Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Nutrigenomik ve Nutrigenetik: Beslenmenin Genetik Temelleri
Ders Kodu: BİO655
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Bu dersin amacı, genetik varyasyonların besin bileşenlerine verilen biyolojik yanıtları nasıl etkilediğini açıklamak; beslenme, genomik ve epigenetik etkileşimler arasındaki ilişkiyi anlamaya yönelik ileri düzey bilgi sağlamaktır. Öğrencilerin, bireysel genetik yapıya dayalı kişiselleştirilmiş beslenme yaklaşımlarını bilimsel temelde değerlendirebilme, nutrigenetik ve nutrigenomik verileri yorumlayabilme, gen-diyet etkileşimlerini moleküler düzeyde analiz edebilme ve bu bilgileri sağlık ve hastalık yönetiminde kullanabilme becerisi kazanmaları hedeflenmektedir. Ayrıca, nutrigenomik verilerin etik, toplumsal ve klinik yansımaları da ele alınarak, öğrencilerin multidisipliner bir bakış açısı geliştirmeleri amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Bu ders, bireylerin genetik yapılarının besin öğelerine verdiği yanıtlar ile beslenmenin gen ekspresyonu üzerindeki etkilerini inceleyen nutrigenetik ve nutrigenomik alanlarına odaklanmaktadır. Genom, epigenom, transkriptom ve metabolom düzeyinde beslenme-genom etkileşimi, kişiye özel beslenme stratejilerinin bilimsel temelleri ve halk sağlığına yönelik uygulamaları ele alınır. Ayrıca, gen-diyet etkileşimlerinin kronik hastalıklar (obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser vb.) üzerindeki etkileri tartışılır. Öğrencilere, beslenmeye duyarlı genetik varyasyonlar, nutri-gen ilişkili biyobelirteçlerin analizi, epigenetik mekanizmalar ve bireyselleştirilmiş tıbbi beslenme yaklaşımlarına dair ileri düzey bilgi ve analiz becerisi kazandırmak hedeflenmektedir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Tülay ÇELİK
Öğrenme Çıktıları
1.Nutrigenomik ve nutrigenetik kavramlarını tanımlar, aralarındaki farkları açıklar.
2.Besinlerin gen ekspresyonu ve epigenetik mekanizmalar üzerindeki etkilerini analiz eder.
3.Genetik polimorfizmler ile bireysel besin yanıtları arasındaki ilişkiyi değerlendirir
4.Obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi yaygın hastalıklarda gen-diyet etkileşimlerini yorumlar.
5.Nutrigenetik testlerin uygulanabilirliğini ve sınırlılıklarını bilimsel temelde tartışır.
6.Mikrobiyota, genetik yapı ve beslenme arasındaki üçlü ilişkiyi açıklar.
7.Bireye özgü (kişiselleştirilmiş) beslenme yaklaşımlarının bilimsel temelini ve sağlık üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirir.
8.Nutrigenomik uygulamalarının etik, sosyal ve yasal boyutlarını analiz eder.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Carlberg C, Ulven AM, Molnar F. 2019. Nutrigenomik. Çeviri Editörleri: Yılmaz, S., Uçar A. Pelikan Kitabevi. ISBN: 9786052268919
2.Bş, M., Karaca E. 2023. Nutrigenetik Kişisel Beslenme Bilimini Uygulamak. Akademisyen Yayınevi
3.Temizkan, G. 2021. Genetik: Temel İlke ve Kavramlar. Ankara Nobel Tıp Kitabevi. ISBN: 9786257564045. -
4.Ordovas JM. 2004. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics,Vol.93,Karger, 2004
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Nutrigenomik ve nutrigenetik kavramlarına giriş: Tanımlar, tarihsel gelişim ve önemi
2. Hafta - Teorik
Genetik çeşitlilik ve bireysel beslenme farklılıkları
3. Hafta - Teorik
Gen-diyet etkileşimi: Gen ekspresyonunun besinlerle düzenlenmesi
4. Hafta - Teorik
Epigenetik mekanizmalar ve beslenme: DNA metilasyonu, histon modifikasyonları
5. Hafta - Teorik
Genetik varyasyonlar ve genetik polimorfizmler: Besin yanıtında bireysel farklılıklar
6. Hafta - Teorik
Nutrigenetik temelli bireyselleştirilmiş beslenme yaklaşımları
7. Hafta - Teorik
Obezite ve metabolik hastalıklarda gen-diyet etkileşimleri
8. Hafta - Teorik
Literatür sunumları (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Kanser ve diyet: Genetik yatkınlık ve besinlerin koruyucu/zararlı etkileri
10. Hafta - Teorik
Kanser ve nutrigenomik: Onkogenezde beslenmenin rolü ve koruyucu yaklaşımlar
11. Hafta - Teorik
Mikrobiyota, genetik yapı ve beslenme arasındaki ilişkiler
12. Hafta - Teorik
Nutrigenetik testler ve kişiselleştirilmiş beslenme yaklaşımları
13. Hafta - Teorik
Nutrigenomikte kullanılan ileri teknolojiler: Genomik, transkriptomik ve metabolomik analizler
14. Hafta - Teorik
Nutrigenetik testlerin etik, sosyal ve yasal boyutlar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142370
Ödev210224
Okuma123036
Bireysel Çalışma104040
Ara Sınav110212
Dönem Sonu Sınavı120222
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)204
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
5
4
3
2
4
3
3
4
4
3
OÇ-2
4
5
4
3
4
3
3
4
3
4
OÇ-3
5
5
4
2
4
3
3
4
4
3
OÇ-4
5
5
4
3
4
4
3
5
5
4
OÇ-5
4
5
4
2
4
4
3
4
4
3
OÇ-6
4
3
3
3
3
3
2
2
4
4
OÇ-7
3
3
3
2
3
2
2
3
3
2
OÇ-8
3
3
3
2
3
3
3
4
4
2
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026