
| Ders Kodu | : FE203 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : İngilizce |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 2 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Bu dersin amacı, mikroorganizmaların temel yapısal, fizyolojik ve genetik özelliklerini öğretmek; büyüme, üreme ve çevresel faktörlerle etkileşimlerini kavratmak; ayrıca mikrobiyolojinin gıda bilimi ve teknolojisiyle olan ilişkisini tanımlamaktır.
Bu ders, mikrobiyolojinin tanımı, tarihçesi ve gıda mühendisliğindeki rolüyle başlar. Prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin yapısı ve temel farklılıkları ele alınır. Bakteriler, mayalar, küfler ve alglerin morfolojik ve fizyolojik özellikleri tanıtılır. Mikrobiyal metabolizma, büyüme ve bu süreçleri etkileyen çevresel faktörler incelenir. Bakteriyel genetik materyalin yapısı ve virüslerin çoğalma mekanizmaları açıklanır. Mikrobiyal çeşitlilik, antimikrobiyal ajanlar ve mikroorganizmaların kontrol yöntemleri ele alınır. Bağışıklık sistemine giriş, mikrobiyal hastalıklar ve epidemiyoloji konuları işlenir. Ayrıca, mikroorganizmaların ekosistemlerdeki rolü ile mikrobiyolojinin biyoteknoloji, sağlık ve gıda endüstrisindeki uygulamaları değerlendirilir.
| Doç. Dr. Olcay BOYACIOĞLU |
| 1. | Mikrobiyoloji bilimindeki temel kavramları ve mikroorganizmaların sınıflandırılması, hücresel yapıları ile metabolik özelliklerini açıklayabilir |
| 2. | Mikroorganizmaların çevresel faktörlere bağlı büyüme davranışlarını ve bu organizmaların enerji üretim mekanizmalarını analiz edebilir |
| 3. | Mikrobiyal genetik süreçleri, kalıtsal değişim mekanizmalarını ve bu süreçlerin gıda mikrobiyolojisindeki etkilerini değerlendirebilir |
| 4. | Laboratuvar güvenliği kurallarını uygular; temel mikrobiyolojik analiz tekniklerini kullanarak besiyeri hazırlama, boyama, mikroskopi, ekim ve mikroorganizma sayımı yapabilir ve elde edilen sonuçları yorumlayıp, raporlayabilir |
| 5. | Mikroorganizmaların kontrolü, izolasyonu ve doğal ortamlardaki rolleri hakkında bilgi sahibi olur; bu bilgileri gıda güvenliği ve hijyen bağlamında yorumlayabilir |
| 1. | Gıda Mikrobiyolojisi: Ed. A. Ünlütürk, F. Turantaş, Mengi Tan Basımevi, Çınarlı, İzmir, 2000 |
| 2. | Brock Biology of Microorganisms, Michael T. Madigan, John M. Martinko, Jack Parker, Prentice Hall. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %20 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %35 |
| Ödev | 1 | %10 |
| Uygulama Sınavı | 1 | %35 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 2 | 28 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 1 | 2 | 42 |
| Ödev | 6 | 2 | 0 | 12 |
| Uygulama Sınavı | 1 | 5 | 1 | 6 |
| Ara Sınav | 1 | 5 | 1 | 6 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 8 | 1 | 9 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 103 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | |
OÇ-1 | 3 | 3 | 2 | 2 | |||||||
OÇ-2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||
OÇ-3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | ||||||
OÇ-4 | 2 | 3 | 4 | 2 | 2 | 2 | 5 | 2 | |||
OÇ-5 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | |||||