
| Ders Kodu | : TE433 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 2 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Bu dersin amacı öğrencilerin; tarımsal üretime ve ürün deseni seçimine karar verme, üretim dallarını ekonomik açıdan değerlendirme ve tarım işletmelerinin planlama aşamasında üreticilerin en çok ihtiyaç duyduğu tarımsal ürünlerin maliyetini anlayabilme, kavrayabilme, maliyet hesaplama yöntemlerini örnek uygulamalar üzerinde değerlendirebilme ve uygulayabilme becerisini kazanmalarını sağlamaktır.
Maliyet kavramı, maliyet teorisi, tarımsal ürünlerde maliyet kavramı, maliyet, harcama ve gider kavramları, maliyet giderlerinin değişik açılardan sınıflandırılması, maliyet hesaplama yöntemleri, tarımsal üretimde maliyet masrafları unsurları, tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama yöntemleri, tarımda sabit ve ortak giderlerin dağıtım sorunu ve kullanılacak yöntemler, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve işlenmiş tarımsal ürünlerde uygulamalı maliyet akım şemaları, tek yıllık, çok yıllık bitkisel ürünlerde, örtüaltı üretimde, hayvansal ürünlerde ve işlenmiş tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama yöntemleri, maliyet bilgilerinin işletme kararlarına etkisi
| Prof. Dr. Ferit ÇOBANOĞLU |
| 1. | Tarım işletmelerinin planlanmasında, üretim dallarının seçiminde ve karar alma aşamasında tarımsal maliyetlerin önemini kavrama |
| 2. | Türkiye’deki piyasa yapıları (üretim, tüketim, ithalat, ihracat miktarları ve gelişimleri, yurtiçi-yurtdışı fiyatlar uygulanan politikalar ve pazarlama organizasyonları) öğrenir |
| 3. | Farklı kurum ve kuruluşların hesapladığı tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama yöntemlerinin metodolojisini anlayabilme, değerlendirebilme ve yorumlayabilme |
| 4. | Kamu ve özel sektörde tarımsal ürün maliyetleri ile ilgili çalışmaları planlayıp, yürütebilme ve sonuçları yorumlayabilme becerisi |
| 5. | Rapor hazırlama ve sunumlar ile bireysel çalışmaları bağımsız yürütebilme becerisi kazanma |
| 1. | TEAE, 2001. Türkiye’de Bazı Bölgeler için Önemli Ürünlerde Girdi Kullanımı ve Üretim Maliyetleri. Proje Raporu:2001-14, Yayın No:64, Ankara, Nisan, 2001. |
| 2. | Çakır, S., 2005. Adana İlinde Tarımsal Kuruluşların Tarımsal Üretim Maliyetleri Hesaplama Yöntemlerinin Değerlendirilmesi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Adana. 114 s. |
| 3. | Langrell, S., Ciaian, p., Paloma, S.G., Cunningham, D.L., Garnier, J.F., Isermayer, F., Mishra, A.K., 2012. Sustainability and Production Costs in the Global Farming Sector: Comparative Analysis and Methodologies. JRC Scientific and Policy Reports. European Commission. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 1 | 2 | 42 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 1 | 2 | 42 |
| Ara Sınav | 1 | 10 | 1 | 11 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 1 | 11 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 106 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | |
OÇ-1 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 |
OÇ-2 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 |
OÇ-3 | 5 | 4 | 5 | 3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 |
OÇ-4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 |
OÇ-5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 |