Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Besin Kimyası
Ders Kodu: KMY369
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Besin maddelerinin içeriklerine göre (karbohidrat, lipit, vs) incelenmesi. Besin hazırlanması sırasında meydana gelen kimyasal değişimlerin anlaşılması. Besin hazırlama basamakları sırasında meydana gelen değişimlerin incelenmesi.

Özet İçerik

Besin maddelerinin nitelik ve niceliklerinin, oluşum, üretim ve hazırlama aşamalarında kimyasal yapılarının ve meydana gelen reaksiyonların, besin analiz ve saklama yöntemlerinin öğrenilmesi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Murat UYGUN
Öğrenme Çıktıları
1.Gıdaların kimyasal bileşenlerini öğrenir.
2.Gıda saklama yöntemlerini öğrenir.
3.Gıda katkı maddelerinin kimyasal niteliklerini öğrenir.
4.Gıda toksikolojisi hakkında bilgi edinir.
5.Gıda kalitesi ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
6.Gıda üretimi sırasında meydana gelen kimyasal reaksiyonları anlar.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıda Kimyası, Prof. Dr. Mehmet Demirci, Gıda Teknolojisi Derneği Yayını No:40, 2010.
2.Besin Kimyası, Prof. Dr. Azmi Telefoncu, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Yayınları No: 149, 1993.
3.Gıda Kimyası Ed: İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2005.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan karbohidratların yapıları ve kimyasal özellikleri
2. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisindeki önemli karbohidratlar ve özellikleri
3. Hafta - Teorik
Proteinlerin önemi ve gıda maddelerindeki proteinler
4. Hafta - Teorik
Enzimler ve gıda üretiminde enzimlerin kullanımı
5. Hafta - Teorik
Fermentasyon teknolojisi
6. Hafta - Teorik
Lipidler ve yağlar
7. Hafta - Teorik
Vitamin ve mineraller
8. Hafta - Teorik
Gıda maddelerinin kalitesi ve gıda güvenliği, gıda işleme ve depolamada besin kayıpları (Arasınav)
9. Hafta - Teorik
Gıda üretiminde hijyen ve sanitasyon
10. Hafta - Teorik
Fonksiyonel gıdalar
11. Hafta - Teorik
Gıda muhafaza yöntemleri
12. Hafta - Teorik
Gıda katkı maddeleri
13. Hafta - Teorik
Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler
14. Hafta - Teorik
Gıda kontaminantları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Okuma211021
Ara Sınav116117
Dönem Sonu Sınavı132133
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)99
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
OÇ-1
5
2
5
5
2
OÇ-2
5
2
5
5
2
OÇ-3
5
2
5
5
2
OÇ-4
5
2
5
5
5
OÇ-5
5
5
OÇ-6
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026