Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gastronomi ve Seyahat
Ders Kodu: PLT290
Ders Türü: Bölüm Dışı Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 1
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Gastronominin ülkelerin ve kentlerin tanınmasına yönelik genel bilgiler dahilinde, şehirlerin ve ülkelerin gastronomik özelliklerini ne şekilde tanımladığına yönelik temel bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır.

Özet İçerik

Ders kapsamında gastronominin turizmle ilişkisi, gastronominin şehirlerde ve ülkelerde ne şekilde şekillendiği ve ülkelerin ve ülkeler özelinde kentlerin ve bölgelerin gastronomi ve seyahat noktalarına dair genel bilgiler verilmektedir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Evren Barış KAYHAN
Öğrenme Çıktıları
1.Gastronomi ve seyahat etmenin önemi
2.Gastronomi turizminin ülkelere sağladığı yararlar ve gastronomi turistinin tanımı
3.Ülkemizin ve Ülkelerin gastronomik özelliklerinin ne şekilde oluştuğu
4.Ülkemizin ve Ülkelerin gastronomik özelliklerinin belirlenmesi
5.Yeme içme kültürüne ve seyahat kültürüne adapte olma
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Kurgun, H. & Özşeker, D. B. (2016). Gastronomi ve Turizm, Ankara: Detay Yayıncılık
2.Geleneksel Tarifleri ile Aydın Gastronomisi Kitabı, Aydın Valiliği
3.Gastronomi Bilimi: Tüm Yönleriyle , Mehmet Sarıışık, 2017
4.Türkiye Gastronomi Atlası - Muhammed Ömür Akkor, 2021
5.Türkiye'nin tescilli lezzetleri: coğrafi İşaretler, Derya Nizam ve Raşit Çavaş ,2021
6.İnsanlığın Yeme Tarihi, Tom Standage, Maya Kitap 2016
7.Altı Bardakta Dünya Tarihi, Tom Standage, Kırmızı Kedi Yayınevi 2014
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gastronomi ve ülkelerdeki yeri
2. Hafta - Teorik
Ülkelerin Gastronomi tarihi
3. Hafta - Teorik
Gastronomi turisti ve özellikleri
4. Hafta - Teorik
Gastronomi turisti ve özellikleri
5. Hafta - Teorik
Aydın ilinin gastronomi turizmi ve seyahat noktalarının değerlendirilmesi
6. Hafta - Teorik
Ülkemizdeki X şehrinin gastronomi turizmi ve seyahat noktalarının değerlendirilmesi
7. Hafta - Teorik
Ülkemizdeki X şehrinin gastronomi turizmi ve seyahat noktalarının değerlendirilmesi
8. Hafta - Teorik
Ülkemizdeki X şehrinin gastronomi turizmi ve seyahat noktalarının değerlendirilmesi (Ara Sınav Değerlendirmesi)
9. Hafta - Teorik
Ülkemizdeki X şehrinin gastronomi turizmi ve seyahat noktalarının değerlendirilmesi
10. Hafta - Teorik
Ülkemizdeki X şehrinin gastronomi turizmi ve seyahat noktalarının değerlendirilmesi
11. Hafta - Teorik
Ülkemizdeki X şehrinin gastronomi turizmi ve seyahat noktalarının değerlendirilmesi
12. Hafta - Teorik
X ülkenin gastronomi turizmi ve değerlendirilmesi
13. Hafta - Teorik
X ülkenin gastronomi turizmi ve değerlendirilmesi
14. Hafta - Teorik
X ülkenin gastronomi turizmi ve değerlendirilmesi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
Ödev Sınavı1%40
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142142
Uygulamalı Ders101230
Ödev24212
Ara Sınav1101
Dönem Sonu Sınavı114115
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
PÇ-16
PÇ-17
PÇ-18
PÇ-19
PÇ-20
OÇ-1
3
3
3
3
OÇ-2
3
3
3
OÇ-3
3
3
3
3
3
OÇ-4
3
3
3
3
3
OÇ-5
3
3
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026