
| Ders Kodu | : ST204 |
| Ders Türü | : Bölüm Dışı Seçmeli |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 3 |
Sağlık ve beslenme arasındaki ilişkinin kurulması, besin öğelerinin ve besin grupların yeterli ve dengeli beslenme açısından öneminin kavratılması, enerji metabolizması, zayıflık ve obezitenin nedenleri ve beslenme şekillerinin öğretilmesi, yiyecekleri saklama hazırlama ve pişirme koşullarının sağlık açısından öneminin öğretilmesi, yaş gruplarına göre beslenme ve yaygın görülen hastalıklarda beslenme konularının öğretilmesi amaçlanır.
Beslenme ve sağlık, besin öğeleri; karbonhidratlar, lipitler, proteinler, su ve mineraller, vitaminler, diğer içecekler, enerji metabolizması, zayıflık ve obezitede beslenme ilkeleri, besin gurupları, yiyeceklerin işlenerek saklanması, gebe ve emzikli kadınların beslenmesi, bebeklerin ve çocukların beslenmesi, malnütrisyon ve metabolik hastalıklarda beslenme, yaşlıların beslenmesi, işçilerin beslenmesi, sporcuların beslenmesi konularını içerir.
| Doç. Dr. Ecem AKAN |
| 1. | Beslenmenin temeli olan besin öğeleriyle (karbonhidratlar, proteinler ve lipitler, vitaminler, mineraller) ilgili, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri gibi bilgileri öğrenerek beslenmenin temelini kavramayı başaracaklar. |
| 2. | Farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmelerini ve bunları sağlayacak besin çeşit ve miktarlarını bilecek ve diyet örüntüsünü bu açıdan yorumlayabilecekler. |
| 3. | Besinlerdeki besin öğelerinin kayıplarını en aza indirmek için içeriğe uygun hazırlama ve pişirme tekniklerini öğrenir. |
| 4. | Enerji metabolizması, bazal metabolizma hızı, fiziksel aktivitenin enerji metabolizması ile ilişkisini kavrayabilme |
| 5. | Bebek, çocuk, yaşlı ve hamile beslenmesi hakkında bilgi sahibi olma. |
| 1. | 1. Baysal A (2004). Beslenme, Ankara. |
| 2. | 2. Baysal A (2002). Genel Beslenme, Ankara. |
| 3. | 3. Ersoy G. (2005). Egzersiz ve Spor Performansı için Beslenme, Ankara. |
| 4. | 4. Güneş Z. (1998). Spor ve Beslenme, Ankara. |
| 5. | 5. Kutluay Merdol M., Başoğlu S. (1997). Beslenme ve Diyetetik Açıklamalı Sözlük, Ankara. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 2 | 2 | 56 |
| Ödev | 2 | 3 | 1 | 8 |
| Dönem Ödevi | 1 | 6 | 0 | 6 |
| Kısa Sınav | 2 | 0 | 1 | 2 |
| Ara Sınav | 1 | 3 | 1 | 4 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 3 | 1 | 4 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 80 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | PÇ-14 | |
OÇ-1 | 2 | |||||||||||||
OÇ-2 | ||||||||||||||
OÇ-3 | 3 | |||||||||||||
OÇ-4 | ||||||||||||||
OÇ-5 | ||||||||||||||