
| Ders Kodu | : FE205 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : İngilizce |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 2 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Gıda Kimyası I dersi gıda mühendisliği eğitiminde temel bir derstir. Dersin amacı, besin maddelerinin temel bileşenlerinden olan yağ, karbonhidrat, mineral maddeler, vitaminler ve suyun bileşimi ve özellikleriyle, işleme ve depolama sırasındaki fiziksel ve kimyasal değişmeleri açıklamaktır.
Su (su ve buzun fiziksel özellikleri, su molekülünün yapısı, su tipleri, su aktivitesi ve gıdaların bozulması), karbonhidratlar (mono, oligo ve polisakkaritler, şeker reaksiyonları, maillard reaksiyonu ve karamelizasyon, nişastanın yapısı, glikojen, gıda gamları), lipitler (lipit ve yemeklik yağların tanımı ve sınıflandırılması, yağ asitlerinin yapısı ve özellikleri, trigliserit yapıları, yağlarda bulunan minör bileşenler, yağların bozulma reaksiyonları, antioksidanlar), vitaminler (yağda ve suda çözünen vitaminler), mineral maddeler (minerallerin genel özellikleri ve sınıflandırılması, gıdalarda bulunan temel mineraller ve iz düzeyde bulunan mineraller, toksik mineraller).
| Prof. Dr. Aslı YORULMAZ |
| 1. | Suyun kimyasal yapısı ve gıdalarda bulunan suyun yapısının öğrenilmesi |
| 2. | Gıdalarda bulunan karbonhidratların yapısının ve temel reaksiyonlarının öğrenilmesi |
| 3. | Yağların kimyasal yapısı ve yağ bozunma reaksiyonlarının öğrenilmesi |
| 4. | Gıdalarda yer alan vitaminler ve mineraller ile ilgili bilgi sahibi olma |
| 5. | Gıdalardaki temel bileşenlerin analizini gerçekleştirebilme |
| 6. | Gıda bileşenlerinin temel analizlerinin gerçekleştirilmesi, analiz sonuçlarının değerlendirilmesi ve yorumlanması hakkında bilgi sahibi olma |
| 1. | Heimann, W., 1980, Fundamentals of Food Chemistry, The Avi Publishing Company, 344 pp. Lee, F.A., 1983, Basic Food Chemistry Second edition, The Avi Publishing Company, 563 pp. Gunstone, F.D., Harwood, J.L. & Padley, F.B., 1986, The Lipid Handbook, Chapman and Hall, London, 571 pp. |
| 2. | deMan, J.M., 1990, Principles of Food Chemistry Second edition, The Avi Publishing Company, 469 pp. |
| 3. | Damodaran, Srinivasan, Kirk L. Parkin, and Owen R. Fennema, eds. Fennema's food chemistry. CRC press, 2007 |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %20 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %40 |
| Rapor | 5 | %40 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 2 | 28 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 1 | 2 | 42 |
| Ödev | 6 | 1 | 1 | 12 |
| Uygulama Sınavı | 1 | 5 | 1 | 6 |
| Ara Sınav | 1 | 5 | 1 | 6 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 8 | 1 | 9 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 103 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | |
OÇ-1 | 2 | 4 | 3 | 4 | 2 | 1 | 3 | 3 | 1 | 1 | |
OÇ-2 | 2 | 5 | 3 | 4 | 2 | 1 | 3 | 3 | 1 | 5 | |
OÇ-3 | 2 | 4 | 3 | 4 | 2 | 1 | 3 | 3 | 1 | 1 | |
OÇ-4 | 2 | 4 | 5 | 4 | 2 | 1 | 3 | 3 | 1 | 1 | |
OÇ-5 | 2 | 4 | 3 | 4 | 2 | 1 | 3 | 3 | 1 | 1 | |
OÇ-6 | 5 | 5 | |||||||||