Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Enstrümental Analiz Laboratuvarı
Ders Kodu: FE317
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 0
Uyg.: 0
Kredi: 1
Laboratuvar: 2
AKTS: 3
Amaç

Dersin amacı gıda mühendisliği alanında yaygın kullanılan enstrümental cihazların tanıtılması ve bu cihazlarla yapılan yaygın analizlerin öğrencilere öğretilmesidir.

Özet İçerik

Klasik ve enstrümantal analizler, HPLC ve GC; prensipleri ve uygulamaları, spektrofotometre uygulaması, ince tabaka ve kolon kromatografisi uygulamaları, GC-MS uygulaması, ransimat uygulaması

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Aslı YORULMAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Enstrümental gıda analizlerinin planlanması, geliştirilmesi ve sonuçların değerlendirilmesi
2.Kimyasal problemleri bilgisayar destekli metotlarla çözme becerisinin kazanılması
3.Enstrümental analiz cihazlarının güvenli şekilde kullanımının öğrenilmesi ve analitik bir problemin çözülmesinde en uygun tekniğin belirlenmesi
4.Öğrencilerin gıda endüstrisindeki kariyerleri ve gelecek araştırmaları için yol gösterici olacak enstrümental gıda analizleriyle ilgili laboratuvar becerilerinin geliştirilmesi
5.Kromatografik analiz tekniklerini ve kullanılan cihazları öğrenmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Yıldız, A., Genç, Ö., ve Bektaş, S., 1997. Enstrümental Analiz Yöntemleri. Hacettepe Ü.Yayını, A-64. Ankara.
2.Skoog, A.D., 1985. Principles of Inst. Analysis. HRW Int Ed. CBS College publ. Printed in Japan.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Laboratuvar
Enstrümental analizlere giriş
2. Hafta - Laboratuvar
Kağıt kromatografisi uygulaması
3. Hafta - Laboratuvar
İnce tabaka kromatografisi ile gıda boyalarının tanımlanması
4. Hafta - Laboratuvar
Kolon kromatografisi ile yaprak pigmentlerinin ayrılması
5. Hafta - Laboratuvar
Kromatografi üniteleri
6. Hafta - Laboratuvar
GC uygulaması
7. Hafta - Laboratuvar
Gaz kromatografisi ile yağ asidi profilinin belirlenmesi
8. Hafta - Laboratuvar
HPLC uygulaması
9. Hafta - Laboratuvar
Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi ile fenolik madde tayini
10. Hafta - Laboratuvar
Spektrofotometre ile askorbik asit içeriğinin belirlenmesi
11. Hafta - Laboratuvar
Ransimat uygulaması
12. Hafta - Laboratuvar
Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi Uygulaması
13. Hafta - Laboratuvar
Gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi uygulaması
14. Hafta - Laboratuvar
Genel tekrar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%40
Rapor1%30
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Ödev1819
Laboratuvar141242
Ara Sınav18210
Dönem Sonu Sınavı112214
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
4
2
3
4
5
2
3
3
3
1
4
OÇ-2
4
2
2
4
4
2
3
3
3
1
4
OÇ-3
4
2
1
4
5
2
3
3
3
1
4
OÇ-4
4
2
1
4
4
2
4
5
5
1
4
OÇ-5
4
2
5
4
2
3
3
3
1
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026