Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Organik Tarımın Temel İlkeleri
Ders Kodu: BB414
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu dersin sonunda öğrenciler, organik tarımın tanım ve amacını, tarihçesi ve ortaya çıkış nedenlerini, Organik tarıma nasıl başlanabileceğini, sistemdeki ilgili kişi, kurum ve paydaşların rolü ve görevleri. organik tarımın Dünya'da ve Türkiye'de geldiği son durumunu, Dünyadaki değişimini ve son gelişen eğilimleri, Pazarlama kanalları ve pazar durumu, organik tarımın ilkelerini,, meyve ve sebze üretiminde organik tarım uygulamalarını, kullanılan teknikleri. sebze üretiminde rotasyon programlarını ve ön bitki yönetimini, organik tarım yetiştiricilik uygulamalarını örnek tür ve çeşitlerde öğrenirler.

Özet İçerik

-Organik tarımın tanım ve amacını, tarihçesini ve ortaya çıkış nedenleri, -Organik tarıma nasıl başlanabileceğini, serttifika kuruluşları ve sistemi, organik tarım sistemdeki ilgili kişi, kurum ve paydaşların rolü ve görevleri, -Organik tarımın Dünya'da ve Türkiye'de geldiği son durumunu, Dünyadaki değişimleri ve son gelişen eğilimleri anlayarak yorumlayabilmek, -Dünya'da ve Türkiye'de pazarlama kanalları ve pazar durumu, yeni talepler için geliştirilen çözümler, -Bahçe bitkilerinde çok yıllık ve tek yıllık türlerin üretiminde organik tarım uygulamalarını, kullanılan tekniklerin ana ilkelerini anlamak, -Sebze üretiminde rotasyon programlarını ve ön bitki yönetimini, organik tohum ve fide üretimini, organik tarım yetiştiricilik uygulamalarını örnek tür ve çeşitlerde kavramak,

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Engin ERTAN
Öğrenme Çıktıları
1.Organik Tarımın tanımı ve mantığının öğrenilmesi
2.Organik tarımın ilkelerinin kavranması ve bahçe bitkileri üretiminde kullanabilme becerisinin geliştirilmesi,
3.Organik tarımda gelişen tüketici taleplerini anlayabilmek, bu taleplere uygun üretim gerçekleştirilebilmek ve Yeşil Mutabakatla ve sürdürülebilirlikle uyumunu yorumlayabilmek,
4.Meyve ve sebze üretiminde planlama, rotasyon, üretim ve hasat konularında temel bilgi ve becerileri edinmek,
5.Meyve ve sebze üretiminde yerel çeşitlerin önemi ve ekolojiye uygun organik üretim sisteminin oluşturulma bilgisinin sağlanması, yönetmeliğe uygun olarak sertifikalanma sisteminin kavranması,
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Olesen, J.E., R. Eltun, M.J. Gooding, E.S. Jensen and U. Köpke, 1999. Designing and Testing Crop Rotations for Organic Farming, Proc. From an Int. Workshop, DARCOF Report No.1, www.foejo.dk.
2.Lampkin, N., 1990. Organic Farming. Farming Press, UK.
3.Organik Tarım, ETO
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Organik tarımın tanımı, önemi ve sürdürülebilirliğe olan katkı ve uyumunun kavranması,
2. Hafta - Teorik
Yönetmeliğe uygun olarak organik tarıma nasıl başlanacağı, yapılması gereken işlemler, sistemde yer alan paydaşlar, kontrol ve sertifika sisteminin özellikleri ve anlaşılması, geçiş döneminin özellikleri ve paydaşların görev ve sorumlulukları.
3. Hafta - Teorik
Organik tarımı Zorunlu kılan sebepler
4. Hafta - Teorik
Organik tarım yönetmeliği
5. Hafta - Teorik
Organik tarımın temel ilkeleri: Organik Meyveciliğin temel ilkeleri
6. Hafta - Teorik
Organik tarımın temel ilkeleri: Organik Meyveciliğin temel ilkeleri
7. Hafta - Teorik
Organik tarımın temel ilkeleri: Organik Meyveciliğin temel ilkeleri (Ara Sınav)
8. Hafta - Teorik
Organik tarımın temel ilkeleri: Organik Sebzeciliğin temel ilkeleri
9. Hafta - Teorik
Organik tarımın temel ilkeleri: Organik Sebzeciliğin temel ilkeleri
10. Hafta - Teorik
Organik tarımın temel ilkeleri: Organik Sebzeciliğin temel ilkeleri
11. Hafta - Teorik
Sebze üretiminde rotasyonun ilkeleri, önemi ve çok yıllık rotasyon planlaması
12. Hafta - Teorik
Organik tarımda toprak verimliliği ve bitki besleme
13. Hafta - Teorik
Organik tarımda hastalık ve zararlı yönetimi
14. Hafta - Teorik
Organik tarıma ilişkin yasal düzenlemelerin temel ilkeler açısından irdelenmesi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142370
Ara Sınav114115
Dönem Sonu Sınavı114115
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
OÇ-1
4
4
OÇ-2
4
5
OÇ-3
4
4
OÇ-4
4
4
OÇ-5
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026