Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Zeytinyağı Üretim Teknolojisi
Ders Kodu: FE409
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Zeytinyağının kimyasal yapısı ve üretimi konularında detaylı bilgi vermek. Zeytinyağı üretiminde eski ve günümüzde kullanılan endüstriyel işlemler ile yüksek kaliteli zeytinyağı eldesi için uygulanan prosesleri açıklamak. Öğrencilerin konu ile ilgili profesyonel ve etik sorumluluk sahibi olmalarını sağlamak. Öğrencilere konu ile ilgili bilgilere ulaşmanın farklı yollarını öğretmek. Öğrencilere zeytinyağı teknolojisi konularında bu derste kazandığı yeni bilgileri kullanma ve yorumlama becerisi kazandırmak.

Özet İçerik

Tarihçe ve zeytinyağı pazarı ile ilgili istatistikler. Zeytin hasatı ve depolama. Zeytinyağı eldesindeki temel aşamalar. Yaprak ayırma ve yıkama. Kırma. Malaksiyon. Santrifüj dekantör ile fazların ayrılması. Santrifüj dekantasyon. İki fazlı ve üç fazlı sistemler. Perkolasyon. Presleme. Yağ ekstraksiyonunda kullanılan yardımcı maddeler. Prina yağının üretilmesi. Zeytinyağının depolanması ve ambalajlanması. Zeytinyağı bileşimi. Zeytinyağı rafinasyonu. Zeytinyağının sınıflandırılması ve özellikleri. Zeytinyağında tağşiş ve tespiti. Sızma zeytinyağında duyusal özellikler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Aslı YORULMAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Bu dersin sonunda öğrencinin; zeytinyağı üretiminde kullanılan geleneksel ve modern teknikler hakkında güncel temel bilimsel bilgileri edinmesi
2.Öğrencinin, zeytinyağının temel ve minör bileşenleri ile bunların sağlık açısından önemi konularında detaylı bilgi sahibi olması.
3.Öğrencinin bilimsel makaleleri kritik olarak değerlendirme becerilerini geliştirmek ve sözlü sunum yeteneğinin gelişmesine yardımcı olmak. Ek olarak, farklı bilgi kaynaklarına ulaşma yeteneğini geliştirmek.
4.Profesyonel ve etik sorumluluk bilincini geliştirmek ve fikirlerini açık bir şekilde ifade etme becerisini geliştirmek.
5.Zeytinyağında yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olması.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Boskou D. Olive Oil Chemistry and Technology. AOCS Press, Illinois, 1996.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Giriş, üretim, tüketim ve ticaret istatistikleri, tarihçe
2. Hafta - Teorik
Zeytin ağacının botanik ve morfolojik özellikleri, zeytin çeşitleri
3. Hafta - Teorik
Hasat ve mekanizasyon
4. Hafta - Teorik
Mekanik ekstraksiyonun prensipleri: zeytin hamurunun hazırlanması, malaksiyon
5. Hafta - Teorik
Mekanik ekstraksiyonun prensipleri: katı-sıvı ve sıvı-sıvı ayrımı
6. Hafta - Teorik
Zeytinyağı kimyası: Temel bileşenler
7. Hafta - Teorik
Zeytinyağı kimyası: Minör bileşenler
8. Hafta - Teorik
Zeytinyağının beslenme ve sağlıklı yaşam için önemi
9. Hafta - Teorik
Zeytinyağının sınıflandırılmasında kullanılan parametreler ve yasal düzenlemeler
10. Hafta - Teorik
Duyusal analizin temel prensipleri ve zeytinyağında duyusal analiz
11. Hafta - Teorik
Yan ürünler ve değerlendirilme yöntemleri
12. Hafta - Teorik
Rafine zeytinyağı ve prina yağı üretimi
13. Hafta - Teorik
Zeytinyağında tağşişin belirlenmesi
14. Hafta - Teorik
Zeytinyağı üretiminde sürdürülebilirlik
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders143270
Ödev110111
Ara Sınav1628
Dönem Sonu Sınavı110212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)101
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
4
4
1
2
1
3
2
1
3
1
4
OÇ-2
4
4
1
2
1
3
2
1
3
1
4
OÇ-3
3
3
1
1
1
1
1
1
1
3
OÇ-4
2
2
3
3
3
3
3
OÇ-5
4
4
1
2
1
3
2
1
3
1
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026