Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Biyokimyası
Ders Kodu: FE223
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu dersin amacı, öğrencilere gıda biyokimyasının temel ilkelerini öğretmek, gıdayı oluşturan ana bileşenlerin yapısını ve fonksiyonlarını incelemek, bu bileşenlerin vücutta nasıl metabolize olduğunu anlamalarını sağlamaktır. Ayrıca, öğrencilerin gıda bileşenlerinin sindirimi, emilimi ve metabolizması süreçlerini biyokimyasal bir perspektiften kavramalarını sağlayarak, gıda bilimleri ve beslenme alanlarında bilgi edinmelerini sağlamaktır.

Özet İçerik

Bu ders, gıda biyokimyasının temel prensiplerini incelemeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler, gıdayı oluşturan başlıca bileşenler olan karbonhidratlar, proteinler, lipitler, vitaminler, mineraller ve nükleik asitlerin yapısını, özelliklerini ve fonksiyonlarını öğrenirler. Ayrıca, bu bileşenlerin sindirim, emilim ve metabolizma süreçlerini biyokimyasal açıdan inceleyerek, vücuttaki rolünü anlamaya yönelik kapsamlı bir bakış açısı kazandırılır. Ders, biyokimyasal reaksiyonların organizmadaki işleyişini, enerji üretimi, hücresel fonksiyonlar ve beslenme ile ilişkilerini ele alır. Sonuç olarak, öğrencilere gıda bileşenlerinin metabolik yollarını ve vücutta gerçekleştirdiği biyokimyasal değişimleri anlamalarına olanak tanıyacak bir temel bilgi sağlamayı hedefler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Çisem BULUT ALBAYRAK
Öğrenme Çıktıları
1.Canlılarda gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonların anlaşılması
2.Karbonhidrat metabolizmasının temel ilkelerinin kavranması
3.Proteinlerin yapısı, fonksiyonu ve metabolizmasının öğrenilmesi
4.Yağların yapısı, fonksiyonu ve metabolizmasının öğrenilmesi
5.Vitamin ve minerallerin vücutta sindirimi ve metabolizmasının kavranması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Lippincott Illustrated Reviews Biochemistry, Denise R. Ferrier, Wolters Kluwer
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda biyokimyasına giriş ve temel bileşenler
2. Hafta - Teorik
Karbonhidratlar temel özellikleri ve absorpsiyonu
3. Hafta - Teorik
Karbonhidrat metabolizması ve bu süreçteki biyokimyasal değişimler
4. Hafta - Teorik
Glikoliz, glikoneogenezis ve enerji metabolizması
5. Hafta - Teorik
Glikogenoliz ve krebs döngüsü (tca döngüsü)
6. Hafta - Teorik
Proteinler - yapısı, amino asitler ve fonksiyonları
7. Hafta - Teorik
Proteinlerin özellikleri, katlanma ve denatürasyonu
8. Hafta - Teorik
Protein sindirimi ve metabolizması
9. Hafta - Teorik
Peptitlerin ve serbest amino asitlerin absorpsiyonu, protein sentezi ve yıkımı
10. Hafta - Teorik
Nükleik asitler - dna ve rna yapıları ve protein sentezi üzerindeki etkileri
11. Hafta - Teorik
Lipidler - yapıları ve fonksiyonları
12. Hafta - Teorik
Lipidlerin sindirimi ve metabolizması
13. Hafta - Teorik
Vitaminler, çeşitleri, genel işlevleri, sindirimi ve metabolizması
14. Hafta - Teorik
Mineraller, çeşitleri, genel işlevleri, sindirimi ve metabolizması
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ara Sınav1426
Dönem Sonu Sınavı1527
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)55
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
3
3
3
3
OÇ-2
3
3
3
3
OÇ-3
3
3
3
3
OÇ-4
3
3
3
3
OÇ-5
3
3
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026