Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Katkı Maddeleri
Ders Kodu: FE421
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Öğrencileri gıda katkı maddeleri ve bunların fonksiyonları, yönetmelikleri, güvenliği ve analizi konusunda bilgilendirmek

Özet İçerik

Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması, kaynakları, kimyasal yapıları, kullanımı, dozajı ve uygulamaları ve ilgili mevzuatlar

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Edibe Seda ERTEN
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda etiketinde yer alan gıda katkı maddelerinin işlevlerini kavrayabilmek
2.Bir gıda ürünü için alternatif gıda katkı maddelerini ve içeriklerini tartışmak
3.Gıda katkı maddelerini gruplandırabilmek ve yasal statüsünü belirlemek
4.Gıda katkı maddelerinin gıda ürünlerine katkılarını ve sınırlamalarını tartışmak
5.Gıda katkı maddelerinin güvenliğini değerlendirmek ve onaylamak için kullanılan yöntemleri tartışabilmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Branen, Davidson, Salminen, and Thorngate. 2002. Food Additives, Marcel Dekker, Inc. ISBN: 0-8247-9343-9
2.FAOLEX Database. http://www.fao.org/faolex/results/details/en/c/LEX-FAOC172164
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda katkı maddelerinin tanımı, gıdalarda hile amaçlı kullanılan maddeler ve bulaşan maddeler hakkında bilgi, gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması ve kullanımında dikkat edilecek hususlar
2. Hafta - Teorik
Tolerans ve gıda katkı maddeleri ile ilgili bazı terimlerin açıklanması, yasal değerlendirmeler ve toksikoloji çalışmaları
3. Hafta - Teorik
Gıda katkı maddesi olarak antimikrobiyal maddeler
4. Hafta - Teorik
Antioksidan etkili tüm maddeler ve çelatlar
5. Hafta - Teorik
Asitler ve asitlik düzenleyiciler
6. Hafta - Teorik
Stabilizörler ve modifiye nişasta
7. Hafta - Teorik
Emülgatörler
8. Hafta - Teorik
Lezzet artırıcılar ve polioller
9. Hafta - Teorik
Yapay tatlandırıcılar ve renk maddeleri
10. Hafta - Teorik
Nem tutucular ve un işlem maddeleri
11. Hafta - Teorik
Topaklanmayı önleyiciler ve parlatıcılar
12. Hafta - Teorik
Lezzet maddeleri
13. Hafta - Teorik
Enzimler, vitaminler diğer konulara genel bir bakış
14. Hafta - Teorik
Öğrenci sunumları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%40
Derse Katılım (Performans)1%5
Ödev1%25
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ödev1516
Okuma140114
Bireysel Çalışma201530
Ara Sınav1213
Dönem Sonu Sınavı1415
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
2
3
OÇ-2
3
3
3
4
OÇ-3
OÇ-4
3
4
4
4
4
OÇ-5
2
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026