Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Mühendisliği Uygulamaları
Ders Kodu: FE402
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 0
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 4
AKTS: 4
Amaç

Dersin amacı öğrencilerin daha önce akışkanlar mekaniği, ısı transferi, temel işlemler dersleri kapsamında teorik bilgileri edindikleri temel proseslerin uygulamalarını pilot ölçekli ekipmanlar üzerinde gerçekleştirmelerini sağlamak, ekipmanları daha ayrıntılı incelemelerini, gıda materyallerinin islenmesine ilişkin deneysel verileri almalarını ve literatür bilgilerini kullanarak bazı verileri bulabilmelerini sağlamaktır. Öğrencilerin grup çalışması kapsamında deneysel verileri kullanarak o deneye ilişkin hesaplamaları yaparak, sonuçları yorumlaması ve elde ettikleri bilgileri bir rapor formunda sunmalarını sağlayacak düzeye getirilmeleri, dolayısıyla rapor yazım tekniğini de öğrenmeleri amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Gıda mühendisliği işlemlerinden seçilen deneyler pilot ölçekteki ekipmanlar üzerinde öğrenciye yaptırılmaktadır. Bu kapsamda yaptırılan denemeler: akışkanların akışı (borularda basınç kaybı ölçümleri), plakalı ısı değiştiriciler, çift borulu ısı değiştiriciler, gıdaların dondurulması tepsili kurutucu, çekiçli değirmen ve elek analizi, akış davranışlarının ölçümüdür. Öğrencilerin deney sırasında aldıkları verileri değerlendirerek konu ile ilgili hesaplamaları yapmaları, sonuç ve yorumlarını bir rapor halinde sunmaları sağlanmaktadır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Aslı ZUNGUR BASTIOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.Kütle, enerji ve momentum transferi sistemleriyle ilgili daha önce öğrenilen teorik bilgilerin deneysel çalışma ile daha iyi kavranılması
2.Takım çalışması yeteneğinin kazanılması
3.Yapılan deneylerde ekipman özellikleri ve verileri analiz ederek, çözümleme ve raporlama becerisi kazanma
4.Deney sistemi ve teorik bilginin bağdaştırılması için sistemli düşünme becerisinin kazanılması
5.Elde edilen verilerin değerlendirilmesi için analitik becerilerin kazanılması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Geankoplis, C.J.,2003, Transport Processes and Separation Process Principles 4th Edition, Prentice Hall NJ, 1026 pp.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Laboratuvar
Gıda mühendisliği uygulamalarına giriş ve rapor yazım kurallarının anlatımı
2. Hafta - Laboratuvar
Boru sistemlerinde akış ve basınç düşüşleri
3. Hafta - Laboratuvar
Boru sistemlerinde akış ve basınç düşüşleri
4. Hafta - Laboratuvar
Gıdaların tepsili kurutucuda kurutulması
5. Hafta - Laboratuvar
Gıdaların tepsili kurutucuda kurutulması
6. Hafta - Laboratuvar
Çekiçli değirmende gıdalarda boyut küçültme ve elek analizi
7. Hafta - Laboratuvar
Çekiçli değirmende gıdalarda boyut küçültme ve elek analizi
8. Hafta - Laboratuvar
Çift borulu ve plakalı ısı değiştirici
9. Hafta - Laboratuvar
Çift borulu ve plakalı ısı değiştirici
10. Hafta - Laboratuvar
Akışkanların akış davranışlarının belirlenmesi
11. Hafta - Laboratuvar
Akışkanların akış davranışlarının belirlenmesi
12. Hafta - Laboratuvar
Gıdaların dondurulması
13. Hafta - Laboratuvar
Gıdaların dondurulması
14. Hafta - Laboratuvar
Genel değerlendirme
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%40
Rapor6%30
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Ödev62012
Laboratuvar141470
Ara Sınav1628
Dönem Sonu Sınavı110212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)102
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
3
3
5
5
5
3
OÇ-2
3
5
5
OÇ-3
3
5
3
5
3
OÇ-4
4
OÇ-5
3
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026