Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Hijyeni ve Sanitasyon
Ders Kodu: AŞL110
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu derste öğrencilerin gıda bozulmasına neden olan mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel faktörleri, başlıca gıda gruplarında bozulmaya neden olan mikroorganizmaları ve baş etme yöntemlerini, gıda kontrol metotlarını ve gıda çalışanları için kişisel hijyenin önemi; mutfak ve araç gerecin sanitasyonu kavramalarını öğrenmeleri amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Gıda hijyeni ve hijyen kuralları, mikroorganizmalar ve bulaşma kaynakları, sanitasyon, gıda güvenliği ve kontrol metotları, kirlenme nedenleri , gıda alerjisi, gıdalarda kalite kontrolü

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ahu SEZGİN
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda hijyeni temel kavramları, besinlerde kirlenme, mikroorganizma bulaşma kaynaklarını öğrenir.
2.Gıda güvenliği ve kalite sistemlerini öğrenir.
3.Gıda güvenliği kontrol metotlarını öğrenme
4.Gıda kaynaklı hastalıkları ve gıda zehirlenmelerini öğrenir.
5.Gıda intoleransı ve alerjisini öğrenir.
6.Gıdalardan numune alma işlemlerini öğrenir.
7.Gıda maddelerinin ambalajlanması ve etiketlenmesi işlemlerini öğrenir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Ders kitabı, yardımcı kitaplar, süreli yayınlar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Hijyen ve Sanitasyon kavramları ve bu kavramların önemi
2. Hafta - Teorik
Besin güvenliği ve besin kalite öğeleri
3. Hafta - Teorik
Besinlerde bulunan mikroorganizmalar
4. Hafta - Teorik
Mikroorganizmalarda gelişme
5. Hafta - Teorik
Besin kaynaklı mikrobiyal enfeksiyonlar
6. Hafta - Teorik
Gıda zehirlenmesi
7. Hafta - Teorik
Gıda hassasiyeti ve gıda alerjisi
8. Hafta - Teorik
İşletme hijyeni (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
İşletme hijyeni
10. Hafta - Teorik
Atık kontrolü ve pest kontrol
11. Hafta - Teorik
Çalışan hijyeni
12. Hafta - Teorik
Satın alma, depolama ve işleme süreçlerinde hijyen
13. Hafta - Teorik
Gıdalardan numune alma, gıda maddelerinin ambalajlanması ve etiketleme
14. Hafta - Teorik
Besin güvenliği yönetim sistemleri
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
5
5
5
5
5
OÇ-2
OÇ-3
OÇ-4
OÇ-5
OÇ-6
OÇ-7
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026