Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Tahıl ve Baklagil Yetiştiriciliği
Ders Kodu: TB221
Ders Türü: Bölüm Dışı Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Tarla Tarımı ve sistemleri, tahıl ve yemeklik dane baklagil bitkilerin bitkisel özellikleri ve yetiştirme tekniklerini öğrenciye kazandırmak

Özet İçerik

Tarım sistemleri, tarla tarımı ilkeleri, tarla bitkilerinin sınıflandırılması, serin iklim tahılları ve yemeklik dane baklagiller

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ali YİĞİT
Öğrenme Çıktıları
1.Tahıllar ve yemeklik dane baklagillerin dünya ve ülkemiz üretim projeksiyonları ve bitkisel özellikleri hakkında bilgi sahibi olma
2.Tahıllar ve yemeklik dane baklagillerin tarımını kavrama ve sürdürülebilir tarımı uygulayabilme
3.Tahıllar ve yemeklik dane baklagillerin tarımında ortaya çıkan problemleri çözme konusunda disiplinler arası çalışabilme ve analitik düşünme
4.Tahıllar ve yemeklik dane baklagillerin tarımında modern teknikleri kullanma
5.Tahıllar ve yemeklik dane baklagillerin verim ve kalitesini artırma konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip olma ve inisiyatif kullanma
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Sepetoğlu, H. 1996. Tarla Bitkileri (Tarla Tarımı, Tahıllar ve Yemeklik Dane Baklagiller. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları:30/4
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Tarla Tarımı Sistemleri
1. Hafta - Uygulama
toprak hazırlığı
2. Hafta - Teorik
Tarla Bitkilerinin Sınıflandırılması
2. Hafta - Uygulama
literatür tarama
3. Hafta - Teorik
Türkiye Arazi Kullanımı ve Arazi Sınıfları
3. Hafta - Uygulama
literatür tarama
4. Hafta - Teorik
Tarla Bitkilerinin Ekonomik Önemi
4. Hafta - Uygulama
literatür tarama
5. Hafta - Teorik
Tarla Bitkilerinin Adaptasyonu
5. Hafta - Uygulama
Araştırma ve uygulama çiftliğinde inceleme
6. Hafta - Teorik
Tarla Bitkilerinin Yetiştirilmesi
6. Hafta - Uygulama
koleksiyon bahçesinde inceleme
7. Hafta - Teorik
Tahılların Adaptasyonu
7. Hafta - Uygulama
koleksiyon bahçesinde inceleme
8. Hafta - Teorik
Tahıllarda Gelişme Dönemleri
8. Hafta - Uygulama
literatür tarama
9. Hafta - Teorik
Tahılların Morfolojik Özellikleri
10. Hafta - Teorik
Kültürel işlemler
10. Hafta - Uygulama
Tahılların Yetiştirilmesi
11. Hafta - Teorik
Yemeklik Dane Baklagillerin Önemi
12. Hafta - Teorik
Yemeklik Dane Baklagillerin Önemi
12. Hafta - Uygulama
literatür tarama
13. Hafta - Teorik
Baklagillerde azot fiksasyonu
13. Hafta - Uygulama
koleksiyon bahçesinde inceleme
14. Hafta - Teorik
Yemeklik Dane Baklagillerin Bitkisel Özellikleri
14. Hafta - Teorik & Uygulama
Yemeklik Dane Baklagillerin Yetiştiriciliği
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Uygulamalı Ders141128
Ara Sınav110212
Dönem Sonu Sınavı116218
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
3
OÇ-2
4
OÇ-3
4
OÇ-4
3
OÇ-5
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026