Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Genel Mikrobiyoloji
Ders Kodu: FE203
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu dersin amacı, mikroorganizmaların temel yapısal, fizyolojik ve genetik özelliklerini öğretmek; büyüme, üreme ve çevresel faktörlerle etkileşimlerini kavratmak; ayrıca mikrobiyolojinin gıda bilimi ve teknolojisiyle olan ilişkisini tanımlamaktır.

Özet İçerik

Bu ders, mikrobiyolojinin tanımı, tarihçesi ve gıda mühendisliğindeki rolüyle başlar. Prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin yapısı ve temel farklılıkları ele alınır. Bakteriler, mayalar, küfler ve alglerin morfolojik ve fizyolojik özellikleri tanıtılır. Mikrobiyal metabolizma, büyüme ve bu süreçleri etkileyen çevresel faktörler incelenir. Bakteriyel genetik materyalin yapısı ve virüslerin çoğalma mekanizmaları açıklanır. Mikrobiyal çeşitlilik, antimikrobiyal ajanlar ve mikroorganizmaların kontrol yöntemleri ele alınır. Bağışıklık sistemine giriş, mikrobiyal hastalıklar ve epidemiyoloji konuları işlenir. Ayrıca, mikroorganizmaların ekosistemlerdeki rolü ile mikrobiyolojinin biyoteknoloji, sağlık ve gıda endüstrisindeki uygulamaları değerlendirilir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Olcay BOYACIOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.Mikrobiyoloji bilimindeki temel kavramları ve mikroorganizmaların sınıflandırılması, hücresel yapıları ile metabolik özelliklerini açıklayabilir
2.Mikroorganizmaların çevresel faktörlere bağlı büyüme davranışlarını ve bu organizmaların enerji üretim mekanizmalarını analiz edebilir
3.Mikrobiyal genetik süreçleri, kalıtsal değişim mekanizmalarını ve bu süreçlerin gıda mikrobiyolojisindeki etkilerini değerlendirebilir
4.Laboratuvar güvenliği kurallarını uygular; temel mikrobiyolojik analiz tekniklerini kullanarak besiyeri hazırlama, boyama, mikroskopi, ekim ve mikroorganizma sayımı yapabilir ve elde edilen sonuçları yorumlayıp, raporlayabilir
5.Mikroorganizmaların kontrolü, izolasyonu ve doğal ortamlardaki rolleri hakkında bilgi sahibi olur; bu bilgileri gıda güvenliği ve hijyen bağlamında yorumlayabilir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıda Mikrobiyolojisi: Ed. A. Ünlütürk, F. Turantaş, Mengi Tan Basımevi, Çınarlı, İzmir, 2000
2.Brock Biology of Microorganisms, Michael T. Madigan, John M. Martinko, Jack Parker, Prentice Hall.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik & Uygulama
Mikrobiyolojinin tarihçesi ve önemi: Mikrobiyolojinin gelişimi, önemli bilim insanları, gıda mühendisliğindeki yeri & Laboratuvar güvenliği ve önlemler
2. Hafta - Teorik & Uygulama
Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve canlılar alemindeki yeri: Bakteriler, arkeler, mantarlar, algler, protozoalar; sınıflandırma kriterleri & Genel mikrobiyoloji laboratuvarı hakkında bilgiler ve ekipmanlarının tanıtımı
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Prokaryotik ve ökaryotik hücre yapısı: Hücre duvarı, zar yapısı, sitoplazma, ribozom, nükleoid, organellerin karşılaştırması & Mikrobiyoloji hakkında temel kavramlar ve besiyeri hazırlama
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Hücre dışı yapılar ve ekstrasellüler bileşenler: Kapsül, flagella, pilus, spor yapısı ve fonksiyonları & Mikrobiyoloji hakkında temel kavramlar ve besiyeri hazırlama
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Mikrobiyal beslenme ve taşınım mekanizmaları: Besin sınıfları, enerji ve karbon kaynakları, taşıma sistemleri & Mikrobiyolojik ekim yöntemleri
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Mikrobiyal büyüme ve büyüme fazları & Mikrobiyolojik ekim yöntemleri
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Mikrobiyal büyüme ve çevresel faktörler: Sıcaklık, pH, su aktivitesi, oksijen gereksinimleri & Mikroskop kullanımı ve basit boyama
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Mikrobiyal metabolizma: Enerji Üretimi: Katabolik yollar: solunum, fermantasyon, ATP üretimi & Mikroskop kullanımı ve basit boyama
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Mikrobiyal genetik: DNA, RNA ve Protein Sentezi: Replikasyon, transkripsiyon, translasyon, genetik kod & Gram boyama
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Genetik varyasyon ve kalıtsal değişimler: Mutasyonlar, gen transferi: konjugasyon, transformasyon, transdüksiyon & Gram boyama
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Mikrobiyolojik kültür ve izolasyon yöntemleri: Saf kültür elde etme, besiyerleri, seyreltme ve sayım teknikleri & Membran filtrasyon yöntemi ile suda koliform analizi
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Mikroorganizmaların kontrolü: Sterilizasyon, dezenfeksiyon, antimikrobiyal ajanlar ve direnç mekanizmaları & Membran filtrasyon yöntemi ile suda koliform analizi
13. Hafta - Teorik
Virüsler ve diğer aselüler mikroorganizmalar: Virüs yapısı, çoğalma döngüsü, prionlar ve viroidler & Thoma lamında maya sayımı
14. Hafta - Teorik
Mikrobiyal Ekoloji ve Epidemiyoloji & Thoma lamında maya sayımı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%20
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%35
Ödev1%10
Uygulama Sınavı1%35
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders141242
Ödev62012
Uygulama Sınavı1516
Ara Sınav1516
Dönem Sonu Sınavı1819
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)103
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
3
3
2
2
OÇ-2
3
2
2
2
2
OÇ-3
2
2
2
2
3
OÇ-4
2
3
4
2
2
2
5
2
OÇ-5
2
2
2
3
2
2
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026