
| Ders Kodu | : FE223 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : İngilizce |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 2 |
Bu dersin amacı, öğrencilere gıda biyokimyasının temel ilkelerini öğretmek, gıdayı oluşturan ana bileşenlerin yapısını ve fonksiyonlarını incelemek, bu bileşenlerin vücutta nasıl metabolize olduğunu anlamalarını sağlamaktır. Ayrıca, öğrencilerin gıda bileşenlerinin sindirimi, emilimi ve metabolizması süreçlerini biyokimyasal bir perspektiften kavramalarını sağlayarak, gıda bilimleri ve beslenme alanlarında bilgi edinmelerini sağlamaktır.
Bu ders, gıda biyokimyasının temel prensiplerini incelemeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler, gıdayı oluşturan başlıca bileşenler olan karbonhidratlar, proteinler, lipitler, vitaminler, mineraller ve nükleik asitlerin yapısını, özelliklerini ve fonksiyonlarını öğrenirler. Ayrıca, bu bileşenlerin sindirim, emilim ve metabolizma süreçlerini biyokimyasal açıdan inceleyerek, vücuttaki rolünü anlamaya yönelik kapsamlı bir bakış açısı kazandırılır. Ders, biyokimyasal reaksiyonların organizmadaki işleyişini, enerji üretimi, hücresel fonksiyonlar ve beslenme ile ilişkilerini ele alır. Sonuç olarak, öğrencilere gıda bileşenlerinin metabolik yollarını ve vücutta gerçekleştirdiği biyokimyasal değişimleri anlamalarına olanak tanıyacak bir temel bilgi sağlamayı hedefler.
| Doç. Dr. Çisem BULUT ALBAYRAK |
| 1. | Canlılarda gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonların anlaşılması |
| 2. | Karbonhidrat metabolizmasının temel ilkelerinin kavranması |
| 3. | Proteinlerin yapısı, fonksiyonu ve metabolizmasının öğrenilmesi |
| 4. | Yağların yapısı, fonksiyonu ve metabolizmasının öğrenilmesi |
| 5. | Vitamin ve minerallerin vücutta sindirimi ve metabolizmasının kavranması |
| 1. | Lippincott Illustrated Reviews Biochemistry, Denise R. Ferrier, Wolters Kluwer |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 1 | 2 | 42 |
| Ara Sınav | 1 | 4 | 2 | 6 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 5 | 2 | 7 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 55 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | |
OÇ-1 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||||
OÇ-2 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||||
OÇ-3 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||||
OÇ-4 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||||
OÇ-5 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||||