Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Ders Kodu: FE438
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Moleküler biyoloji ve genetik biliminin temel kavramlarını, genetik materyalin yapısı, işleyişi ve kontrolünü, ayrıca bu bilgilerin modern biyoteknolojik uygulamalardaki yerini kavratarak, gıda mühendisliği öğrencilerine moleküler düzeyde biyolojik sistemleri anlama ve yorumlama becerisi kazandırmaktır. Öğrenciler, DNA’nın yapısından genetik ifadenin düzenlenmesine, mutasyonlardan moleküler analiz yöntemlerine kadar birçok konuyu öğrenerek, güncel moleküler biyoloji teknolojilerinin gıda güvenliği, biyoteknoloji ve analiz süreçlerindeki rolünü değerlendirebilecektir.

Özet İçerik

Moleküler biyolojiye giriş, santral dogma (replikasyon, transkripsiyon, translasyon), DNA ve RNA’nın yapısı, gen ifadesinin epigenetik düzeyde kontrolü, genetik kod, mutasyonlar ve DNA tamir mekanizmaları, klasik ve modern genetik ilkeler, rekombinant DNA teknolojileri, transformasyon ve plazmidler gibi temel genetik kavramlar ele alınacaktır. Ayrıca PCR, RT-PCR, jel elektroforez, SDS-PAGE, Western blot ve ELISA gibi moleküler biyoloji laboratuvar teknikleri tanıtılacak ve bu tekniklerin gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarına değinilecektir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Olcay BOYACIOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.Genetik bilginin akışının moleküler temelini, DNA, RNA ve proteinlerin yapısı ve işlevlerini açıklar.
2.Gen ifadesi, mutasyon ve epigenetik düzenleme dahil olmak üzere klasik ve modern genetik mekanizmaları tanımlar ve karşılaştırır.
3.Nükleik asitler ve proteinlerin analizinde PCR, elektroforez ve Western blot gibi temel moleküler biyoloji tekniklerini uygular.
4.Rekombinant DNA teknolojileri, gen düzenleme (örneğin CRISPR/Cas9) ve sentetik biyolojinin gıda biyoteknolojisi bağlamındaki prensiplerini ve uygulamalarını değerlendirir.
5.Gıda endüstrisinde genetik olarak modifiye organizmalar, yapay et ve hücresel tarımın teknolojik ve etik boyutlarını tartışır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Fowler S, Roush R, Wise J. 2023, Concepts of Biology, eBook, OpenStax.org
2.Madigan MT, Martinko JM, Stahl D, Clark DP. 2010, Brock Biology of Microorganisms, Benjamin Cummings
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Moleküler Biyolojiye Giriş ve Santral Dogma
2. Hafta - Teorik
Nükleik Asitlerin Yapısı ve Özellikleri (DNA ve RNA)
3. Hafta - Teorik
DNA Replikasyonu ve Onarımı
4. Hafta - Teorik
Gen İfadesi: Transkripsiyon ve Translasyon
5. Hafta - Teorik
Epigenetik Mekanizmalar ve Gen İfadesinin Kontrolü
6. Hafta - Teorik
Klasik ve Modern Genetik: Kalıtım İlkeleri
7. Hafta - Teorik
Rekombinant DNA Teknolojileri ve Uygulamaları
8. Hafta - Teorik
Transformasyon, Plazmidler ve Gen Klonlama
9. Hafta - Teorik
Moleküler Yöntemler I: PCR, RT-PCR, Agaroz Jel Elektroforez
10. Hafta - Teorik
Moleküler Yöntemler II: SDS-PAGE, Protein Analizi, Western Blot, ELISA
11. Hafta - Teorik
Yeni Nesil Gen Düzenleme Teknolojileri: CRISPR/Cas9
12. Hafta - Teorik
Hücresel Tarım ve Yapay Et Üretim Teknolojileri
13. Hafta - Teorik
GDO’lar: Genetik Olarak Modifiye Edilmiş Organizmalar ve Gıda Uygulamaları
14. Hafta - Teorik
Moleküler Biyolojinin diğer uygulamaları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%50
Ödev1%20
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders143270
Ödev1819
Ara Sınav18210
Dönem Sonu Sınavı110212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)101
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
3
2
1
1
1
1
OÇ-2
2
3
1
1
1
1
OÇ-3
3
3
2
3
1
2
2
OÇ-4
2
3
2
2
1
3
1
1
2
OÇ-5
1
3
2
1
2
1
1
3
2
2
2
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026