
| Ders Kodu | : FE103 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : İngilizce |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 2 |
Gıda Mühendisliği lisans öğrencilerinin biyolojiye dair temel kavramları anlamalarını, bu bilgilerin gıda mühendisliğiyle ilişkili alanlardaki yerini ve uygulamalarını yorumlayarak anlamalarını hedeflemektedir.
Bu ders, biyolojinin temel kavramlarını moleküler ve hücresel düzeyde tanıtan bir giriş dersidir. Canlıların kimyasal yapısı, hücre çeşitleri ve organeller, hücre zarının yapısı ve madde taşınımı konuları işlenir. Metabolik süreçler (hücresel solunum, fotosentez vb.), hücre bölünmeleri (mitoz, mayoz), kalıtım ve DNA’nın yapısı ile görevleri ele alınır. Ayrıca genetik bilginin aktarımı, gen ifadesi, moleküler biyoloji teknikleri ve biyoteknoloji uygulamaları tanıtılır. Mikrobiyota ve evrim gibi güncel konulara da değinilir.
| Doç. Dr. Olcay BOYACIOĞLU |
| 1. | Biyolojinin temel kavramlarını, canlıların yapısal ve işlevsel organizasyonunu açıklar. |
| 2. | Hücre yapısı, hücresel metabolizma, enerji dönüşümleri ve kalıtım gibi temel biyolojik süreçleri açıklar. |
| 3. | Genetik materyalin yapısını, işleyişini ve ifade kontrol mekanizmalarını yorumlar. |
| 4. | Modern biyoteknolojik uygulamaları ve moleküler biyoloji tekniklerini tanır ve temel ilkelerini açıklar. |
| 5. | Genomik, moleküler evrim ve hücreler arası etkileşim konularını farklı organizmalar düzeyinde analiz eder. |
| 1. | Biology 2e: Clark, M.A., Douglas, M., Choi, J. OpenStax.org, Rice University, 2020 |
| 2. | Campbell Biology, 12th edition: Urry, Cain, Wasserman, Minorsky, Orr. Pearson, 2021 |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %50 |
| Derse Katılım (Performans) | 1 | %10 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 1 | 2 | 42 |
| Ara Sınav | 1 | 3 | 1 | 4 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 5 | 1 | 6 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 52 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | |
OÇ-1 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||
OÇ-2 | 4 | 3 | 3 | 2 | 2 | ||||||
OÇ-3 | 4 | 3 | 3 | 2 | 2 | ||||||
OÇ-4 | 3 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | |||||
OÇ-5 | 4 | 2 | 2 | 2 | 3 | ||||||