Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Sanayinde Girişimcilik ve Proje Yönetimi
Ders Kodu: FE430
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders, öğrencilerin yenilikçi iş fikirleri geliştirmelerini, bu fikirleri uygulanabilir projelere dönüştürmelerini ve sürdürülebilir girişimler oluşturabilmeleri için gerekli bilgi, beceri ve bakış açısını kazandırmayı amaçlar. Öğrenciler aynı zamanda proje planlama süreçlerini, maliyetlendirme, fizibilite ve risk yönetimi gibi konuları da öğrenecektir.

Özet İçerik

Mühendislik, yenilikçilik ve girişimcilik kavramlarını tanıtarak öğrencilere proje fikri geliştirme, iş modeli oluşturma, proje planlama, finansal değerlendirme, zaman yönetimi, risk analizi ve sürdürülebilirlik gibi temel becerileri kazandırır.. Öğrenciler, fikirlerini girişimcilik odaklı projelere dönüştürmeyi öğrenirken aynı zamanda takım çalışması, sunum teknikleri ve etik sorumluluklar konusunda da deneyim kazanırlar.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet GÖRGÜÇ
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda sanayinde girişimcilik, yenilikçilik ve proje yönetimi ile ilgili temel kavramları açıklar; farklı girişimcilik türlerini ayırt eder.
2.Yaratıcı düşünme becerilerini kullanarak özgün bir iş fikri geliştirir, iş modeli oluşturur ve değer önerisi tanımlar.
3.Hedef pazar analizleri, yatırım projelerinin teknik ve finansal fizibilite değerlendirmeleri ile risk analizlerini uygular.
4.Yatırım projesi hazırlama sürecinin tüm aşamalarını sırasıyla uygular ve iş planını kapsamlı bir şekilde oluşturur.
5.Ulusal ve uluslararası girişimcilik destek programlarını tanır; etkili sunum ve ekip çalışması becerileri sergiler.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Vargas, R.V., 2007. Practical Guide to Project Planning. Auerbach Publications, ABD.
2.B. Zafer ERDOĞAN, Entrepreneurship and SMEs: Theory and Practice, Ekin Bookstore, 2nd Edition, Bursa, 2011.
3.Seyfi TOP, Entrepreneurship: Discovery Process, Beta Publications, 1st Edition, Istanbul, 2006.
4.David LESTER, How Global Brands Started: 20 Good Ideas How Excellent Global Business Market Became, Dinosaur Publishing, 1st Edition, Istanbul, 2009
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda Sanayinde Girişimciliğe Giriş
2. Hafta - Teorik
Girişimcinin Özellikleri, Girişimcilik Türleri ve İlham Veren Gıda Girişimleri
3. Hafta - Teorik
Yaratıcılık, Yenilikçilik ve İş Fikri Geliştirme
4. Hafta - Teorik
İş Fikrinin Ön Değerlendirilmesi ve Yatırım Konusunun Belirlenmesi
5. Hafta - Teorik
Pazar Araştırması ve Hedef Kitle Analizi
6. Hafta - Teorik
İş Modeli ve Değer Önerisi Geliştirme (Business Model Canvas)
7. Hafta - Teorik
Yatırım Projesi Hazırlama Aşamaları I: Proje ölçeği ve kapasitenin belirlenmesi, Kuruluş yeri seçimi kriterleri
8. Hafta - Teorik
Yatırım Projesi Hazırlama Aşamaları II: Teknik analiz: hammadde, üretim süreci, teknoloji seçimi, Makine ve ekipman seçimi
9. Hafta - Teorik
Yatırım Projesi Hazırlama Aşamaları III: Maliyet hesapları (sabit ve değişken), Sermaye ihtiyacı ve bütçeleme
10. Hafta - Teorik
Yatırım Projelerinde Risk Analizi, Belirsizlik ve Duyarlılık Analizi
11. Hafta - Teorik
Proje Değerlendirme Aşamaları: Teknik, mali ve ekonomik değerlendirme, Nakit akışı, kârlılık, geri dönüş süresi hesaplamaları
12. Hafta - Teorik
İş Planı Hazırlama ve Sunum Teknikleri
13. Hafta - Teorik
Ulusal ve Uluslararası Girişimcilik Destekleri (KOSGEB, TÜBİTAK, TKDK, Horizon Europe)
14. Hafta - Teorik
Öğrenci Proje Sunumları ve Genel Değerlendirme
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%40
Proje1%30
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders143270
Proje110111
Ara Sınav1628
Dönem Sonu Sınavı18210
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)99
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
2
5
2
OÇ-2
1
1
2
5
2
OÇ-3
2
1
1
1
4
3
OÇ-4
1
2
2
1
1
4
3
OÇ-5
3
1
4
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026