Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Hububat Teknolojisi
Ders Kodu: FE307
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Hububatların fiziksel yapısı, kimyasal bileşimi ve teknolojik özelliklerine göre uygulanacak teknolojilerin temel ilkelerini öğretmek.

Özet İçerik

Hububatların tanıtımı, hububat kalite kriterleri, hububatın depolanması, hububatların bileşimi, hububatların öğütülmesi, hamur kimyası ve reolojisi, ekmek üretim teknolojisi, makarna üretim teknolojisi, bisküvi üretim teknolojisi, kahvaltılık tahıl üretim teknolojisi, özel tahıl ürünleri (bulgur ve tarhana), hububat ürünlerinde kalite analizleri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Hilal ŞAHİN NADEEM
Öğrenme Çıktıları
1.Hububatlar ve anatomik yapıları, kalite özellikleri ve sınıflandırma hakkında bilgi sahibi olma
2.Hububatların depolanma koşulları ve teknikleri hakkında bilgi sahibi olma
3.Hububatların öğütme teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma
4.Hububat ürünlerinin üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma
5.Hububat ürünlerinin kalite analizleri hakkında bilgi sahibi olma
6.Hububatlarda temel kalite analizlerinin gerçekleştirilmesi, analiz sonuçlarının değerlendirilmesi ve yorumlanması hakkında bilgi sahibi olma
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Hoseney,. R.C. 1990. Principles of Cereal Science and Technology. American Association of Cereal Chemists. St. Paul Minnesota, USA.
2.Sergio O. Serna-Saldivar (2010), Cereal Grains Properties, Processing, and Nutritional Attributes, CRC Press, Tecnológico de Monterrey, Mexico.
3.Sergio O. Serna-Saldivar (2012), Cereal Grains Laboratory Reference and Procedures Manual, CRC Press, Tecnológico de Monterrey, Mexico.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik & Uygulama
Hububatlara giriş & Laboratuvar hakkında bilgilendirme
2. Hafta - Teorik & Uygulama
Hububatların fiziksel özellikleri ve sınıflandırma & Buğdayda fiziksel analizler
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Hububatların depolanması & Buğdayda fiziksel analizler
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Hububatların nişastası & Nişasta ve gluten analizleri
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Hububatların proteinleri & Nişasta ve gluten analizleri
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Hububatların öğütülmesi (kuru öğütme) & Sedimentasyon testi
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Hububatların öğütülmesi (yaş öğütme) & Sedimentasyon testi
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Un kalitesi ve hamur reolojisi & Lab-ölçekli ekmek yapımı ve analizleri
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Ekmek üretimi & Lab-ölçekli ekmek yapımı ve analizleri
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Makarna üretimi & Makarna analizleri
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Bisküvi üretimi & Makarna analizleri
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Kahvaltılık tahıl-gevrek üretimi & Lab-ölçekli bisküvi üretimi ve analizleri
13. Hafta - Teorik & Uygulama
Özel tahıl ürünleri (bulgur) & Lab-ölçekli bisküvi üretimi ve analizleri
14. Hafta - Teorik & Uygulama
Özel hububat ürünleri (tarhana) & Genel tekrar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%20
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%40
Uygulama Sınavı1%40
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders141242
Ödev61112
Uygulama Sınavı1516
Ara Sınav1516
Dönem Sonu Sınavı1819
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)103
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
3
OÇ-2
3
OÇ-3
4
OÇ-4
4
4
4
OÇ-5
3
3
OÇ-6
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026