Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Duyusal Analiz
Ders Kodu: FE406
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu dersin amacı gıdaların duyusal değerlendirilmesi konusunda öğrencilerin eğitilmesidir.

Özet İçerik

Duyusal uygulamanın unsurları, duyusal değerlendirmenin farklılık, tanımlama ve beğeni yöntemlerinin uygulanması, panelistlerin eğitilmesi için gereken prosedürler, ürün geliştirme ve kalite güvencesinde duyusal analizin uygulanması, renk, tat ve koku (lezzet) ile ilişkili temel fizyoloji, seçilen gıda kriterleri için tanımlama terimleri ve her değerlendirme için uygun istatistiksel yöntemler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Edibe Seda ERTEN
Öğrenme Çıktıları
1.Duyusal analizin önemi, gıdaların duyusal kalite karakteristikleri, duyusal analiz sırasında sunum ve duyusal analiz laboratuvarları hakkında bilgi sahibi olmak
2.Duyusal analiz yöntemleri, duyusal analizde kullanılabilecek durumda bir skala oluşturabilme becerisine sahip olmak
3.Amaca uygun olarak duyusal yöntem belirleme becerisine sahip olmak
4.Duyusal analiz sonuçlarını yorumlayabilme becerisine sahip olmak
5.Analize katılacak panelistlerin seçim ve eğitiminin ilkelerini kavramak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Carpenter, R.P., Lyon, D.H., Hasdell, T.A., 2000. Guidelines for sensory analysis in food product development and quality control. Aspen pub, 210 pg, Gaithersburg
2.Lawless, H.T., Heymann, H., 1999. Sensory evaluation of food: Principles and practises. Chapman & Hall, 819 pg, New York
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Duyusal Analize Giriş
2. Hafta - Teorik
Gıda Kalitesi ve Duyusal Kalite Karakteristikleri
3. Hafta - Teorik
Duyusal Değerlendirme Laboratuvar Kontrolleri
4. Hafta - Teorik
Duyusal Değerlendirme Ürün ve Panel Kontrolleri
5. Hafta - Teorik
Duyusal Değerlendirmede Panelist Seçimi ve Panel Büyüklüğünü Etkileyen Faktörler
6. Hafta - Teorik
Duyusal Değerlendirmede Kullanılan Skalalar
7. Hafta - Teorik
Farklılık testleri
8. Hafta - Teorik
Eşlenmiş kıyaslama testi
9. Hafta - Teorik
İkili üçlü ve üçgen testi
10. Hafta - Teorik
Çoklu kıyaslama testi
11. Hafta - Teorik
Lezzet Profili Analizi
12. Hafta - Teorik
Doku Profili Analizi
13. Hafta - Teorik
Duyusal Testlerin Tüketici Tercih Çalışmalarında Kullanılması
14. Hafta - Teorik
Öğrenci Sunumları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%40
Derse Katılım (Performans)1%5
Ödev1%25
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ödev1516
Okuma140114
Bireysel Çalışma201530
Ara Sınav1213
Dönem Sonu Sınavı1415
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
3
1
2
2
3
OÇ-2
3
2
OÇ-3
2
3
3
3
OÇ-4
3
2
4
OÇ-5
3
3
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026