
| Ders Kodu | : AŞL110 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Önlisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 2 |
Bu derste öğrencilerin gıda bozulmasına neden olan mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel faktörleri, başlıca gıda gruplarında bozulmaya neden olan mikroorganizmaları ve baş etme yöntemlerini, gıda kontrol metotlarını ve gıda çalışanları için kişisel hijyenin önemi; mutfak ve araç gerecin sanitasyonu kavramalarını öğrenmeleri amaçlanmaktadır.
Gıda hijyeni ve hijyen kuralları, mikroorganizmalar ve bulaşma kaynakları, sanitasyon, gıda güvenliği ve kontrol metotları, kirlenme nedenleri , gıda alerjisi, gıdalarda kalite kontrolü
| Dr. Öğr. Üyesi Ahu SEZGİN |
| 1. | Gıda hijyeni temel kavramları, besinlerde kirlenme, mikroorganizma bulaşma kaynaklarını öğrenir. |
| 2. | Gıda güvenliği ve kalite sistemlerini öğrenir. |
| 3. | Gıda güvenliği kontrol metotlarını öğrenme |
| 4. | Gıda kaynaklı hastalıkları ve gıda zehirlenmelerini öğrenir. |
| 5. | Gıda intoleransı ve alerjisini öğrenir. |
| 6. | Gıdalardan numune alma işlemlerini öğrenir. |
| 7. | Gıda maddelerinin ambalajlanması ve etiketlenmesi işlemlerini öğrenir. |
| 1. | Ders kitabı, yardımcı kitaplar, süreli yayınlar |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 2 | 28 |
| Ara Sınav | 1 | 10 | 1 | 11 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 1 | 11 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 50 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | |
OÇ-1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
OÇ-2 | |||||
OÇ-3 | |||||
OÇ-4 | |||||
OÇ-5 | |||||
OÇ-6 | |||||
OÇ-7 | |||||