Ders Kodu | : ZTM604 |
Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
Ders Grubu | : Doktora |
Eğitim Dili | : Türkçe |
Staj Durumu | : Yok |
Teori | : 3 |
Uyg. | : 0 |
Kredi | : 3 |
Laboratuvar | : 0 |
AKTS | : 7 |
Dersin amacı kurutma işleminin tarihçesi, üründe denge nemi ve kurutma olgusu, kurutma ortamı ve hava gereksinimi, kurutma teorisi, taneli ürünlerin kurutulma esasları, kurutucular ve kurutma yöntemleri, çiftlik kurutucuları, güneş enerjisinden yararlanılarak yapılan kurutmanın esasları ve sebze-meyvelerin kurutulması konusunda öğrenciyi bilgilendirmektir.
Ders kapsamında, tarım ürünleri ile nem arasındaki temel ilişkiler, nemli havanın özellikleri, ürün hava akımı ilişkileri, kurutmayla ilgili temel teorik bilgiler, kurutucular ve kurutma yöntemleri, taneli ürünlerin kurutulması, sebze ve meyvelerin kurutulması, ot kurutma konuları ele alınmaktadır.
Prof. Dr. Mustafa Bülent COŞKUN |
1. | Hava-nem ilişkilerini kavrama |
2. | Kurutmanın temel bilgilerini öğrenme |
3. | Kurutucu ve kurutma sistemlerini tanıyabilme |
4. | Tarımsal ürünlerde kurutma yöntemlerini uygulayabilme |
5. | Ability to control quality system |
1. | Tarım ürünleri kurutma tekniği. 1999. Yağcıoğlu, A. EÜZF Yayınları No.:536. Bornova |
2. | Drying: Principles, applications and design. 1986. Strumillo, C., Kudra, T. Gordon and Breach Science Pub |
3. | Tarım ürünlerini kurutma tekniğine giriş. 1998. Öztekin, S., Soysal, Y. Ç.Ü.Z.F. Adana |
Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
---|---|---|
Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|---|
Kuramsal Ders | 14 | 3 | 3 | 84 |
Ödev | 14 | 0 | 3 | 42 |
Dönem Ödevi | 1 | 0 | 25 | 25 |
Ara Sınav | 1 | 8 | 2 | 10 |
Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 2 | 12 |
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 173 |
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | |
OÇ-1 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | ||||
OÇ-2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | |||
OÇ-3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | |||
OÇ-4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | |||
OÇ-5 | ||||||||||||