Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Makine ve Ekipmanları
Ders Kodu: FE323
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Ders kapsamında öğrencilerin gıda işleme makineleri ve teknolojisi ve çalışma prensipleri hakkında bilgi edinmesini sağlamak

Özet İçerik

Ders kapsamında; gıda endüstrisinde kullanılan ayırıcılar, karıştırıcılar, taşıyıcılar, filtreler, ısı değiştiriciler, evaporatörler, homojenizatörler, kurutucular, dondurucuların çalışma prensipleri ve özelliklerine yönelik temel bilgiler kapsamlı bir şekilde sunulacaktır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet GÖRGÜÇ
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini incelemek
2.Üretilecek gıda ürününün özelliklerine göre seçilecek ekipman ve makineleri araştırmak
3.Gıda endüstrisinde kullanılan otomasyon tekniklerini araştırmak, yararlarını tartışmak ve uygulamak
4.Gıda işlem makinelerini işlev ve enerji tüketimi açısından analiz etmek
5.Gıda üretim düzeneklerinin hijyen yönünden uygunluğunu tartışmak ve karşılaştırmak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Saldamlı, İlbilge, and Engin Saldamlı. Gıda endüstrisi makineleri. Savaş yayınevi, 2004
2.Brennan, James G., and Alistair S. Grandison, eds. Food processing handbook. John Wiley & Sons, 2012.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda makine ve ekipmanlarının tanımı, tarihsel gelişimi, günümüzdeki kullanım alanları ve teknolojik yenilikler ışığında geleceğe yönelik eğilimleri, gıda proseslerinin ve gıda işleme tesislerinin tasarımı
2. Hafta - Teorik
Isıl işlem makine ve ekipmanları, evaporatorler, dearatörler, deodorizatörler
3. Hafta - Teorik
Kondensörler, haşlama, kızartma, pişirme ve kavurma makine ve ekipmanları
4. Hafta - Teorik
Pompalar, gıda işleme sistemlerinde pompa kullanımı, pompa çeşitleri, gıda üretiminde uygulamaları, tasarım ve seçim kriterleri
5. Hafta - Teorik
Konveyör sistemleri, pneumatik, hidrolik ve mekanik konveyör sistemlerinin ilkeleri ve çeşitleri
6. Hafta - Teorik
Boyut küçültme, kullanılan ekipmanlar, gıda işleme uygulamaları
7. Hafta - Teorik
Aglomerasyon (topaklaştırma) tanımı ve çeşitleri: ıslak ve kuru, mekanizmalar ve kullanılan ekipmanlar, gıda endüstrisindeki uygulamaları, agromerasyonu etkileyen faktörler
8. Hafta - Teorik
Filtrasyon, gıda işleme süreçlerinde filtrasyon ilkeleri, filtrasyon çeşitleri (mikrofiltrasyon, ultrafiltrasyon, ters osmoz), kullanılan ekipmanlar, sıvı gıda işleme uygulamaları
9. Hafta - Teorik
Santrifüjler, santrifüjlerin çalışma prensipleri, çeşitleri, katı ve sıvı fazların ayrılması uygulamaları
10. Hafta - Teorik
Soyma işlemleri, gıda ürünlerinde soyma teknikleri ve mekanizmaları, kullanılan ekipmanlar ve ürün kalitesine etkileri, endüstriyel uygulamalar
11. Hafta - Teorik
Işınlama ve ultrason, gıda ışınlama ve ultrason teknolojilerinin ilkeleri, güvenlik ve düzenleyici standartlar
12. Hafta - Teorik
Yüksek basınçlı işleme (HPP) temelleri, ekipman ve işlem parametreleri, darbe elektrik alanı (PEF) teknolojisiyle gıda koruma uygulamaları
13. Hafta - Teorik
Süper kritik akışkan ekstraksiyonu, süper kritik akışkanlar ve ekstraksiyon uygulamaları süper kritik akışkan ekstraksiyonu ekipmanları, örnek gıda uygulamaları
14. Hafta - Teorik
Gıda depolama ekipmanları, soğutma ve dondurma sistemleri, Ambalaj ve ambalajlama makineleri (yıkama, doldurma ve kapama makinaları), aseptik ambalajlama, gıdaların kontrolü ve modifiye atmosferde ambalajlama, ambalajlamada barkod sistemi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders144284
Ara Sınav1628
Dönem Sonu Sınavı1628
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
4
3
3
2
2
2
3
OÇ-2
3
3
2
2
2
3
OÇ-3
2
3
2
2
2
3
OÇ-4
4
4
3
2
2
2
3
OÇ-5
1
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026