
| Ders Kodu | : TE495 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 2 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Bu dersin sonunda öğrenciler; gıda ürünlerinin talep ve arzını etkileyen faktörleri, gıda ürünlerinde fiyat oluşumunu, uluslararası gıda piyasalarını, gıda pazarlama ve dağıtım sistemlerini değerlendirebileceklerdir.
Gıda Maddelerinin Tanımı ve Özellikleri; Gıda Üretim ve Arzı ile İlgili Konular (Gıda Üretim ve Arzını Etkileyen Ana Ekonomik Faktörlerin Analizi, Gelişmiş Ülkelerde Üretim Fazlalıkları Sorunu, Gelişmekte Olan Ülkelerde Gıda Arzı Problemleri, Gıda Güvencesi Meselesi); Gıda Ürünlerinin Talebi ile İlgili Konular (Gıda Talebini Belirleyen Ana Ekonomik Faktörlerin Analizi, Değişen Gıda Tüketim Paterni, Açlık Sorunu); Gıda Ürünlerinde Fiyat Oluşumu (Üretici-Tüketici Fiyat Oranları ve Değişmeler, Bölgesel Fiyat Farklılıkları); Uluslar Arası Gıda Piyasaları (Gelişmekte Olan Ülkelerin Gıda Ürünleri İhracatı, İşlenmiş Gıda Piyasalarının Globalizasyonu (Çok Uluslu Girişimler)); Gıda Pazarlama ve Dağıtım Sistemleri (Pazarlama ve Dağıtım Sistemlerinin Amacı, Altyapı, Depolama ve Bilgi Akışı, Gıda Perakendeciliği ve Dağıtım, Alternatif Gıda Pazarlama Sistemlerinin Etkinliği, Gıda Sisteminde Dikey Koordinasyon, Piyasa Düzenleri (Üretim Kontratları, Pazarlama Kontratları), Gıda Sistemlerinin Endüstrileşmesi)