Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Olta Balıkçılığı
Ders Kodu: SUM191
Ders Türü: Bölüm Dışı Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu ders kapsamında, ülkemiz ve dünyada yapılan sportif balıkçılığın, balıkçılık ekipmanlarının, balıkçılıktaki sınırlamaların tanıtılması, amaçlanmıştır

Özet İçerik

Bu ders de; sportif balıkçılığın tarihçesi, sportif balıkçılıktaki yasak ve düzenlemeler, sportif balıkçılıktaki olta çeşitleri, olta yapımı, doğal ve yapay yemler, yemleme, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan bazı türlerin avcılığı, sportif balıkçılıkta karşılaşılan bazı tehlikeli balık türleri açıklanacak.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Birsen KIRIM
Öğrenme Çıktıları
1.Amatör ve profesyonel balıkçılık terimlerini açıklar
2.Basit bir olta takımı hazırlar
3.Balık çeşidine bağlı yemi belirler
4.Balık çeşidine bağlı olta takımı kullanır
5.Yasal uygulamalar nelerdir, bunları açıklar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Olta balıkçılığı; Prof. Dr. Atilla Alpbaz ve Arif Özen
2.Balık ve Olta; Ali Pasiner
3.Av Araçları ve Avlama Teknolojisi; Prof. Dr. M. Salih Çelikkale, Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş ve Ferit Candeğer
4."2/2 Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleme Tebliğleri"; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
5.Çeşitli bilimsel makaleler, dergiler ve internet olanakları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dersin genel içeriği ve işleyişi hakkında genel bilgilendirme
1. Hafta - Ön Hazırlık
Yardımcı kaynak kitapları örnekleri inceleme
2. Hafta - Teorik
Sportif balıkçılığın tarihçesi
2. Hafta - Ön Hazırlık
Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar
3. Hafta - Teorik
Sportif balıkçılığındaki yasak ve düzenlemeler
3. Hafta - Ön Hazırlık
Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar
4. Hafta - Teorik
Olta çeşitleri ve bir oltanın kısımları
4. Hafta - Ön Hazırlık
Konu ile ilgili internet taraması
5. Hafta - Teorik
Olta çeşitleri ve bir oltanın kısımları
5. Hafta - Ön Hazırlık
Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar
6. Hafta - Teorik
Olta yapımında kullanılan malzemeler ve teknik özellikleri
6. Hafta - Ön Hazırlık
Konu ile ilgili internet taraması
7. Hafta - Teorik
Olta yapımında kullanılan malzemeler ve teknik özellikleri
7. Hafta - Ön Hazırlık
Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar
8. Hafta - Teorik
Olta yapımında kullanılan malzemeler ve teknik özellikleri
9. Hafta - Teorik
Olta yapımı ve olta tipleri
9. Hafta - Ön Hazırlık
Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar
10. Hafta - Teorik
Olta düğümleri
10. Hafta - Ön Hazırlık
Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar
11. Hafta - Teorik
Doğal ve yapay yem çeşitleri
11. Hafta - Ön Hazırlık
Konu ile ilgili internet taraması
12. Hafta - Teorik
Doğal yem hazırlamaDoğal yem hazırlama
12. Hafta - Ön Hazırlık
Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar
13. Hafta - Teorik
Sportif balıkçılıkta takım kutusu içeriği
13. Hafta - Ön Hazırlık
Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar
14. Hafta - Teorik
Deniz ve tatlısularda yaşayan bazı önemli balık türlerini av metotları
14. Hafta - Ön Hazırlık
Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ara Sınav1112
Dönem Sonu Sınavı1112
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)46
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
OÇ-1
2
2
2
2
3
2
2
OÇ-2
OÇ-3
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026