Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Kütle ve Enerji Denklikleri
Ders Kodu: FE201
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Kütle ve Enerji Denklikleri temel bir mühendislik dersidir. Dersin amacı öğrencilere kütle ve enerji denkliklerini çeşitli işletme birimleri ve koşullarında formüle etme ve çözümleme tekniklerinin verilmesi, çeşitli problemlerle öğrencilere problemi anlama, kurma ve bunu gerçek prosesler üzerine uygulama yeteneğinin kazandırılmasıdır. Bu şekilde öğrencilerin yeni bir proses dizaynında mühendis yaklaşımıyla bakarak kütle ve enerji denkliklerini uygulayacak ve sonuçlarını değerlendirecek düzeye getirilmesi amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Ölçü ve birimler, birim sistemleri, basınç, sıcaklık, konsantrasyon, kompozisyon gibi temel kavramların verilmesinden sonra, problem çözme tekniği, açık sistem fiziksel işlemlerde kütle denklikleri, açık sistem kimyasal reaksiyon içeren işlemlerde kütle denklikleri, gaz-buhar ilişkileri, suyun faz diyagramı, denge, buhar basıncı, kısmi basınç, doygunluk, kısmi doygunluk ve rutubet kavramları, genel enerji denkliğinin kurulması, faz değişimi içermeyen entalpi değişimleri, faz değişimlerinde entalpi değişimleri, kimyasal reaksiyon içeren sistemlerde genel enerji denkleminin kurulması.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Fatih Mehmet YILMAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Kütle ve enerji denkliği problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme yeteneğini kazanma
2.Problem kurma ve çözme mantığını anlama ve kullanma becerisini kazanma
3.Ana kavramları ve bu bilginin bir gıda işlemi ile ilgili temel ısı ve kütle denkliği problemlerinin çözümüne nasıl uygulanacağını öğrenme
4.Konu ile ilgili çeşitli problemleri çözerek gıda işleme terminolojisi ve gıda işleme yöntemlerinin temel uygulamaları ile ilgili bilgi sahibi olma
5.Gıdaların işlenmesinde kütle ve enerji denkliklerinin öneminin farkına varma
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.DERS KİTABI: 1. Esin, A., 1993. Material and Energy Balances in Food Engineering, METU, Ankara, 419 pp
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Birimler ve boyutlar , birim sistemleri, sıcaklık, basınç gibi temel kavramlar
2. Hafta - Teorik
Konsantrasyon-kompozisyon, ağırlık kesri/mol kesri/ kuru temel/ yaş temel ifadeleri
3. Hafta - Teorik
Kütle denklikleri, Problem çözme tekniği- blok diyagram çizimi, sistem-temel seçimi
4. Hafta - Teorik
Genel kütle denkliğinin kurulması İşlem tipleri ve sistemler- Açık sistemlerde fiziksel işlemler için kararlı hal kütle denklikleri
5. Hafta - Teorik
Grup veya üniteler çerçevesinde kütle denklikleri (Bypass-recycle-purge içeren sistemler)
6. Hafta - Teorik
Kimyasal reaksiyon içeren koşullarda açık sistem kararlı hal kütle denklikleri (yanma reaksiyonları)
7. Hafta - Teorik
Kimyasal reaksiyon içeren koşullarda açık sistem kararlı hal kütle denklikleri (yanma reaksiyonları)
8. Hafta - Teorik
Gaz –buhar ilişkileri, faz diyagramları, doygunluk, kısmi doygunluk ve relatif rutubet
9. Hafta - Teorik
Gaz –buhar ilişkileri, faz diyagramları, doygunluk, kısmi doygunluk ve relatif rutubet
10. Hafta - Teorik
Enerji denklikleri, genel enerji denkleminin kurulması, ısı kapasitesi, korelasyonlar, entalpi
11. Hafta - Teorik
Faz değişimi içermeyen entalpi değişimleri
12. Hafta - Teorik
Faz değişimi içermeyen entalpi değişimleri
13. Hafta - Teorik
Faz değişimi içeren entalpi değişimleri, gıda proses örnekleri
14. Hafta - Teorik
Faz değişimi içeren entalpi değişimleri, gıda proses örnekleri
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders143384
Ara Sınav1426
Dönem Sonu Sınavı18210
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
4
5
3
4
3
2
1
OÇ-2
3
4
5
3
3
3
2
4
OÇ-3
3
4
3
3
3
3
4
OÇ-4
3
4
3
3
3
2
2
3
OÇ-5
4
4
3
3
3
2
2
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026