Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Biyoteknolojisi
Ders Kodu: FE300
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Dersin amacı, biyoteknolojinin gıda sektöründeki uygulamalarını anlamayı, gıda üretiminde kullanılan mikroorganizmalar, enzimler ve biyoteknolojik süreçler hakkında bilgi sahibi olmayı amaçlar. Bu ders, gıda biyoteknolojisinin yenilikçi çözümler sunmadaki rolünü ve sürdürülebilirlik açısından önemini vurgular.

Özet İçerik

Gıda endüstrisinde kullanılan mikroorganizmalar, rekombinant DNA teknolojisi, fermantasyon, mikrobiyal büyüme ve fermente gıda üretimleri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Çisem BULUT ALBAYRAK
Öğrenme Çıktıları
1.Biyoteknoloji kavramı, kapsamı ve uygulama alanları hakkında bilgi edinme
2.Fermentasyon, biyotransformasyon ve biyosentez konularında bilgi sahibi olma ve terimlerin anlam ve içeriklerini kavrayabilme
3.Biyoproseslerin işleyişini kavrama
4.Genetik bilimi içeriği uygulama alanları ve gıda mühendisliği arasındaki ilişkiyi kavrama
5.Fermente gıda ürünlerinin üretiminde fermantasyon teknolojisini uygulayabilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Lee, B. H. (2014). Fundamentals of food biotechnology. John Wiley & Sons.
2.Madigan, M. T., Bender, K. S., Buckley, D. H., Sattley, W. M., & Stahl, D. A. (2015). Brock biology of microorganisms (14th ed.). Pearson.
3.Johnson-Green, P. (2018). Introduction to food biotechnology. CRC Press.
4.Stahl, U. (2008). Food biotechnology. Springer-Verlag Berlin Heidelberg.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Biyoteknolojiye giriş, biyoteknolojinin tanımı ve tarihçesi, klasik ve modern biyoteknoloji, biyoteknolojinin uygulama alanları, bağlı olduğu disiplinler
2. Hafta - Teorik
Biyoteknolojide önemli mikroorganizmalar, bakteriler, mayalar ve küflerin biyoteknolojide kullanımı
3. Hafta - Teorik
Mikrobiyal gelişim ve beslenme, besin maddelerinin hücre içerisine alımı, mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörler, fermentasyon besiyerleri
4. Hafta - Teorik
Mikrobiyal metabolizma, çeşitli gıda moleküllerinin metabolizması, mikrobiyal metabolizma ürünleri
5. Hafta - Teorik
Mikrobiyal metabolizmanın düzenlenmesi, mikrobiyal suşların geliştirilmesi, rekombinant DNA teknolojisi
6. Hafta - Teorik
Endüstriyel fermentasyon uygulama esasları, fermentasyon yöntemleri, biyoteknolojide kullanılan fermentörler, fermentör tasarımı ve kurulumu
7. Hafta - Teorik
Fermentasyon sonrası işlemler, ayırma ve saflaştırma işlemleri,
8. Hafta - Teorik
Hücrelerin hasat edilmesi ve parçalanması, ürün geri kazanımı
9. Hafta - Teorik
Biyoteknolojik yolla enzim ve amino asitlerin üretimi
10. Hafta - Teorik
Biyoteknolojik yolla vitaminlerin üretimi
11. Hafta - Teorik
Tek hücre proteini üretimi
12. Hafta - Teorik
Ekmek mayası üretimi
13. Hafta - Teorik
Biyoteknolojide etik, yasal düzenlemeler, genetik modifiye gıdalar
14. Hafta - Teorik
Protein ve enzim biyoteknoloji, protein biyomühendisliği, rekombinant enzim ve protein üretimi ve gıda endüstrisinde kullanımı, immobilize enzim teknikleri, gıda endüstrisinde immobilize enzimlerin kullanımı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders143270
Ara Sınav1325
Dönem Sonu Sınavı1325
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)80
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
2
2
1
1
1
1
1
1
2
2
2
OÇ-2
2
2
1
2
2
1
1
1
2
2
2
OÇ-3
4
4
3
2
3
1
1
2
3
1
OÇ-4
3
2
3
1
2
1
3
3
2
3
4
OÇ-5
2
2
1
2
2
1
3
2
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026