Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Hijyen ve Sanitasyon
Ders Kodu: FE312
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Gıda endüstrisi ve sanitasyon, özel ilgi konusu mikroorganizmalar; Temizlik prosedürleri ve temizlik maddeleri; Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar; Temizlik ve dezenfeksiyon prosedürleri; Sanitasyon ekipmanları ve sistemleri; sanitasyon prosedürleri için özel hususlar; Personel hijyeni; katı atık bertarafı; haşere yönetimi; Su ve hava hijyeni

Özet İçerik

Gıda endüstrisinde sanitasyon, mikroorganizmalar ile sanitasyonun ilişkisi, temizlik ve temizleme maddeleri, dezenfeksiyon ve dezenfektanlar, sanitasyon ekipmanları ve sistemleri, sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar, CIP sistemi, gıda işletmelerinde personel hijyeni, gıda güvenliği sistemleri ve hijyen-sanitasyon uygulamalarındaki önemi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Olcay BOYACIOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda endüstrisinde hijyen ve sanitasyonun önemi hakkında bilgilendirmek
2.Gıda işletmelerinde hijyen kontrolü ve genel hijyen konuları hakkında bilgilendirmek
3.Gıda işleme alanlarında su kalitesi ve sanitasyon, temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri, alet ve ekipmanların sanitasyonu, atık yönetimi hakkında bilgilendirme
4.Gıda endüstrisinde kalite kontrol ve güvence sistemi hakkında bilgilendirme
5.Farklı gıda işletmelerinde uygulanan hijyen ve sanitasyon tedbirleri hakkında bilgi sahibi olur
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Food Plant Sanitation, Design, Maintenance, and Good Manufacturing Practices, Michael M. Cramer, 2006
2.Principles of Food Sanitation, Fifth Edition, Norman G. Marriott, PhD, Robert B. Gravani, 2006
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Temizlik ve Sanitasyonun Tanımı
2. Hafta - Teorik
Sanitasyon: Tanımlar ve Düzenlemeler, Mikroorganizmalar
3. Hafta - Teorik
Mikrobiyal büyüme faktörleri, Gıda kaynaklı hastalıklar
4. Hafta - Teorik
Alerjenler ve Sanitasyon
5. Hafta - Teorik
Gıdaların Kontaminasyonu
6. Hafta - Teorik
Kişisel Hijyen ve Hijyenik Gıda İşleme
7. Hafta - Teorik
HACCP Program
8. Hafta - Teorik
Yerinde temizleme sistemi (CIP)
9. Hafta - Teorik
Temizlik Malzemeleri / Dezenfektanlar ve Dezenfekte Ekipmanları
10. Hafta - Teorik
Atık Ürünlerin Uzaklaştırılması
11. Hafta - Teorik
Haşere Kontrolü
12. Hafta - Teorik
Gıda İşletmelerinde Hijyenik Dizayn ve Yapılanma
13. Hafta - Teorik
Meyve ve Sebze İşleme, Süt İşleme ve Üretimde İşletme Sanitasyonu
14. Hafta - Teorik
Et ve Kümes Hayvanları, Deniz Ürünleri Üretiminde İşletme Sanitasyonu
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders144284
Ara Sınav1628
Dönem Sonu Sınavı1628
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
2
2
OÇ-2
2
OÇ-3
2
3
2
OÇ-4
3
4
3
OÇ-5
3
2
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026