Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Tavukların Beslenmesi
Ders Kodu: VHB604
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 2
Kredi: 4
Laboratuvar: 0
AKTS: 10
Amaç

Damızlıklar ile ticari yumurtacı tavukların ve etlik piliçlerin farklı dönemlerde sağlıklı beslenmelerinin ve bu durumun öneminin öğretilmesi, beslemenin ürün kalitesine olan etkisinin kavratılması ve tavuklarda görülen beslenme hastalıkları konusunda bilgi sahibi olunması.

Özet İçerik

Kanatlılarda beslenmeye bağlı hastalıkların öğrenilmesi, Beslenmeye bağlı hastalıkların ayırt edilmesi, Doğru beslenme programı uygulanması

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Bekir Hakan KÖKSAL
Öğrenme Çıktıları
1.Damızlıklar ile ticari yumurtacı tavukların ve etlik piliçlerin farklı dönemlerde beslenmesini bilir.
2.Beslenmenin ürün kalitesi ve miktarı üzerindeki önemini kavrar.
3.Tavuklarda görülen beslenme hastalıkları ve korunmaya yönelik alınması gereken önlemler konusunda bilgi sahibi olur.
4.Hayvan beslemede alanında mevcut ve güncelleşmiş bilimsel bilgileri gerek teorik ve gerekse uygulamalı olarak kullanma becerisinde olunması
5.Yetersiz veya dengesiz besleme sonucunda hayvanlarda oluşabilecek beslenme hastalıklarını bilir ve söz konusu bu hastalıkların önlenmesi için gerekli bilgi ve beceriye sahip olması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Şenköylü, N. (2001) Modern Tavuk Üretimi, Anadolu Matbaası, Tekirdağ.
2.Heuser, G.F. (2003) Feding poultry, Norton Creek Press, Oregon, ABD.
3.Cole, D.J.A., Haresign, W. (1989) Recent development in Poultry Nutrition, Anchor Pres, England.
4.North, M.O. (1984) Commercial Chickhen Production Manual, The Avi Publishing, ABD.
5.Daghir, N.J. (1995) Poultry Production in Hot Climates, CAB Internatioal Pres, England.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Türkiye ve dünyada tavukçuluk
1. Hafta - Uygulama
İnternet ortamında tavukçuluğa ait verilerin incelenmesi
2. Hafta - Teorik
Tavukların beslenme açısından özellikleri, tavuklarda sindirim sistemi farklılıkları
2. Hafta - Uygulama
Tavuk nekropsisi yaparak sindirim sistemi farklılıklarının incelenmesi
3. Hafta - Teorik
Yumurtacı tavukların beslenme gereksinimleri, yumurtacı tavuklarda kullanılan yemler ve yemleme teknikleri
3. Hafta - Uygulama
Çeşitli kurumlara (NRC, yumurtacı tavuk üretimi yapan firmalar) ait beslenme gereksinimleri çizelgelerinin irdelenmesi
4. Hafta - Teorik
Yumurtacı tavuklarda beslenme dönemleri, civciv ve yarkaların beslenmesi
4. Hafta - Uygulama
Tavuk beslemede kullanılan yemlerin gösterilmesi yem kalitesinin belirlenmesi
5. Hafta - Teorik
Yumurtlama döneminde besleme
5. Hafta - Uygulama
Yumurtacı tavuk işletmesine ziyaret
6. Hafta - Teorik
Zorlamalı tüy dökümü ve sonrasında besleme
6. Hafta - Uygulama
Belirli bir konu ile ilgili literatür taraması
7. Hafta - Teorik
Beslemenin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri (Arasınav)
7. Hafta - Uygulama
Yumurtada dış kalite özelliklerinin incelenmesi
8. Hafta - Teorik
Tavuklarda beslenme hastalıkları
8. Hafta - Uygulama
Yumurtada iç kalite özelliklerinin incelenmesi
9. Hafta - Teorik
Damızlık yumurtacı tavukların ve horozların beslenmesi
9. Hafta - Uygulama
Yumurta tavuk rasyonu hazırlama
10. Hafta - Teorik
Etlik piliçlerde uygulanan besleme programları, kullanılan yemler ve yemleme teknikleri
10. Hafta - Uygulama
Çeşitli kurumlara (NRC, etlik piliç üretimi yapan firmalar) ait beslenme gereksinimleri çizelgelerinin irdelenmesi
11. Hafta - Teorik
Etlik piliçlerde dönemlere göre beslenme (başlangıç, büyütme ve bitirme)
11. Hafta - Uygulama
Etlik piliç işletmesine ziyaret
12. Hafta - Teorik
Beslemenin et verimi ve kalitesi üzerine etkileri
12. Hafta - Uygulama
Farklı yetiştirme dönemlerindeki etlik piliçlerde (grill, normal, roaster) karkas parçalarının incelenmesi
13. Hafta - Teorik
Etçi damızlıkların beslenmesi
13. Hafta - Uygulama
Belirli bir konu ile ilgili literatür taraması
14. Hafta - Teorik
Tavuklarda rasyonel beslemenin ekonomi ile ilişkisi
14. Hafta - Uygulama
Güncel yem hammaddeleri ve karma yemlere ilişkin fiyat araştırması ve ekonomik yetiştiriciliğin tartışılması
15. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders150230
Ödev107180
Okuma140684
Ara Sınav110212
Dönem Sonu Sınavı114216
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)250
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
PÇ-16
PÇ-17
PÇ-18
PÇ-19
OÇ-1
5
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
5
OÇ-3
5
5
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026