Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Mühendisliği Tasarımı
Ders Kodu: FE401
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Gıda Mühendisliği Tasarım dersinde öğrencilerin daha önce aldıkları derslerle ilgili bilgilerini kullanarak tasarım becerilerini geliştirmeleri ve meslek uygulamalarına hazırlanmaları amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda öğrencilerin edinmiş oldukları bilgi ve becerilerini grup çalışmaları ile geliştirmeleri ve ihtiyaçlara karşılık verecek şekilde kullanmaları verilen projelerle desteklenmektedir.

Özet İçerik

Gıda mühendisliğinin uygulaması olan alanlarda gerekli pazar araştırmasını yaparak ürün ve üretim yönteminin seçilmesi. Üretim yapılacak yerin seçimi, fabrika yerleşiminin belirlenmesi ve arıtma tesislerinin tasarımı. Madde ve enerji denklikleri ve kütle transferi konularında temel bilgilerin tekrarı ve uygulama üzerinde çalışmalar. Üretimle ilgili kapasite, sermaye yatırımı, giderler ve maliyetlerin belirlenmesi. Paranın değerinin değişimi karlılık ve amortisman hesapları. Boru hattı tasarımı ve ısı değiştirici tasarımı.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Aslı ZUNGUR BASTIOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.Endüstrinin ihtiyaçlarını tanımlayabilme, matematik, temel bilimler ve mühendislik bilgilerinin uygulayabilme ve bu ihtiyaçları karşılayabilme becerisinin kazandırılması
2.Endüstrideki bazı özel örneklerden yararlanarak proje yönetimi yapabilme becerisinin kazandırılması
3.Sınıf tartışmaları, sunumlar, takım çalışmaları yaparak, gelişme raporları ve ana raporlar hazırlayarak iletişim yeteneğinin geliştirilmesi
4.Sınıfta öğrenilenlerin sanayiye uygulanabilirliğinin olduğunun fark edilmesi
5.Gıda mühendisliği alanında atık yönetiminin öğrenilmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Peters, M.S. and Timmerhaus, K.D., 1991, Plant Design and Economics for Chemical Engineering, McGraw-Hill International Editions, Singapore, 908 pp.
2.Newnan, D.G., 1996, Engineering Economic Analysis, Engineering Press, Texas. 720 pp.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda mühendisliği dizaynına giriş ve tasarımın temelleri
2. Hafta - Teorik
Tesis tasarımında genel tasarım hususları, tesis yeri seçimi
3. Hafta - Teorik
Tesis yerleşiminin belirlenmesi
4. Hafta - Teorik
Depolama alanı ve yapısal tasarım
5. Hafta - Teorik
Proses akış şemaları ve kütle denklikleri
6. Hafta - Teorik
Isı transfer sistemi tasarımı
7. Hafta - Teorik
Isı değiştirici seçimi
8. Hafta - Teorik
Akışkanlar mekaniği sistemi tasarımı
9. Hafta - Teorik
Pompa seçimi
10. Hafta - Teorik
Maliyet hesabı
11. Hafta - Teorik
Maliyet hesabı
12. Hafta - Teorik
Gıda proseslerinde atık bertaraf yöntemleri ve güvenlik hususları
13. Hafta - Teorik
Gıda proseslerinde atık bertaraf yöntemleri ve güvenlik hususları
14. Hafta - Teorik
Gıda proseslerinde atık bertaraf yöntemleri ve güvenlik hususları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%40
Rapor5%30
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140342
Ödev58040
Ara Sınav1516
Dönem Sonu Sınavı110212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
4
5
5
4
5
OÇ-2
3
3
4
4
5
4
OÇ-3
5
5
4
OÇ-4
2
2
3
5
OÇ-5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026