
| Ders Kodu | : FE312 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : İngilizce |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Gıda endüstrisi ve sanitasyon, özel ilgi konusu mikroorganizmalar; Temizlik prosedürleri ve temizlik maddeleri; Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar; Temizlik ve dezenfeksiyon prosedürleri; Sanitasyon ekipmanları ve sistemleri; sanitasyon prosedürleri için özel hususlar; Personel hijyeni; katı atık bertarafı; haşere yönetimi; Su ve hava hijyeni
Gıda endüstrisinde sanitasyon, mikroorganizmalar ile sanitasyonun ilişkisi, temizlik ve temizleme maddeleri, dezenfeksiyon ve dezenfektanlar, sanitasyon ekipmanları ve sistemleri, sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar, CIP sistemi, gıda işletmelerinde personel hijyeni, gıda güvenliği sistemleri ve hijyen-sanitasyon uygulamalarındaki önemi.
| Doç. Dr. Olcay BOYACIOĞLU |
| 1. | Gıda endüstrisinde hijyen ve sanitasyonun önemi hakkında bilgilendirmek |
| 2. | Gıda işletmelerinde hijyen kontrolü ve genel hijyen konuları hakkında bilgilendirmek |
| 3. | Gıda işleme alanlarında su kalitesi ve sanitasyon, temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri, alet ve ekipmanların sanitasyonu, atık yönetimi hakkında bilgilendirme |
| 4. | Gıda endüstrisinde kalite kontrol ve güvence sistemi hakkında bilgilendirme |
| 5. | Farklı gıda işletmelerinde uygulanan hijyen ve sanitasyon tedbirleri hakkında bilgi sahibi olur |
| 1. | Food Plant Sanitation, Design, Maintenance, and Good Manufacturing Practices, Michael M. Cramer, 2006 |
| 2. | Principles of Food Sanitation, Fifth Edition, Norman G. Marriott, PhD, Robert B. Gravani, 2006 |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 4 | 2 | 84 |
| Ara Sınav | 1 | 6 | 2 | 8 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 6 | 2 | 8 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 100 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | |
OÇ-1 | 2 | 2 | |||||||||
OÇ-2 | 2 | ||||||||||
OÇ-3 | 2 | 3 | 2 | ||||||||
OÇ-4 | 3 | 4 | 3 | ||||||||
OÇ-5 | 3 | 2 | 3 | ||||||||