Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt Sağım Mekanizasyonu Ve İşleme Teknikleri
Ders Kodu: ZTM612
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 7
Amaç

Bu dersin amacı, Tarım işletmesi büyüklüğüne ve teknolojik gelişmelere göre birçok tiplere sahip sağım makinalarını tanıtmak. Sağımdan sonraki süt soğutma zinciri ve süt işleme tekniklerini ve merkezlerindeki uygulamaları hakkında mesleki bilgi kazandırmaktır.

Özet İçerik

Sağım makinası çeşitleri ve makinaları oluşturan elemanlar, Seyyar sağım makinası ve sabit sağım tesislerinin TSE ve ISO standartlarına göre yapısal ve işlevsel testinde kullanılan ölçüm ve analiz cihazları, Sağım sistemlerindeki yeni gelişmeler, Süt işlemede yeni teknikler

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1.Süt sağım tekniğini ve bir süt sağım makinasının parçalarını ayrıntılı olarak öğrenmek.
2.Süt sağım tesislerinin performans ve deney koşullarını TSE ve ISO standartlarına uygun olarak öğrenmek.
3.Sağım makinasının vakum pompası ve pulsatör elemanlarının teknik özelliklerini iyi tanıyarak tasarım geliştirme becerisi kazanmak.
4.Süt sağım makinasının hayvancılık tesisine kurulumu için gerekli planlama ve teknik hesaplamaları öğrenmek.
5.Süt soğutma tekniğini ve çiftliklerde soğuk süt zincirinin önemli elemanı olan süt soğutma tanklarını ayrıntılı olarak öğrenmek.
6.Süt soğutma tanklarının tasarım, kurulum, çalışma özelliklerini öğrenmek.
7.Süt işleme fabrikalarında kullanılan makine ve sistemleri öğrenmek.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Requirements of a milking system. Bray, D.R. University of Florida, Ifas extension, DS3, 5p. USA.
2.ISO 5707. Milking machine installations – construction and performance. Switzerland: Inter. Standards Organization.
3.ISO 6690. Milking machine installations – mechanical tests. Geneva, Switzerland: Inter. Standards Organization.
4.“Süt İşleme Makinaları ve Bakımı (Basılmamış Ders Notu)”. Ünal, H., U.Ü., Teknik Bilimler MYO, Gıda Tekno. Prog., Bursa.
5.“Süt Sağım Makinaları”. Makinalı Süt Sağım Tekniği Eğitim Kursu, (Basılmamış sunu), Ünal, H., SÜTAŞ, Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezi, Bursa.
6.Hayvancılıkta Mekanizasyon. Yıldız Y., C. Karaca ve M. Dağtekin, 2008. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. İstanbul.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Sağım makinası çeşitleri ve makinaları oluşturan elemanlar
2. Hafta - Teorik
Sağım makinası çeşitleri ve makinaları oluşturan elemanlar
3. Hafta - Teorik
Sağım makinaları ve sağım tesisleri testleri
4. Hafta - Teorik
Sağım makinaları ve sağım tesisleri testleri
5. Hafta - Teorik
Sağım makinası ve mastitis ilişkisi
6. Hafta - Teorik
Sağım sistemlerindeki yeni gelişmeler
7. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
8. Hafta - Teorik
Sağım sistemlerindeki yeni gelişmeler
9. Hafta - Teorik
Sütün soğutulma ilkesi ve makinaları
10. Hafta - Teorik
Sütün pastörizasyonu ve sterilasyonunda kullanılan makinalar
11. Hafta - Teorik
Süt alım sistemi; süt soğutma ve nakil sistemleri
12. Hafta - Teorik
Pastorize ve eşanjör üniteleri
13. Hafta - Teorik
Peynir-tereyağ-yoğurt ve ayran üretim makinaları
14. Hafta - Teorik
Süt işlemede yeni teknikler
15. Hafta - Teorik
Süt işlemede yeni teknikler
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final Sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142370
Ödev140342
Dönem Ödevi102525
Ara Sınav120121
Dönem Sonu Sınavı120121
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)179
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
5
4
5
4
5
OÇ-2
5
5
4
5
4
5
OÇ-3
5
5
4
5
4
4
5
OÇ-4
5
5
4
5
4
4
5
OÇ-5
5
5
4
4
5
OÇ-6
5
5
4
4
5
OÇ-7
5
5
4
5
4
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu