
| Ders Kodu | : FE321 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : İngilizce |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Bu dersin amacı, gıda endüstrisinde kalite yönetimi ve güvenliği sağlamak için kullanılan temel yöntem, sistem ve standartları tanıtmak, öğrencilerin toplam kalite yönetimi, ISO 22000, ISO 9000, HACCP, GMP, GHP ve GAP gibi kavramları anlayarak, gıda üretim süreçlerinde kaliteyi iyileştirmek ve güvenliği sağlamak için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Bu ders, gıda endüstrisinde kalite yönetimi, güvenlik ve denetim süreçlerini ele alır. Öğrenciler, toplam kalite yönetimi (TQM), ISO 22000, ISO 9000, HACCP, GMP, GHP ve GAP gibi uluslararası kalite standartlarını öğrenir ve gıda üretiminde bu standartların nasıl uygulandığını keşfederler. Gıda güvenliği, kalite kontrolü ve hijyen uygulamaları ile ilgili temel ilkeler üzerinde durulacak, ayrıca sektörden örneklerle konular pekiştirilecektir. Ders, öğrencilere gıda üretiminde kaliteyi iyileştirme ve güvenliği sağlama konusunda kapsamlı bir anlayış kazandırmayı amaçlar.
| Doç. Dr. Çisem BULUT ALBAYRAK |
| 1. | Gıda endüstrisinde kalite yönetimi ve güvenliği sağlamak için kullanılan temel sistemler ve standartlar hakkında bilgi sahibi olmak. |
| 2. | ISO 22000, ISO 9000 gibi kalite yönetim sistemleri ile HACCP, GMP, GHP ve GAP gibi gıda güvenliği ve hijyenle ilgili sistemlerinin işleyişini ve uygulamalarını anlayabilmek. |
| 3. | Gıda üretim süreçlerinde kaliteyi iyileştirme ve güvenliği sağlamak için uygun stratejiler geliştirme becerisi kazanmak. |
| 4. | Gıda güvenliği ve kalite kontrol süreçlerinde düzenleyici gerekliliklerin ve uluslararası standartların nasıl uygulandığını analiz edebilmek. |
| 5. | Gıda üretiminde hijyen, sanitasyon ve risk yönetimi ile ilgili temel ilkeleri uygulayarak pratik çözümler geliştirebilmek. |
| 1. | Vasconcellos, J. A. (2003). Quality assurance for the food industry: a practical approach. CRC Press |
| 2. | Gould, W. A. (2002) Total quality assurance for the food industries, CTI Publications |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 4 | 2 | 84 |
| Ara Sınav | 1 | 6 | 2 | 8 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 6 | 2 | 8 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 100 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | |
OÇ-1 | 4 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | |||||
OÇ-2 | 5 | 3 | 4 | 2 | 4 | 4 | |||||
OÇ-3 | 5 | 3 | 4 | 2 | 4 | 4 | |||||
OÇ-4 | 4 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | |||||
OÇ-5 | 4 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | |||||