Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Tarımsal Üretim ve Maliyet Analizleri
Ders Kodu: TE433
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu dersin amacı öğrencilerin; tarımsal üretime ve ürün deseni seçimine karar verme, üretim dallarını ekonomik açıdan değerlendirme ve tarım işletmelerinin planlama aşamasında üreticilerin en çok ihtiyaç duyduğu tarımsal ürünlerin maliyetini anlayabilme, kavrayabilme, maliyet hesaplama yöntemlerini örnek uygulamalar üzerinde değerlendirebilme ve uygulayabilme becerisini kazanmalarını sağlamaktır.

Özet İçerik

Maliyet kavramı, maliyet teorisi, tarımsal ürünlerde maliyet kavramı, maliyet, harcama ve gider kavramları, maliyet giderlerinin değişik açılardan sınıflandırılması, maliyet hesaplama yöntemleri, tarımsal üretimde maliyet masrafları unsurları, tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama yöntemleri, tarımda sabit ve ortak giderlerin dağıtım sorunu ve kullanılacak yöntemler, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve işlenmiş tarımsal ürünlerde uygulamalı maliyet akım şemaları, tek yıllık, çok yıllık bitkisel ürünlerde, örtüaltı üretimde, hayvansal ürünlerde ve işlenmiş tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama yöntemleri, maliyet bilgilerinin işletme kararlarına etkisi

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Ferit ÇOBANOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.Tarım işletmelerinin planlanmasında, üretim dallarının seçiminde ve karar alma aşamasında tarımsal maliyetlerin önemini kavrama
2.Türkiye’deki piyasa yapıları (üretim, tüketim, ithalat, ihracat miktarları ve gelişimleri, yurtiçi-yurtdışı fiyatlar uygulanan politikalar ve pazarlama organizasyonları) öğrenir
3.Farklı kurum ve kuruluşların hesapladığı tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama yöntemlerinin metodolojisini anlayabilme, değerlendirebilme ve yorumlayabilme
4.Kamu ve özel sektörde tarımsal ürün maliyetleri ile ilgili çalışmaları planlayıp, yürütebilme ve sonuçları yorumlayabilme becerisi
5.Rapor hazırlama ve sunumlar ile bireysel çalışmaları bağımsız yürütebilme becerisi kazanma
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.TEAE, 2001. Türkiye’de Bazı Bölgeler için Önemli Ürünlerde Girdi Kullanımı ve Üretim Maliyetleri. Proje Raporu:2001-14, Yayın No:64, Ankara, Nisan, 2001.
2.Çakır, S., 2005. Adana İlinde Tarımsal Kuruluşların Tarımsal Üretim Maliyetleri Hesaplama Yöntemlerinin Değerlendirilmesi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Adana. 114 s.
3.Langrell, S., Ciaian, p., Paloma, S.G., Cunningham, D.L., Garnier, J.F., Isermayer, F., Mishra, A.K., 2012. Sustainability and Production Costs in the Global Farming Sector: Comparative Analysis and Methodologies. JRC Scientific and Policy Reports. European Commission.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dersin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi ve uygulanması konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesi
2. Hafta - Teorik
Maliyet kavramı, maliyet teorisi, tarımsal ürünlerde maliyet kavramı, kapsamı ve amaçları
3. Hafta - Teorik
Maliyet, harcama ve gider kavramları, maliyet giderlerinin değişik açılardan sınıflandırılması, maliyetlerin sınıflandırılmasının işletmeye faydası, maliyet hesaplama yöntemleri
4. Hafta - Teorik
Tarımsal üretimde maliyet masrafları unsurları, tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama yöntemleri
5. Hafta - Teorik
Tarımda sabit ve ortak giderlerin dağıtım sorunu ve kullanılacak yöntemler, birim maliyetlerin hesaplanması ve birim başına kârlılık analizi
6. Hafta - Teorik
Tarımsal ürün maliyetlerini etkileyen faktörler, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve işlenmiş tarımsal ürünlerde uygulamalı maliyet akım şemaları
7. Hafta - Teorik
Örnek Olaylar tek yıllık bitkisel ürünlerde maliyet hesaplama (Buğday, pamuk, mısır), çok yıllık bitkisel ürünlerde maliyet hesaplama (kuru incir, zeytin, kiraz, kestane, yonca), örtüaltı üretimde maliyet hesaplama (kesme çiçek, sebze üretim dalları )
8. Hafta - Uygulama
Örnek Olaylar Hayvansal ürünlerde maliyet hesaplama (süt, et, yumurta, broiler, bal), işlenmiş tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama (kurutulmuş domates, tarhana, zeytinyağı )
9. Hafta - Teorik
Türkiye’de tarımsal maliyet hesaplayan kurumların maliyet hesaplama metodolojisi ve hesaplama yöntemleri arasındaki farklılıklar
10. Hafta - Uygulama
İşletmede karar sürecinde/ işletmenin karar yetkisinin dağılımında/ kararların rasyonalize edilmesinde maliyet bilgilerinin kullanılması,
11. Hafta - Teorik
Türkiye’de tarımsal ürünlerin maliyetlerinde bölgeler arası değişimler, maliyetlerin yıllar itibariyle seyri
12. Hafta - Teorik
Maliyetlerin düşürülmesi için alınabilecek önlemler, tarımsal ürün maliyetlerinin hesaplamalarında ülkeler arası farklılıklar (Avrupa Birliği Ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri)
13. Hafta - Uygulama
Öğrenci sunumları
14. Hafta - Uygulama
Öğrenci sunumları
15. Hafta - Uygulama
Öğrenci sunumları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Uygulamalı Ders141242
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)106
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
OÇ-1
4
5
4
4
4
5
4
4
5
4
OÇ-2
4
5
5
5
5
5
4
4
5
4
OÇ-3
5
4
5
3
5
5
4
5
3
4
OÇ-4
5
4
4
5
4
4
5
4
4
3
OÇ-5
4
5
5
4
5
4
5
4
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026