Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Anadolu Mutfak Kültürü
Ders Kodu: CUL252
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu ders ile öğrenciye; mutfak kültürünün kökenlerinden yola çıkarak insanlık tarihi içinde mutfak kültürlerinin oluşum ve gelişimini incelemek ve farklı kültürlerin mutfaklarını tanımak amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Yeme-içme kültürü, Anadolu mutfak kültürünün kökenleri, dünya mutfakları bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Aytekin KALKAN
Öğrenme Çıktıları
1.1. Ülkemiz mutfağı ile dünya mutfakları arasında karşılaştırma yapabilmektir.
2.Mutfak ile kültür arasındaki ilişkiyi açıklayabilmektir.
3.Anadolu’da kurulan farklı uygarlıkların mutfakları ile karşılaştırmalar yapmak, aralarındaki ilişkiyi kavramak birbirlerine olan etkisini anlamaktır.
4.Anadolu mutfak kültürünün tarihi gelişimini kavramak
5.Göç gibi sosyal olayların yemek kültürüne etkileri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.1. Tapper, R. (2003) Ortadoğu Mutfak Kültürleri, Tarih Vakfı Yayınları
2.2. Gürsoy, D. ( Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz, Oğlak Yayıncılık, İstanbul.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Kültür kavramı ve onu oluşturan unsurlar.
2. Hafta - Teorik
Yeme-içme kültürünün kökeni
3. Hafta - Teorik
Anadolu mutfak kültürünün kökenleri
4. Hafta - Teorik
Tarihsel çağlarda Anadolu uygarlıklarının mutfakları
5. Hafta - Teorik
Ortadoğu mutfak kültürleri ve Anadolu ile olan ilişkileri
6. Hafta - Teorik
Yemek, mutfak ve sınıf
7. Hafta - Teorik
Yemek sosyolojisi
8. Hafta - Teorik
Genel Tekrar / Ara Sınav
9. Hafta - Teorik
Yiyecek antropolojisi
10. Hafta - Teorik
Akdeniz mutfağı ile Anadolu mutfağı arasındaki ilişki
11. Hafta - Teorik
Sanat, kültür ve mutfak
12. Hafta - Teorik
Anadolu’nun bölgesel mutfakları
13. Hafta - Teorik
Anadolu’nun bölgesel mutfakları
14. Hafta - Teorik
Mutfak ve turizm arasındaki ilişki
15. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ara Sınav1314
Dönem Sonu Sınavı1314
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
OÇ-1
4
4
4
5
OÇ-2
4
4
4
5
OÇ-3
4
4
4
5
OÇ-4
4
4
4
5
OÇ-5
4
4
4
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026