Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Fidan Yetiştiriciliği ve Fidanlık Yönetimi
Ders Kodu: BB418
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu dersin amacı, ülkemizdeki fidan sektörünün durumu, fidan üretim yöntemleri, fidan üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları, sağlıklı, kaliteli ve ismine doğru fidan üretim metotları ile bazı türlerdeki fidan üretim yöntemleri hakkında bilgi vermektir.

Özet İçerik

Meyvecilikte fidan üretiminin avantajları, Fidan üretim yöntemlerinin tanımlanması, Kaliteli ve ismine doğru fidan üretiminde gerekli uygulamalar

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Gülsüm KARAKAYA
Öğrenme Çıktıları
1.Meyve fidanı üretiminin nedenlerini yorumlayabilme,
2.Meyve fidanı üretiminde kullanılan yöntemlerini ve fidanlık yönetimini uygulayabilme
3.Meyve fidanı üretiminde kullanılan yöntemleri karşılaştırabilme
4.Ülkemizdeki fidan üretim durumu ve sorunlarını anlama
5.Fidan üretiminde kullanılan mevzuatın önemi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Genel Meyvecilik (Kitap). Prof. Dr. Sabahattin Özbek. 1988. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: 31, Adana.
2.Genel Meyvecilik (Kitap). Yrd. Doç. Dr. Resul Gerçekçioğlu. 1997. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 17, Tokat.
3.Meyve Yetiştirme İlkeleri (Kitap). Prof. Dr. Arif Soylu. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders notları: 20, 2003, Bursa.
4.Bahçe Bitkileri Yetiştirme Tekniği. Prof. Dr. Nurettin Kaşka, Prof. Dr. Muhsin Yılmaz. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: 52, 1987, Adana.
5.Westwood, N.M., Temperate-Zone Pomology Physiology and Culture, Timber Pres, Portland, Oregon, 523p, 1991. Hartmann, T.H., Plant Propagation Principles and Practices Prentice Hall, New Jersey, USA, 770 p,1997.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Ülkemizdeki fidan üretiminin durumu, fidancılık sektörü ve genel yapısı
2. Hafta - Teorik
Fidanlıklarda bulunması gereken tesisler ve altyapı,
3. Hafta - Teorik
Fidan üretimine ilişkin mevzuat
4. Hafta - Teorik
Çelik ve kalem damızlıklarının önemi ve tesisi
5. Hafta - Teorik
Çöğür anaçları ve üretim yöntemleri
6. Hafta - Teorik
Tohumların muhafazası ve katlama
7. Hafta - Teorik
Tohum ekim ve yöntemleri (Arasınav)
8. Hafta - Teorik
Vegetatif yollarla fidan üretiminin esasları
9. Hafta - Teorik
Fidan üretiminde çelikle çoğaltma yöntemleri
10. Hafta - Teorik
Fidan üretiminde kullanılan aşı yöntemleri
11. Hafta - Teorik
Daldırma ile üretmenin esasları
12. Hafta - Teorik
Kök ve dip sürgünleri ile üretmenin esasları
13. Hafta - Teorik
Doku kültürü ile fidan üretiminin esasları
14. Hafta - Teorik
Klon anaçları ve anaçlık tesisi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Uygulamalı Ders141128
Ara Sınav19110
Dönem Sonu Sınavı119120
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
OÇ-2
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
OÇ-3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
OÇ-4
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
OÇ-5
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026