
| Ders Kodu | : FE426 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : İngilizce |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Dersin amacı gıda endüstrisinde kullanılan proses kontrol sistemleri ve matematiksel hesaplamaları hakkında bilgi vermektir.
Bu derste kimyasal üretimde proses kontrolün teorisi ve önemi, üretim basamaklarının matematiksel modellenmesi, proses kontrolün temel prensipleri, kontrol türleri ve uygulamaları, Laplace dönüşümlerinin kullanımı ve önemi, ölçme ve kontrol yöntemleri ile ekipmanları konuları işlenmektedir.
| Dr. Öğr. Üyesi Ahmet GÖRGÜÇ |
| 1. | Proses kontrolünün kimyasal proseslerdeki önemini kavrayabilme |
| 2. | Mühendislik aktarım bilgilerinin kullanılarak proses kontrolün temeli olan matematiksel modeli oluşturmanın öğrenilmesi |
| 3. | Transfer fonksiyonu modellerinin anlamak ve hazırlayabilmek |
| 4. | Çeşitli sistem ve endüstrilerde gerekli olan proses kontrollerini anlamak |
| 5. | Kontrol işlemi için gerekli ekipmanların nasıl kullanılacağını / seçileceğin anlamak |
| 1. | Seborg, D. E., Edgar, T. F., Mellichamp, D. A., & Doyle III, F. J. (2016). Process dynamics and control. John Wiley & Sons. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 4 | 2 | 84 |
| Ara Sınav | 1 | 4 | 2 | 6 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 6 | 2 | 8 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 98 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | |
OÇ-1 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 |
OÇ-2 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 |
OÇ-3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 |
OÇ-4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 |
OÇ-5 | 3 | 2 | 2 | 4 | 4 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 |