Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Bakteri İzolasyon ve İdentifikasyon Yöntemleri
Ders Kodu: MİK602
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 6
Amaç

Bu dersin amacı, sistematik bakteri izolasyon ve identifikasyon yöntemleri hakkında bilgi vermektir

Özet İçerik

Mikrobiyolojik muayeneler için numune alma tekniği. Alınan numunelerin besiyerlerine ekimi. Saf kültürün izolasyonu. Saf kültürün mikroskopik ve makroskopik özelliklerinin incelenmesi. Saf kültürün kültürel özelliklerinin incelenmesi. Saf kültürün biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi. Saf kültürün patogenezisinin incelenmesi. Saf kültürün serolojik özelliklerinin incelenmesi. Saf kültürün patojenite özelliklerinin incelenmesi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Uğur PARIN
Öğrenme Çıktıları
1.Muayene için örnek alma hakkında bilgi sahibi olmak
2.Saf kültür izolasyon ve identifikasyon teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak
3.İzolasyon ve identifikasyonda biyokimyasal yöntemler hakkında bilgi sahibi olmak
4.İzolasyon ve identifikasyonda moleküler yöntemler hakkında bilgi sahibi olmak
5.Öğrenilen bu temel bilgileri kullanabilme yeteneği kazandırmak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Koneman's Color Atlas and Textbook of Diagnostic Microbiology
2.Bergey's manual of systematic bacteriology
3.Temel Mikrobiyoloji
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik & Uygulama
Mikrobiyolojik muayeneler için numune alma tekniği
2. Hafta - Teorik & Uygulama
Alınan numunelerin besiyerlerine ekimi
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Saf kültürün izolasyonu
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Saf kültürün mikroskopik özelliklerinin incelenmesi
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Saf kültürün makroskopik özelliklerinin incelenmesi
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Saf kültürün kültürel özelliklerinin incelenmesi
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Saf kültürün kültürel özelliklerinin incelenmesi
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Tartışma
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Saf kültürün biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Saf kültürün biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Saf kültürün patogenezisinin incelenmesi
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Saf kültürün serolojik özelliklerinin incelenmesi
13. Hafta - Teorik & Uygulama
Saf kültürün patojenite özelliklerinin incelenmesi
14. Hafta - Teorik & Uygulama
Saf kültürün patojenite özelliklerinin incelenmesi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%20
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%40
Kısa Sınav (Quiz)2%20
Seminer4%20
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Ödev45228
Kısa Sınav22820
Ara Sınav120121
Dönem Sonu Sınavı125126
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)151
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
4
5
5
5
5
4
4
OÇ-2
4
3
5
4
5
4
5
OÇ-3
4
5
4
3
4
5
5
OÇ-4
4
5
4
5
4
5
4
OÇ-5
3
5
3
4
5
4
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026