Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Özel Gıdalar Teknolojisi
Ders Kodu: FE437
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu dersin amacı şeker, şekerleme, çikolata, çay, kahve, baharat, cips ve çerez teknolojileri konularında genel bilgi kazandırılmasını sağlamaktır.

Özet İçerik

Şeker teknolojisi, glikoz şurubu, kakao ve çikolata, şekerleme, çay, kahve, baharat, cips ve çerez üretim teknolojileri ve bu gıdalara ilişkin kalite kriterleri anlatılacaktır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Aslı ZUNGUR BASTIOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi Edibe Seda ERTEN
Prof. Dr. Hilal ŞAHİN NADEEM
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda teknolojisinin ana dalları dışında kalan özel ürünlerin işleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak
2.Özel ürünlere ait kalite kriterleri hakkında bilgi sahibi olmak
3.Gıda teknolojisindeki yenilikleri takip edebilmek
4.Üretim teknolojilerini temel mühendislik bilgisiyle birleştirebilmek
5.Tekniğine uygun olarak özel gıdaların üretim kontrolünün kazandırılmasını sağlamak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Potter, N.N. anda Hotchkiss, J.H. Food Science, Chapman&Hall, England, 1995
2.Altan, A: Özel gıdalar teknolojisi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, no.101, Adana, 1992
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Şeker üretimi ve şeker teknolojisi
2. Hafta - Teorik
Şeker üretimi ve şeker teknolojisi
3. Hafta - Teorik
Geleneksel şekerleme ürünleri üretimi (yumuşak ve sert şekerleme)
4. Hafta - Teorik
Tahin, pekmez ve helva üretim teknolojileri
5. Hafta - Teorik
Kahve teknolojisi
6. Hafta - Teorik
Kahve teknolojisi
7. Hafta - Teorik
Çay teknolojisi
8. Hafta - Teorik
Çay teknolojisi
9. Hafta - Teorik
Çikolata ve kakao teknolojileri
10. Hafta - Teorik
Çikolata ve kakao teknolojileri
11. Hafta - Teorik
Baharat Teknolojisi
12. Hafta - Teorik
Baharat Teknolojisi
13. Hafta - Teorik
Cips ve çerez teknolojileri
14. Hafta - Teorik
Cips ve çerez teknolojileri
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders143270
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı118119
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
4
OÇ-2
3
OÇ-3
3
4
OÇ-4
3
2
OÇ-5
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026