Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Toksikolojisi
Ders Kodu: ST416
Ders Türü: Bölüm Dışı Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Gıdalardaki toksik bileşiklerin yapıları, oluşumları, kaynakları; sağlık üzerine olumsuz etkileri hakkında bilgi sahibi olma.

Özet İçerik

Toksik gıda bileşenlerinin tanımı, toksisiteyi etkileyen faktörler; gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler, yöntemler ve testler; gıda kaynaklı mikrobiyal ve paraziter hastalık ve zehirlenmeler; gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşikler; pestisitler, insektisidler, hebisidler vb.; ağır metaller ve diğer çevresel kontaminantlar; gıdaların ışınlanması ve radyoaktif izotoplar; gıdaların işlenmesi sırasında oluşan toksik bileşikler; gıdalarda ve içme sularında kimyasal ve biyolojik kontaminasyonlar, kontrol yöntemleri; yeni geliştirilen gıda maddeleri ve gıdalarda genetik modifikasyon uygulamalarının toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri.; toksikolojik değerlendirmelerde ulusal ve uluslararası düzenlemeler

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri