilendirmektir.

Özet İçerik

Ders kapsamında, tarım ürünleri ile nem arasındaki temel ilişkiler, nemli havanın özellikleri, ürün hava akımı ilişkileri, kurutmayla ilgili temel teorik bilgiler, kurutucular ve kurutma yöntemleri, taneli ürünlerin kurutulması, sebze ve meyvelerin kurutulması, ot kurutma konuları ele alınmaktadır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Mustafa Bülent COŞKUN
Öğrenme Çıktıları
1.Hava-nem ilişkilerini kavrama
2.Kurutmanın temel bilgilerini öğrenme
3.Kurutucu ve kurutma sistemlerini tanıyabilme
4.Tarımsal ürünlerde kurutma yöntemlerini uygulayabilme
5.Ability to control quality system
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Tarım ürünleri kurutma tekniği. 1999. Yağcıoğlu, A. EÜZF Yayınları No.:536. Bornova
2.Drying: Principles, applications and design. 1986. Strumillo, C., Kudra, T. Gordon and Breach Science Pub
3.Tarım ürünlerini kurutma tekniğine giriş. 1998. Öztekin, S., Soysal, Y. Ç.Ü.Z.F. Adana
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
3. Hafta - Teorik
Nemli havanın özellikleri
4. Hafta - Teorik
Ürün hava akımı ilişkileri
5. Hafta - Teorik
Kurutmayla ilgili temel teorik bilgiler
6. Hafta - Teorik
Kurutmayla ilgili temel teorik bilgiler
7. Hafta - Teorik
Kurutucular ve kurutma Yöntemleri
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara Sınav
9. Hafta - Teorik
Kurutucular ve kurutma Yöntemleri
10. Hafta - Teorik
Kurutucu tasarım parametreleri
11. Hafta - Teorik
Taneli ürünlerin kurutulması
12. Hafta - Teorik
Sebzelerin kurutulması
13. Hafta - Teorik
Meyvelerin kurutulması
14. Hafta - Teorik
Ot kurutma
15. Hafta - Teorik
Kurutucu seçimi
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Yarıyıl sonu sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders143384
Ödev140342
Dönem Ödevi102525
Ara Sınav18210
Dönem Sonu Sınavı110212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)173
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
4
4
3
4
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
5
3
5
5
5
5
OÇ-3
5
5
5
5
4
5
5
5
5
OÇ-4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu