Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Mühendisliğine Giriş ve Etik
Ders Kodu: FE101
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Mühendislik yaklaşımı hakkında genel bilgi vermek, gıda mühendisliği kapsamındaki uygulama alanlarını tanıtmak ve etik, mühendislik etiği hakkında bilgilendirmek

Özet İçerik

Mühendislik tarihi ve mühendislik mesleğinin tanıtımı, gıda mühendisliğinin tanıtımı, gıda bileşenleri ve bu bileşenlerin teknolojik önemi, gıda teknolojisine giriş, gıda bozulması ve muhafazası, gıda güvenliği ve kalite kontrolü, gıda mühendisliğindeki temel işlemler, etik ve mühendislik etiği.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Edibe Seda ERTEN
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda mühendisliği ve uygulama alanları hakkında genel bilgiye sahip olmak
2.Gıda mühendisliğinde Biyoloji ve Kimya bilimlerin önemini kavramak
3.Gıda işleme ve teknolojilerinin önemini kavramak
4.Mühendislikte etik kavramını ve önemini kavramak
5.Etik sorumluluk hakkında bilgi sahibi olmak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Singh, R. P., & Heldman, D. R. (2001). Introduction to food engineering. Gulf Professional Publishing.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Giriş, mühendislik tanımı ve tarihi
2. Hafta - Teorik
Gıda mühendisliğinin tanımı ve önemi
3. Hafta - Teorik
Gıda bileşenleri ve teknolojik önemleri
4. Hafta - Teorik
Gıda bileşenleri ve teknolojik önemleri
5. Hafta - Teorik
Gıda bileşenleri ve teknolojik önemleri
6. Hafta - Teorik
Gıda bileşenleri ve teknolojik önemleri
7. Hafta - Teorik
Gıda mühendisliğinde temel işlemler
8. Hafta - Teorik
Gıda mühendisliğinde temel işlemler
9. Hafta - Teorik
Gıda bozulmaları ve muhafaza yöntemleri
10. Hafta - Teorik
Gıda bozulmaları ve muhafaza yöntemleri
11. Hafta - Teorik
Gıda mühendisliğinde yeni teknolojiler
12. Hafta - Teorik
Gıda güvenliği
13. Hafta - Teorik
Etik kavramı ve mühendislik etiği
14. Hafta - Teorik
Gıda mühendisliğinde etik
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ara Sınav1213
Dönem Sonu Sınavı1415
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
3
1
2
2
4
2
3
OÇ-2
3
2
2
OÇ-3
3
1
1
2
OÇ-4
3
5
OÇ-5
3
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026