
| Ders Kodu | : FE309 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : İngilizce |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 2 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Öğrencilerin sütün bileşimi ve diğer özellikleri hakkında bilgilendirilmesi. Kaliteli süt eldesi ve ürünlere işlenmesi, üretilen ürünlerin ambalajlanması, uygun şartlarda muhafazasının sağlanması bakımından öğrencilerin bilinçlendirilmesi. Süt ürünlerinin özellikleri ve üretimi hakkında öğrencilerin bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamak.
Sütün oluşumu, Kimyası, Sütün mikroorganizmaları ve enzimleri, Sütün toplanması, Dağıtımı ve endüstriye kabulü, Süt endüstrisinde tasarım, Alet ve ekipmanlar, Süte uygulanan işlemler, Sterilizasyon, Kültür ve starter üretim teknikleri, Membran teknikleri, Çeşitli süt ürünlerinin üretim akım şemaları, Peynir suyunun değerlendirilme şekilleri, Süt endüstrisinde temizleme teknikleri ve otomasyon
| Prof. Dr. Cavit BİRCAN |
| 1. | Süt bileşimi ve süt bileşenlerinin teknolojik önemi hakkında bilgi edinmek |
| 2. | Süt teknolojisindeki birim operasyonları hakkında bilgi edinmek |
| 3. | Süt ürünlerinin kalite sorunlarının nedenini tahmin etme ve çözümler üretme yeteneği kazanmak |
| 4. | Süt teknolojisiyle ilgili son gelişmeleri takip etmeye ilgi duymak |
| 5. | Süt ürünleri üretiminde etiğin önemini fark etmek |
| 6. | Süt ve ürünlerine uygulanan temel kalite analizlerinin yapılması, sonuçların yorumlanması ve raporlanması hakkında bilgi sahibi olmak |
| 1. | Dairy Processing Handbook, Tetra Pak Processing Systems AB, Second, revised edition, 2006 |
| 2. | Walstra, P., Wouters, J.T.M., Geurts, T.J. 2006. Dairy Science and Technology. 2nd Edition, CRC Press (is available as e-book in ADU-library) |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %20 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %40 |
| Uygulama Sınavı | 1 | %40 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 2 | 28 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 1 | 2 | 42 |
| Ödev | 6 | 1 | 1 | 12 |
| Kısa Sınav | 1 | 5 | 1 | 6 |
| Ara Sınav | 1 | 5 | 1 | 6 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 8 | 1 | 9 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 103 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | |
OÇ-1 | 2 | 2 | |||||||||
OÇ-2 | 2 | 3 | 3 | 3 | |||||||
OÇ-3 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
OÇ-4 | 4 | 3 | 3 | 4 | |||||||
OÇ-5 | 3 | 4 | |||||||||
OÇ-6 | 5 | 5 | |||||||||