
| Ders Kodu | : FE303 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : İngilizce |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 5 |
Dersin amacı: 1.Öğrencilere analitik ölçümlerin teorik ve pratik temelleri için temel bilgi sağlamak. 2.Öğrencilerin gıda analizi için uygun cihaz ve yöntemi seçmelerini ve analitik cihazlarla ölçüm yöntemlerinin pratik uygulanabilirliğini nasıl gerçekleştireceklerini bilmelerini sağlamak. 3.Analitik deneyleri programlama, gerçekleştirme, sonuçlandırma ve kontrol etme bilimsel yönteminde becerileri geliştirmek. 4.Öğrencilere kimyasal ölçümlerden analitik verilerin yorumlanmasını ve dolayısıyla analitik disiplinin geliştirilmesini sağlamak.
Klasik ve enstrümantal analizler. Spektral, elektro analitik ve ayrıştırma metotları. Refraktif indeks, optik aktivite. Beer-Lambart Yasası. Spektrofotometreler, analitik uygulamaları. AAS, Alevli fotometre. LC, HPLC ve GC; prensipleri ve uygulamaları.
| Prof. Dr. Aslı YORULMAZ |
| 1. | Enstrumantal analiz metotlarıyla ilgili bilgi sahibi olmak. |
| 2. | Enstrümanların kullanım alanlarıyla ilgili bilgi sahibi olmak. |
| 3. | Farklı analizler için doğru enstrümanı seçme yeteneği kazanmak |
| 4. | Enstrümanların prensiplerini açıklayabilme yeteneğini kazanmak. |
| 5. | Farlı enstrümanları, onların avantajları ve dezavantajlarını göz önüne alarak yorumlama ve karşılaştırma yeteneğini kazanmak. |
| 1. | Yıldız, A., Genç, Ö., ve Bektaş, S., 1997. Enstrümental Analiz Yöntemleri. Hacettepe Ü.Yayını, A-64. Ankara. |
| 2. | Skoog, A.D., 1985. Principles of Inst. Analysis. HRW Int Ed. CBS College publ. Printed in Japan. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 4 | 2 | 84 |
| Dönem Ödevi | 1 | 10 | 1 | 11 |
| Ara Sınav | 1 | 10 | 2 | 12 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 12 | 2 | 14 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 121 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | |
OÇ-1 | 3 | 3 | 1 | 2 | 1 | 2 | 1 | 1 | |||
OÇ-2 | 3 | 3 | 1 | 2 | 1 | 2 | 1 | 1 | |||
OÇ-3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | |||
OÇ-4 | 3 | 3 | 1 | 2 | 2 | ||||||
OÇ-5 | 3 | 3 | 1 | 1 | 2 | 1 | 2 | 2 | 1 | ||