
| Ders Kodu | : FE409 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : İngilizce |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Zeytinyağının kimyasal yapısı ve üretimi konularında detaylı bilgi vermek. Zeytinyağı üretiminde eski ve günümüzde kullanılan endüstriyel işlemler ile yüksek kaliteli zeytinyağı eldesi için uygulanan prosesleri açıklamak. Öğrencilerin konu ile ilgili profesyonel ve etik sorumluluk sahibi olmalarını sağlamak. Öğrencilere konu ile ilgili bilgilere ulaşmanın farklı yollarını öğretmek. Öğrencilere zeytinyağı teknolojisi konularında bu derste kazandığı yeni bilgileri kullanma ve yorumlama becerisi kazandırmak.
Tarihçe ve zeytinyağı pazarı ile ilgili istatistikler. Zeytin hasatı ve depolama. Zeytinyağı eldesindeki temel aşamalar. Yaprak ayırma ve yıkama. Kırma. Malaksiyon. Santrifüj dekantör ile fazların ayrılması. Santrifüj dekantasyon. İki fazlı ve üç fazlı sistemler. Perkolasyon. Presleme. Yağ ekstraksiyonunda kullanılan yardımcı maddeler. Prina yağının üretilmesi. Zeytinyağının depolanması ve ambalajlanması. Zeytinyağı bileşimi. Zeytinyağı rafinasyonu. Zeytinyağının sınıflandırılması ve özellikleri. Zeytinyağında tağşiş ve tespiti. Sızma zeytinyağında duyusal özellikler.
| Prof. Dr. Aslı YORULMAZ |
| 1. | Bu dersin sonunda öğrencinin; zeytinyağı üretiminde kullanılan geleneksel ve modern teknikler hakkında güncel temel bilimsel bilgileri edinmesi |
| 2. | Öğrencinin, zeytinyağının temel ve minör bileşenleri ile bunların sağlık açısından önemi konularında detaylı bilgi sahibi olması. |
| 3. | Öğrencinin bilimsel makaleleri kritik olarak değerlendirme becerilerini geliştirmek ve sözlü sunum yeteneğinin gelişmesine yardımcı olmak. Ek olarak, farklı bilgi kaynaklarına ulaşma yeteneğini geliştirmek. |
| 4. | Profesyonel ve etik sorumluluk bilincini geliştirmek ve fikirlerini açık bir şekilde ifade etme becerisini geliştirmek. |
| 5. | Zeytinyağında yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olması. |
| 1. | Boskou D. Olive Oil Chemistry and Technology. AOCS Press, Illinois, 1996. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 3 | 2 | 70 |
| Ödev | 1 | 10 | 1 | 11 |
| Ara Sınav | 1 | 6 | 2 | 8 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 2 | 12 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 101 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | |
OÇ-1 | 4 | 4 | 1 | 2 | 1 | 3 | 2 | 1 | 3 | 1 | 4 |
OÇ-2 | 4 | 4 | 1 | 2 | 1 | 3 | 2 | 1 | 3 | 1 | 4 |
OÇ-3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 3 | |
OÇ-4 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||
OÇ-5 | 4 | 4 | 1 | 2 | 1 | 3 | 2 | 1 | 3 | 1 | 4 |