Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt Teknolojisi
Ders Kodu: FE309
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Öğrencilerin sütün bileşimi ve diğer özellikleri hakkında bilgilendirilmesi. Kaliteli süt eldesi ve ürünlere işlenmesi, üretilen ürünlerin ambalajlanması, uygun şartlarda muhafazasının sağlanması bakımından öğrencilerin bilinçlendirilmesi. Süt ürünlerinin özellikleri ve üretimi hakkında öğrencilerin bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamak.

Özet İçerik

Sütün oluşumu, Kimyası, Sütün mikroorganizmaları ve enzimleri, Sütün toplanması, Dağıtımı ve endüstriye kabulü, Süt endüstrisinde tasarım, Alet ve ekipmanlar, Süte uygulanan işlemler, Sterilizasyon, Kültür ve starter üretim teknikleri, Membran teknikleri, Çeşitli süt ürünlerinin üretim akım şemaları, Peynir suyunun değerlendirilme şekilleri, Süt endüstrisinde temizleme teknikleri ve otomasyon

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Cavit BİRCAN
Öğrenme Çıktıları
1.Süt bileşimi ve süt bileşenlerinin teknolojik önemi hakkında bilgi edinmek
2.Süt teknolojisindeki birim operasyonları hakkında bilgi edinmek
3.Süt ürünlerinin kalite sorunlarının nedenini tahmin etme ve çözümler üretme yeteneği kazanmak
4.Süt teknolojisiyle ilgili son gelişmeleri takip etmeye ilgi duymak
5.Süt ürünleri üretiminde etiğin önemini fark etmek
6.Süt ve ürünlerine uygulanan temel kalite analizlerinin yapılması, sonuçların yorumlanması ve raporlanması hakkında bilgi sahibi olmak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Dairy Processing Handbook, Tetra Pak Processing Systems AB, Second, revised edition, 2006
2.Walstra, P., Wouters, J.T.M., Geurts, T.J. 2006. Dairy Science and Technology. 2nd Edition, CRC Press (is available as e-book in ADU-library)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik & Uygulama
Süt teknolojisine giriş; Sütün Salgılanması, Sütün Bileşenleri, Sütteki Mikroorganizmalar & Süt Teknolojisi Uygulamaya Giriş
2. Hafta - Teorik & Uygulama
Sütün toplanması ve kabulü, Süt işlemede kullanılan bazı ekipmanlar, Isı değiştiriciler & Çiğ Süt Platform Testleri (Sütte Brix, pH, °SH Belirlenmesi)
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Santrifüjler ve süt yağı standardizasyon sistemleri, Homojenizatörler, Membran Filtrasyonu & Çiğ Süt Platform Testleri (Sütte Brix, pH, °SH Belirlenmesi)
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Evaporatörler, Dearatörler, Pompalar, Borular, Vanalar, Tanklar, Otomasyon & Çiğ Süt Platform Testleri (Özgül Ağırlık Tayini, Alkol Testi, Kaynatma Testi)
5. Hafta - Teorik & Uygulama
İçme sütü üretim teknolojisine giriş, Pastörize ve sterilize süt üretimi ve üretimde kullanılan teknikler, Uzun ömürlü süt üretimi & Çiğ Süt Platform Testleri (Özgül Ağırlık Tayini, Alkol Testi, Kaynatma Testi)
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Starter kültürler ve starter kültür üretim teknolojisi, Yoğurt üretim teknolojisi, Set ve Stirred tipi yoğurt üretimi & Gerber Yöntemiyle Süt ve Süt Ürünlerinde Yağ Oranının Belirlenmesi
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Kefir üretimi, Kımız üretimi & Gerber Yöntemiyle Süt ve Süt Ürünlerinde Yağ Oranının Belirlenmesi
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Peynir Teknolojisine giriş, Peynir Üretiminde Kullanılan Katkı Maddeleri, Peynirlerin Sınıflandırılması & Çiğ, Pastörize ve Sterilize Sütte Peroksidaz Testi ve Metilen Mavisi Testi
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Sert, yarı-sert, yumuşak peynir üretim teknolojisi, üretim aşamaları, tuzlama çeşitleri & Çiğ, Pastörize ve Sterilize Sütte Peroksidaz Testi ve Metilen Mavisi Testi
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Koyulaştırılmış süt üretim teknolojisi, Şekerli ve şekersiz koyulaştırılmış süt üretimi, Süttozu üretimine Giriş & Kaşar Peyniri Üretimi
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Süttozu üretim Teknikleri; Püskürterek kurutma, Walz Kurutma, Dondurarak Kurutma Teknikleri ve Süttozunun Özellikleri & Kaşar Peyniri Üretimi
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Tereyağı Üretim Teknolojisi & Yoğurt ve Kefir Üretimi
13. Hafta - Teorik & Uygulama
Dondurma Üretim Teknolojisi & Yoğurt ve Kefir Üretimi
14. Hafta - Teorik & Uygulama
Süt endüstrisinde temizleme teknikleri; merkezi CIP ve merkezi olmayan CIP & Genel Tekrar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%20
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%40
Uygulama Sınavı1%40
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders141242
Ödev61112
Kısa Sınav1516
Ara Sınav1516
Dönem Sonu Sınavı1819
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)103
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
2
2
OÇ-2
2
3
3
3
OÇ-3
2
2
2
OÇ-4
4
3
3
4
OÇ-5
3
4
OÇ-6
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026