Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Herbisitler
Ders Kodu: BK410
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Herbisitlerin sınıflandırılması, herbisit uygulamasının etkinliğini arttıran faktörler, herbisitlerde selektivite, ve herbisit dayanıklılığı ile kültür bitkilerinde kullanılan herbisitler konularında bilgi vermek

Özet İçerik

Herbisitlerin uygulama zamanı, kimyasal yapısı, bitkide taşınma ve hareketliliği, seçiciliği ve etki mekanizmalarına göre sınıflandırılması; herbisit uygulamasının etkinliğinde depozisyon, retensiyon, penetrayon, translokasyon ve metabolizasyonun etkileri, herbisitlerde morfolojik, fizyolojik ve uygulama tekniğinden kaynaklı selektivite, herbisitlere dayanıklılığın sebepleri, dayanıklılık mekanizmaları ve dayanıklılık tipleri ve herbisit dayanıklılığın yönetimi ile kültür bitkilerinde kullanılan herbisitler konularında bilgi verilir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Filiz ERBAŞ
Prof. Dr. Mehmet Nedim DOĞAN
Öğrenme Çıktıları
1.Herbisitleri tanır
2.Uygun herbisit kullanım tekniklerini öğrenir
3.Önemli kültür bitkilerinde hangi yabancı ota karşı hangi herbisitlerin kullanılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olur
4.Herbisit fizyolojisi hakkında bilgi sahibi olur
5.Herbisit dayanıklılılığı konusunda uzman olur
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Zirai Mücadele Teknik Talimatları
2.Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Herbisitlerin dünyada ve Türkiye’de kullanımı, herbisit formulasyonları
2. Hafta - Teorik
Herbisitlerin sınıflandırılması
3. Hafta - Teorik
Herbisit uygulamasının etkinliğini arttıran faktörler
4. Hafta - Teorik
Herbisitlere dayanıklılık
5. Hafta - Teorik
Pamuk alanında kullanılan herbisitler
6. Hafta - Teorik
Tahıl alanlarında kullanılan herbisitler
7. Hafta - Teorik
Mısır alanında kullanılan herbisitler
8. Hafta - Teorik
Çeltik alanlarında kullanılan herbisitler
9. Hafta - Teorik
Şekerpancarı alanlarında kullanılan herbisitler
10. Hafta - Teorik
Sebze alanlarında kullanılan herbisitler
11. Hafta - Teorik
Çeltik alanında kullanılan herbisitlerin özellikleri
12. Hafta - Teorik
Baklagil alanlarında kullanılan herbisitler
13. Hafta - Teorik
Tarım dışı, peyzaj, meyve ve bağ alanlarında kullanılan herbisitler
14. Hafta - Teorik
Haşhaş, kanola, anason, yonca, tütün ve yerfıstığı alanlarında kullanılan herbisitler
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ara Sınav111112
Dönem Sonu Sınavı120121
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
2
3
1
2
4
4
4
1
3
5
OÇ-2
4
3
5
3
3
3
3
1
4
5
OÇ-3
3
3
4
4
3
3
3
1
4
4
OÇ-4
1
3
2
2
4
4
3
1
3
3
OÇ-5
2
2
2
2
2
2
2
1
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026