Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Kimyası I
Ders Kodu: FE205
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Gıda Kimyası I dersi gıda mühendisliği eğitiminde temel bir derstir. Dersin amacı, besin maddelerinin temel bileşenlerinden olan yağ, karbonhidrat, mineral maddeler, vitaminler ve suyun bileşimi ve özellikleriyle, işleme ve depolama sırasındaki fiziksel ve kimyasal değişmeleri açıklamaktır.

Özet İçerik

Su (su ve buzun fiziksel özellikleri, su molekülünün yapısı, su tipleri, su aktivitesi ve gıdaların bozulması), karbonhidratlar (mono, oligo ve polisakkaritler, şeker reaksiyonları, maillard reaksiyonu ve karamelizasyon, nişastanın yapısı, glikojen, gıda gamları), lipitler (lipit ve yemeklik yağların tanımı ve sınıflandırılması, yağ asitlerinin yapısı ve özellikleri, trigliserit yapıları, yağlarda bulunan minör bileşenler, yağların bozulma reaksiyonları, antioksidanlar), vitaminler (yağda ve suda çözünen vitaminler), mineral maddeler (minerallerin genel özellikleri ve sınıflandırılması, gıdalarda bulunan temel mineraller ve iz düzeyde bulunan mineraller, toksik mineraller).

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Aslı YORULMAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Suyun kimyasal yapısı ve gıdalarda bulunan suyun yapısının öğrenilmesi
2.Gıdalarda bulunan karbonhidratların yapısının ve temel reaksiyonlarının öğrenilmesi
3.Yağların kimyasal yapısı ve yağ bozunma reaksiyonlarının öğrenilmesi
4.Gıdalarda yer alan vitaminler ve mineraller ile ilgili bilgi sahibi olma
5.Gıdalardaki temel bileşenlerin analizini gerçekleştirebilme
6.Gıda bileşenlerinin temel analizlerinin gerçekleştirilmesi, analiz sonuçlarının değerlendirilmesi ve yorumlanması hakkında bilgi sahibi olma
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Heimann, W., 1980, Fundamentals of Food Chemistry, The Avi Publishing Company, 344 pp. Lee, F.A., 1983, Basic Food Chemistry Second edition, The Avi Publishing Company, 563 pp. Gunstone, F.D., Harwood, J.L. & Padley, F.B., 1986, The Lipid Handbook, Chapman and Hall, London, 571 pp.
2.deMan, J.M., 1990, Principles of Food Chemistry Second edition, The Avi Publishing Company, 469 pp.
3.Damodaran, Srinivasan, Kirk L. Parkin, and Owen R. Fennema, eds. Fennema's food chemistry. CRC press, 2007
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik & Uygulama
Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri, su aktivitesi & Laboratuvar güvenliği, önlemler, gıda kimyası I laboratuvarı hakkında bilgiler
2. Hafta - Teorik & Uygulama
Gıdalarda bulunan suyun yapı ve özellikleri & Laboratuvar güvenliği, önlemler, gıda kimyası I laboratuvarı hakkında bilgiler
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Şekerlerin sınıflandırılması ve yapıları, -Monosakkaritler & Örnekleme, örnek hazırlama ve veri analizi, çözelti hazırlama
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Şeker reaksiyonları & Örnekleme, örnek hazırlama ve veri analizi, çözelti hazırlama
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Oligosakkaritler, Nişastanın yapısı, Jelatinizasyonu, retrogradasyonu ve modifikasyonu & Nem tayini
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Diğer polisakkaritler & Nem tayini
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Lipitler ve yemeklik yağlar; tanım ve sınıflandırma & Kül tayini
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Yağ asitleri ve trigliseritler & Kül tayini
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Yağlarda bulunan minör bileşenler & pH ve titrasyon asitliği
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Yağlarda meydana gelen tepkimeler, bozunma reaksiyonları & pH ve titrasyon asitliği
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Vitaminlerin tanımı ve sınıflandırılması, yağda çözünen vitaminler & İndirgen şeker tayini
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Suda çözünen vitaminler & İndirgen şeker tayini
13. Hafta - Teorik & Uygulama
Mineral maddeler, genel özellikleri, gıdalarda bulunan temel mineral maddeler & Yağ tayini
14. Hafta - Teorik & Uygulama
Gıdalarda bulunan mineral maddeler, toksik mineraller & Yağ tayini
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%20
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%40
Rapor5%40
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders141242
Ödev61112
Uygulama Sınavı1516
Ara Sınav1516
Dönem Sonu Sınavı1819
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)103
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
2
4
3
4
2
1
3
3
1
1
OÇ-2
2
5
3
4
2
1
3
3
1
5
OÇ-3
2
4
3
4
2
1
3
3
1
1
OÇ-4
2
4
5
4
2
1
3
3
1
1
OÇ-5
2
4
3
4
2
1
3
3
1
1
OÇ-6
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026